Božić ne može proći bez tradicionalnih jela, a jedno od njih svakako je i panettone, tradicionalna slastica koja u blagdansko vrijeme krasi naš stol.

Priča kaže kako je panettone prvi puta spravljen u dvorcu Ludovica il Mora u Milanu u 15. stoljeću. Na Badnju večer, kuharu obitelji Sforza, zagorila je slastica predviđena za kraljevsku gozbu. Kako bi spasio večeru, inače pomoćni kuhar Toni, odlučio je upotrijebiti mali kruh od kiselog tijesta koji je spremio za Božić. Obradio ga je dodajući brašno, jaja, grožđice, kandirano voće i šećer, održavajući tijesto laganim i prozračnim. Desert je dočekan s oduševljenjem te ga je obitelj Sforza odlučili nazvati „Pan di Toni“.

No prava priča o panettoneu seže u srednji vijek kad je tradicija bila da se Božić slavi s puno bogatijim kruhom nego onim koji se koristio svakodnevno. Pasta madre (divlji kvasac) prvi se puta spominje u receptu milanskog kuhara Giovannija Felice Luraschija iz 1853. dok je forma današnjeg panettonea nastala 20-ih godina prošlog stoljeća kada je Angelo Motta odlučio dodati maslac i staviti ga u papirnati kalup, kako se radi i danas.

Između raznih kruhova na blagdanskom stolu bit će i panettone Bread Cluba koji se priprema na tradicionalan način, koristeći isključivo divlji kvasac.

-Blagdani su i u nas najljepši dio godine, a ima li što ljepše nego okupiti obitelj oko blagdanskog stola i poslužiti im nešto što sve veseli – panettone. Vođeni tom idejom za ovogodišnji Božić odlučili smo napraviti poseban panettone, u kojem će sva naša čula uživati, od onog što ćete vidjeti do okusa i mirisa, rekla je Anamaria Palić, vlasnica Bread Cluba.

Postupak pripreme  traje 36 sati. Prvi se dan dvanaest sati priprema „pasta madre“ (čvrsti divlji kvasac) nakon čega slijedi prvo miksanje tijesta. Nakon prve fermentacije (dizanja) u masi koja traje 12 sati, idući dan ono je spremno za drugo miksanje i dodavanje ostalih sastojaka. Tijesto ponovno fermentira u masi, da bi se naposljetku ručno obradilo i stavilo u papirnate kalupe nakon čega opet slijedi fermentacija te zbog toga govorimo o tri puta dizanom tijestu. Kako se radi o tijestu izuzetno bogatom maslacem i žumanjcima (više od 60%) nakon pečenja je potrebno svaki „panettone“ okrenuti naopako i pustiti ga da tako visi minimalno 10 sati, objasnio je postupak proizvodnje Andrija Pernar, suvlasnik Bread Cluba.

No, kako se velika pažnja pridavala samom proizvodu, tako se istodobno vodila briga i o pakiranju.

Crvena boja dominira dizajnom kao simbol Božića. Nakon nekoliko početnih skica odlučili smo se za uzorak jednostavnog, ali dominantnog oblika, koji se savršeno uklopio u Bread Club priču, rekla je Maja Šimunović, dizajnerica pakiranja panettonea.

Zlatno žuta boja, svilenkasta tekstura, kandirano voće natopljeno rumom i lagana aroma naranče odlike su tradicionalnog panettonea predstavljenog u Bread clubu u Zagrebu. Panettone dolazi u posebnom blagdanskom pakiranju te će biti poput skulpture na blagdanskom stolu.

Napravite sami panettone

Originalni milanski panettone tradicionalna je božićna poslastica, koja se priprema bez kvasca, što iziskuje vrlo složen postupak priprave koji traje ni više ni manje nego deset dana. Donosimo vam recept s kvascem, kako bi maksimalno ubrzali postupak, a da okusom panettone ne bude ništa lošiji od originalnog. Navedeni recept se odnosi na 8 porcija, a vrijeme pripreme je 120 minuta.

Potrebni sastojci: 350 g brašna, 100 g šećera, 100 g maslaca, 100 g grožđica, 1 prstohvat soli, 1 vrećica suhog kvasca, 2 vrećice vanilin šećera, 6 žumanjaka, 1 korica limuna

Priprema:

  • Od 300 g brašna i ostalih sastojaka (osim grožđica) umijesimo rahlo tijesto. Pustimo da odstoji otprilike 40 minuta.
  • Zatim dodamo grožđice pomiješane s preostalim dijelom brašna i ponovo sve zajedno mijesimo te pustimo da se diže još 20 minuta.
  • Papir za pečenje izrežemo po mjeri posude za pečenje s time da papir slobodno smije viriti iznad same posude (na taj način možemo dobiti lijepi vitki i visoki kolač).
  • Posudu za pečenje tanko namažemo uljem te po njemu zalijepimo papir.
  • Tijesto premjestimo u tako pripremljenu posudu, zarežemo ga po vrhu u križić i pečemo na donjoj razini na 175 stupnjeva 20 minuta.
  • Zatim kolač po vrhu premažemo rastopljenim maslacem i pečemo još 25-30 minuta.
  • Za vrijeme pečenja panetonne odozgo prekrijemo alu-folijom da ne izgori.

Izvor: www.finirecepti.net.hr