Gotovo da nema proizvođača u ekološkoj proizvodnji koji nema problema kako osigurati dostatne količine humusa u svom tlu. Posebno što je poznato kako se klasičnom obradom tla, gubi najviše organske tvari iz tla.

Kada smo se odlučili zaprirodan, bio ili organski način uzgoja, onda smo odlučili promijeniti način ishrane i zaštite bilja. Odrekli smo se NPK gnojiva i kemijskih zaštitnih sredstava. Naime, više ne možemo unašati izravno u tlo tri najpotrebnija elementa u ishrani biljke kao što su dušik, fosfor i kalij. Oni su najzaslužniji za rast i kondiciju biljke.

Takvim načinom uzgoja i proizvodnje radimo samo u interesu povećanja uroda. U isto vrijeme zanemarujemo vitalnost biljke i održivost tla, što je dugoročno pogubno za očuvanje plodnosti. Biljke u trajnim nasadima koje postaju ovisnici o ,,gnojivima iz vrećiceʺ i zaštiti iz kemijskih laboratorijskih proizvoda, postaju neotporne i svakim i najmanjim zaostatkom hraniva postaju ugrožene, pokazuju simptome neishranjenosti i zaostatka u razvoju te imaju alternativnu rodnost.

Podložnije napadima štetnika i bolestima

Znanstveno je dokazano da biljke koje isključivo gnojimo s NPK gnojivima imaju tanje stanične stijenke. Podložnije su napadu štetnika, osjetljivije na bolesti i svakako se lošije razvijaju.

Ekološki uzgoj utemeljen je na sasvim drugačijem pristupu. Temelj svega je saznanje da je tlo živi organizam, koji kad je zdrav (plodno tlo) – sposoban je bez pomoći sa strane opskrbiti biljku svim potrebnim hranivima, ali u isto vrijeme i održati je zdravom. Mnogi će reći da je rast biljke u ekološkom uzgoju sporiji. To je djelomično istinito, ali zato su te biljke zdravije, a plodovi hranjiviji.

Najveći problem u ekološkom uzgoju upravo je nikad dostatna količina organske tvari u tlu. Tako se konstantno čini kako je tlo gladno humusa. Ovdje treba naglasiti da se klasičnom obradom tla povećava unos kisika u tlo. Na taj način se smanjuju mikroorganizmi, upravo oni elementi koji su najzaslužniji za izgradnju i obogaćenje tla organskom tvari. Primjer je tlo u šumi. Ako uzmemo šaku zemlje tla, vidjet ćemo mnoštvo mikroorganizama i bogat sadržaj organske tvari što je nastalo na prirodan način. Ako bi smo uzorali zemlju između stoljetnih stabala, u vrlo kratkom vremenu vidjet ćemo kako se količina humusa smanjila, a tlo osiromašilo.

Izvor: Gospodarski kalendar