OPG Drozdek proizvodi glistal (glistinac). Nalazi se u mjestu Živike kraj Slavonskog Broda. Dalibor se uzgojem kalifornijskih glista počeo baviti 2006. za vlastite potrebe. Dobiveni glistal koristili su u vrtu, voćnjaku, plasteniku i na sobnom bilju. Donosimo Daliborovu priču.

  • Kako ste došli do ideje za uzgoj kalifornijskih glista?

U razgovoru s jednim kupcem na bivšem radnom mjestu spomenuo sam kako kod kuće imam puno stajnjaka. Kupac se ponudio da riješim problem i kod njega kupim kalifornijske gliste. S obzirom da nije bilo mnogo literature, isprobavao sam različite tehnike uzgoja. OPG za uzgoj povrća otvorio sam 2015. i prihranjujem ga isključivo svojim glistincem. Tako sam nastavio uzgoj kalifornijskih glista. Primijetio sam da na tržištu nema dovoljno glistinca, a prijatelj mi je predložio da ga proizvodim i prodajem. Od 2019. sam odlučio uzgajati gliste na veliko. Upisao sam dodatnu djelatnost: uzgoj kalifornijskih glista, proizvodnja, obrada i pakiranje organskih gnojiva.

 class=
Dalibor Drozdek – proizvodnja glistala

Prodaja glista na OPG-u

Na OPG-u Drozdek mogu se kupiti gliste za pomoć pri kompostiranju i za ribolov (velika crvena glista). S glistama radi samo Dalibor, nema zaposlenih, a uložio je vlastiti novac.

  • Kako vam ide prodaja?

-Posao je krenuo izvrsno. Trenutno ne mogu proizvesti koliko mogu prodati, a skladište je stalno prazno. Trenutno imam 36 legala, a uskoro povećavam na još 20 legala. Trenutno sve uspijem prodati na kućnom pragu. Prodajemo humus i jednu novost na našem tržištu, granule glistala od 8 mm. Postale su jako zanimljive i imam dogovor s nekoliko poljoprivrednika za plasman. Trenutno testiramo na šipku, lješnjacima i povrću u plasteničkoj proizvodnji. Na granulama je obavljena analiza na Agronomskom fakultetu u Zagrebu gdje smo dobili izvrsne rezultate. Naše granule i humus pogodne su za ekološki uzgoj.

  • Kao proizvođač humusa nemate pravo na nikakve mjere?

Nama ne mogu izračunati vrijednost gospodarstva zato što nismo u tabeli. Nije mi jasno kako država ne potiče ovakav oblik proizvodnje gdje se može riješiti sav višak stajnjaka, sav biootpad? Iako nemam novčane potpore, ne žalim se, kupci nagrade moj trud i znanje te ovom prilikom zahvaljujem svima koji kupuju gnojivo proizvedeno od glista. U budućnosti se želim proširivati i svojim sinovima utabati lakši put u poslu i životu. Gliste su od rujna 2019. do danas preradile 7t biootpada i 36m³ stajnjaka. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja napokon sam uspio uzgojiti gigant glistu. Ova glista namijenjena je za ribiče koji love krupniju ribu.

glistal glistinac drozdek lumbrihumus
Gigant i obična kalifornijska glista

  • Kako nastaje glistal?

-Glistal je proizvod ili proces kompostiranja pomoću raznih glisti, obično crvenih ili bijelih, koje stvaraju heterogenu smjesu raspadnutog povrća ili ostataka hrane, starog papira, lišća, sijena i izmeta glisti. Takav kompost sadrži smanjene razine nečistoća i veću koncentraciju hranjivih tvari nego bilo koji drugi organski materijal. Sadržavajući hranjive tvari topive u vodi, glistinac je izvrsno, hranivima bogato organsko gnojivo i poboljšivač tla. Iako je izmet glista bogat hranjivim tvarima, prava korist glistinca jesu milijuni korisnih mikroorganizama prisutni u njima (izmet glista sadrži 10 puta više mikroba nego običan kompost).

Ti mikroorganizmi jedu organsku tvar u tlu i otpuštaju hraniva dostupna biljkama. Gljive u izmetu glista stvaraju odnos simbioze za prijenos vode i hranjivih tvari do korijena. One također mogu držati vodu u tlu i tako pomoći u upravljanju tla vodom. Glistinac je poznat kao hranivima bogat izvor organske tvari koji se koristi u poljoprivredi, na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u organskom uzgoju. Gliste jedu ostatke hrane koji, kako prolaze kroz njihovo tijelo, postaju kompost koji izlazi na završnom dijelu gliste.

Korištenjem ovog humusa postižu se bolji rezultati do čak 40 %. Zbog svojih kemijskih karakteristika, humus ne onečišćava tlo, zrak i vodu te je preporučljiv za ekološku proizvodnju. Humus dobiven pomoću kalifornijskih glista nema mirisa ni bilo kakvih kemijskih dodataka koji su proizvedeni konvencionalnim putem, a do pet puta je kvalitetniji od ostalih gnojiva. Kao organsko gnojivo, glistinac je idealna zamjena za sintetička gnojiva u biljnoj proizvodnji, dok je kao poboljšivač tla bolji od tradicionalnog komposta zbog sposobnosti poboljšanja strukture tla i povećanja kapaciteta tla za vodu. Za proizvodnju ovog humusa (lumbrihumus) najčešće se koriste vrste Lumbricus rubellus, Eiseniafoetida i Red Worm, koje su morfološki vrlo slične.

