Nakon prošlogodišnje stanke, Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu vratili su se u punom sjaju pod novim nazivom ISTRAVIRGIN 2022. Ovogodišnji ISTRAVIRGIN, 16. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, najveći maslinarski festival u regiji otvoren je 25. studenoga 2022. na lokaciji stare škole u Vodnjanu.

Na festivalu zelenog zlata kroz tri dana predstavilo se stotinjak ovogodišnjih mladih maslinovih ulja i poznati chefovi: Hrvoje Zirojević, Jeffrey Vele, Svjetlana Celija, Hrvoje Kroflina te ikona istarske gastronomije Robert Perić. Kroz gastro, edukativni i izložbeni prostor zabilježeno je više od 20.000 posjetitelja.

Uz brojna zanimljiva događanja, predavače, prezentacije i masterclassove, vođene degustacije s iskusnim voditeljima u Oil baru posjetiteljima su zorno predstavili razlike i kriterije ocjenjivanja maslinovih ulja. Osobna iskustva su „maslinarski laici“ s profesionalcima razmjenjivali u posebnoj prostoriji – tasting roomu. Vodnjan je bio tri dana svojevrsno središte maslinarskog svijeta. Službenom otvorenju bili su nazočni maslinari, uljari, renomirani kuhari te brojni visoki uzvanici.

Čestitam svima na organizaciji, a osobito našim izlagačima i svim proizvođačima ovog vrijednog proizvoda. On nije samo proizvod, već je i povijest, kultura i tradicija te jedna od najbitnijih odrednica našeg mediteranskog duha. Želim čestitati proizvođačima u cijeloj Hrvatskoj. Osobito ovdje u Istarskoj županiji na uspjesima koji ostvaruju najviše proteklih godina. Ti uspjesi ih s pravom svrstavaju ne više u sam vrh, nego na prvo mjesto po kvaliteti svjetske proizvodnje, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Posjetitelji kušaju vrhunska maslinova ulja

Istra sigurno ima puno simbola, ali jedan od simbola je sigurno naša istarska maslina. Ako smo po nečemu prepoznati u svijetu, ako netko našu regiju na najbolji način može promovirati, to su upravo maslinari i proizvođači maslinovog ulja, kazao je župan Boris Miletić. Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio osvrnuo na brojne izazove, posebice klimatske, restrikcije vode i velike suše s kojima su bili suočeni istarski maslinari.

Zahvaljujući ogromnom trudu proizveli su visokokvalitetni proizvod. Istra je sjedište maslinarstva. Ovih je dana Vodnjan njen glavni grad na temeljima duge tradicije i na dobrom glasu manifestacije, istaknuo je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio. U ime predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, obratila se njegova izaslanica Ana Grdović Gnip. Ona je i službeno proglasila festival otvorenim.

Maslinarstvo, kao i svaka poljoprivredna djelatnost ima nezamjenjiv utjecaj na razvoj hrvatske ekonomije. Posebice na očuvanje ekonomske i socijalne strukture ruralnog stanovništva. Ruralni je prostor jedno od najvećih bogatstava s kojima Hrvatska raspolaže, podvukla je izaslanica predsjednika RH Ana Grdović Gnip.

Izlagači vina na Istravirginu

Edukacije i gastronomija

Tijekom festivala poseban dio posvećen je gastronomiji. Kroz bogati cooking show predstavljene su jedinstvene istarske namirnice, vodnjanska urbana kuhinja, kao i mlade nade istarske gastronomije. Ovogodišnji ISTRAVIRGIN prvi put ove godine ponudio je mogućnost za povezivanje maslinara, uljara, poduzetnika, gastro kritičara, novinara i influencera. Oni su se i prije službenog otvorenja mogli upoznati s ponajboljim maslinovim uljima. Također, važna sastavnica festivala bile su i edukacije o tome kako pravilno uzgajati masline, zaštititi maslinovo ulje. Zatim kako iskoristiti masline za kozmetičke proizvode, kao i izložbeni prostor s uporabnim predmetima od maslinovog drveta. Organizatori su i ove godine mislili na najmlađe pa je organiziran poseban dječji kutak.