Zagrebački holding d.o.o., podružnica Tržnice Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje i Upravnim odjelom za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, pokrenuli su ekološku tržnicu na Jarunskoj tržnici. Na ekološkoj tržnici sudjelovat će isključivo domaći proizvođači prehrambenih proizvoda s ekološkim certifikatom i oni u prijelaznom razdoblju za ekološku proizvodnju.

U nadolazećem razdoblju ekološka tržnica odvijat će se od 6. lipnja 2024. do 11. srpnja 2024. svakog četvrtka od 16.00 do 20.00 sati na otvorenom dijelu na istočnoj plohi Tržnice Jarun, Pakoštanska 5. U planu je da Ekološka tržnica nastavi s radom i u jesenskom razdoblju. Ovim projektom želja je omogućiti potrošačima da na jednom mjestu kontinuirano mogu nabavljati svježe i prerađene domaće ekološke proizvode kao što su voće, povrće, sokovi, džemovi, pčelinji proizvodi itd., a proizvođačima ekoloških proizvoda da nađu stabilno tržište. 6. lipnja obilježio se početak rada ekološke tržnice i predstavilo 15-ak ekoloških proizvođača.

Eko med, mikropovrće…sve na jednom mjestu!

Volarić Dragutin Marijan kojeg smo imali priliku sresti na tržnici Jarun, bavi se ekološkim pčelarstvom i to gotovo 44 godine, otkad mu je preminuo otac, također pčelar, kao i Volarićev djed. Njegove pčele obitavaju na području ornitološkog rezervata Crna Mlaka, a posjeduje oko 160 košnica. Najčešće proizvodi livadni med, iako kako kaže, nema više stoke. Tako je i sve manje kvalitetnih livada, a javljaju se šikare.

Svake godine izrezuje trutovsko saće i kad izvrca med, bude kraj rujna. Onda tretira s oksalnom ili mravljom kiselinom protiv varoe koja je čest problem u košnicama. 23 godine Volarić je u ekološkoj proizvodnji. Za prošlu pčelarsku godinu navodi kako je bila iznimno loša, a ove godine je mraz oštetio bagrem. Trenutno seli pčele na kesten. Kaže, bit će kako da dragi Bog i nebo!

U obrtu Etix-eko bave se proizvodnjom mikropovrća i voćarstvom, točnije haskapom i američkom borovnicom, kako nam kaže Valentina Merz. Sjeme za mikropovrće koje siju je certificirano. Najčešće uvoze iz Italije, Njemačke, Poljske, Austrije, ali i od hrvatske tvrtke Lokvina. Valentina navodi kako najčešće u ponudi mikropovrća imaju rotkvu daikon, crvenu rotkvicu, alfaalfa lucernu, brokulu. Za nju ističe kako je iznimno ljekovita jer podiže imunitet i ima antitumorsko djelovanje, ali i mnoge druge vrste. Kako nam je spomenula Valentina, svo mikropovrće ima 60 x više vitamina, minerala i antioksidansa nego odraslo povrće. Njihovi proizvodi mogu se pronaći u trgovinama zdrave hrane i na stranici www.etixekohaskap.hr.

Šarenilo proizvoda

Iz Dvora na Uni dolazi Štefica Borojević s OPG-a Borojević koji se bave ekološkim uzgojem lijeske na 3 ha. Imaju 1800 stabala, i to sorte istarski i rimski, od 2003. g. Osim lješnjaka, plodove koriste za mnoge zanimljive proizvode poput paste od lješnjaka, ulje, grickalice (ušećereni, karamelizirani, slani, prženi), čips, sapun itd. Ljeskotoč im u početku nije stvarao toliki problem, a trenutno su sve otporniji, govori Štefica. Prihranjuju lijesku putem lista, koriste i mikorizu o kojoj su pomalo učili i kažu, svakome bi je preporučili. Zaštitu najčešće provode s NeemAzal-om. Prošle godine imali su smanjeni urod zbog vremenskih neprilika, jakog vjetra zbog kojeg je prirod bio manji za 40 %. Na tržnici Jarun možete pronaći zanimljive proizvođače i kvalitetne proizvode, uz redovno, svježe, eko povrće.

Pozivamo stoga sve zainteresirane da posjete ekološku tržnicu i opskrbe se direktno od proizvođača najkvalitetnijim ekološkim proizvodima iz Zagreba i okolice.

Štefica Borojević – u ponudi OPG-a imaju razne proizvode od lješnjaka

Foto: Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.

Prethodni članakOtvoren izbor za najbolje ruralne fotografije u 2024. godini – nominirajte svoju
Sljedeći članakŠto poljoprivrednici mogu očekivati od natječaja za mlade poljoprivrednike?
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362