  • Je li uzgoj zahtjevan?

-Briga o glistama ne iziskuje puno posla, a većina glistinaca rađena je od betonskih blokova na podlozi od crijepa ili betona. Na taj način osiguravamo ga od krtica i voluharica koje mogu uništiti proizvodnju.

glistal glistinac drozdek lumbrihumus
Humus kalifornijskih glisti

glistal glistinac drozdek lumbrihumus
Kalifornijske gliste za kompostiranje

Što treba osigurati glistama?

Da bi gliste mogle obavljati svoj posao mora im se osigurati optimalna temperatura, kiselost i vlaga u bazenu. Temperaturni zahtjevi variraju od vrste do vrste. Idealna pH vrijednost kreće se od 6-6,5. Vlaga omogućava aktivnost glista u pogledu uzimanja hrane, kretanja i razmnožavanja te je vrlo bitno da ona bude između 80-90 %. Gliste se hrane po potrebi zečjim, konjskim ili ovčjim izmetom, a da bi ih zaštitili od svjetlosti na koju su iznimno osjetljive stavlja se slama. Stavljanjem slame zadržavamo i vlagu. Priprema humusa traje oko 6 mjeseci. Humus koji se izvadi iz glistenjaka potrebno je prvo osušiti, a za cijelo vrijeme sušenja potrebno ga je okretati kako bi apsorbirao što više kisika. Nakon sušenja slijedi usitnjavanje u mlinu čime se uklanjaju nečistoće. Upakiran u vrećama može stajati i do 5 godina.

Worm tea ili tekuće gnojivo koje se dobije pomoću glista nastaje zalijevanjem glista jer voda prolazi kroz sve slojeve i na dnu dobijemo tekućinu bogatu hranivima. Tekućinu razrijedimo u omjeru 1:15 ili 1:5, što ovisi o stanju biljke. Razrijeđenom tekućinom zalijemo biljke.

glistal glistinac drozdek lumbrihumus
Tekuće gnojivo za biljke

  • Koje su prednosti korištenja humusa glista?

-Ne postoji mogućnost sagorijevanja biljke i može se dodati u bilo kojim količinama jer je potpuno prirodan. Poboljšava strukturu tla jer je humus porozan pa smanjuje mogućnost sabijanja tla. Omogućava kvalitetnije i brže razvijanje korijena biljaka, a voda se ne zadržava u okolini korijena te se samim time smanjuje mogućnost oštećenja korijena. Korisne bakterije i mikrobi koji se zadržavaju u tlu u stanju su stvoriti “zdraviju” zemlju koja omogućuje najbolje uvjete za razvoj biljke. Povisuje se dostupnost hranjivih tvari jer probavni trakt glista razgrađuje i miješa hranjive sastojke i elemente potrebne biljkama za rast u jednostavne oblike. Zbog jednostavnih oblika hraniva, biljka ih može usvojiti bez većih napora, a višak elemenata ostaje u tlu.

Kemijski sastav humusa kalifornijskih glista sadrži mnoge makro i mikroelemente neophodne za rast i razvoj biljke. Analizom je utvrđeno da sadrži dušik, kalij, željezo, kalcij, magnezij, sumpor, bor, bakar, cink i mangan. Biljni hormoni rasta (auksin i citokinin) koje sadrži humus kalifornijskih glista potiču brži i jači razvoj biljaka. Smanjuje se oboljenje biljaka jer se kalifornijske gliste hrane štetnim gljivicama i bakterijama dobivenim iz hrane. Humus smanjuje kiselost tla jer je pH ovog humusa oko 7 (neutralan) te svojim sastavom neutralizira kiselost. Kiseline koje nastaju djelovanjem ugljika u tlu humus kalifornijskih glista smanjuje, a povećava nastajanje dušika u obliku korisnim za razvoj biljke.

  • Kako primijeniti humus?

– Kod sadnje vrtova i cvjetnjaka koristi se 2 dcl humusa koji se stavlja izravno na korijen biljke te se zagrne tlom i obilno zalije. Za prihranu ovih kultura koristi se 1 dcl oko biljke. Kod sijanja je potrebno najprije u jamice staviti smjesu vrtne zemlje i 20 % humusa, zaliti vodom i zagrnuti

– Za voćnjake i vinograde koristi se 2-3 litre izravno na korijen

– Kod travnjka se posipa 2-3 dcl na m2 i obilno zalije

– Kod sadnje lončanica miješa se sa supstratom i škaljom u omjeru 1:1:1

Ako ste zainteresirani za kupnju ili više informacija o glistincu, možete se javiti Daliboru Drozdeku na broj 098/375-639.