Nakon dvogodišnje stanke zbog korone, Internacionalni sajam pršuta (ISAP) u Tinjanu u svom sjajnom 14. izdanju privukao je 40 proizvođača iz šest zemalja. Od njih je pola bilo istarskih pršutara. Najbolji među njima je istarski pršut pazinske tvrtke Pisinium s najviše osvojenih bodova i proglašen je šampionom ovogodišnjeg sajma.

Istarski pršut Pisiniuma je i šampion u kategoriji istarskog pršuta. U njoj su zlatne medalje osvojile još pršutane Jelenić (Sveti Petar u Šumi) i Dujmović (Kringa). Srebrnim medaljama okitile su se pršutane Selo Mekiši (Mekiši), Movimento (Vošteni) i Antolović (Tinjan). Brončanima su se okitile pršutane Daniele (Višnjan) i Milohanić (Tinjan).

Istarski pršut – proizvod broj 1

Josip Hreljak, vlasnik tvrtke Pisinium, kaže da je pomalo očekivao najveće priznanje – šampionsku titulu sajma.

-Od osnutka tvrtke 1995. godine istarski pršut nam je proizvod broj 1. Godišnje proizvedemo oko tisuću komada, a uz njega je drugih mnogo više. Tu su i suhomesnati proizvodi kao što su kobasice, panceta, ombolo, buđola

Predsjednik RH Zoran Milanović, pokrovitelj 14. ISAP-a, kazao je da s radošću uvijek gleda na napredak proizvodnje istarskog i dalmatinskog pršuta. Pritom je podvukao da u proizvodnji pršuta moramo biti iznadprosječni.

Danas je pršut vrhunski proizvod koji služi za primjer kako raditi proizvod s dodanom vrijednosti. Tradicijsko znanje izrade pršuta danas se pretvara u unosan posao, istaknuo je Milanović. Čestitao je osvajačima odličja za kvalitetu njihovih pršuta.

Izlagače sajma, goste i posjetitelje srdačno su pozdravili i načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin, župan Istarske županije Boris Miletić i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ujedno izaslanik Predsjednika Vlade RH, Tugomir Majdak. Državni tajnik se prisjetio prvog tinjanskog sajma prije 15 godina. Čestitao je Tinjancima što su ga s lokalne izdigli na međunarodnu razinu.

Podjela odličja

Podjela odličja kao i uvijek dočekana je s velikim zanimanjem, a ocjenjivanje je obavila udruga senzornih analitičara suhomesnatih proizvoda Gustus. Prema osvojenim bodovima dodijeljeno je sedam zlatnih medalja, 11 srebrnih i 8 brončanih.

Za šampionski naslov u pojedinoj kategoriji bilo je potrebno da se u toj kategoriji natječu najmanje tri pršuta te da kandidat za šampion osvoji zlatnu medalju. Tako je osim istarskog ovaj put proglašen još samo jedan šampion: pršut tvrtke Mrki (Pakovo Selo kraj Drniša) i to u kategoriji dimljenog pršuta.

Zlatne medalje osvojili su još pršutana Smjeli (Dugopolje) u kategoriji dalmatinskog pršuta te crnogorske pršutane Martex i Mianja, obje iz Cetinja, u kategoriji dimljenih pršuta.

Srebrnim medaljama nagrađeni su u kategoriji drniškog pršuta Bel Cro Trade (Drniš). Zatim u kategoriji nedimljenog pršuta Franjul (Sveti Petar u Šumi), Jelenić (Sveti Petar u Šumi), Compagnia del Festival (Langhirano, Italija) i Buršić (Vodnjan); te u kategoriji dimljenih pršuta Interproduct, Zrnožit i Monsante, sve tri iz Cetinja u Crnoj Gori.

Naposljetku, brončane medalje osvojili su u kategoriji krčkog pršuta mesnica Žužić (Krk). U kategoriji nedimljenog pršuta osvojio je Central de compras del suroeste (Brovales, Španjolska). U kategoriji dimljenog pršuta osvojili su Drniške delicije Maran (Trbounje kod Drniša), OPG Goran Jančo (Punitovci), Roca (Stankovci) i Brkić (Lozovac).

Prva feta

Nakon podjele priznanja sajam je sukladno s dugogodišnjom tradicijom otvoren simboličnim rezanjem prve fete pršuta. Ta čast pripala je Borisu Miletiću, istarskom županu, državnom tajniku Tugomiru Majdak, tinjanskom načelniku Goranu Hrvatinu, sajamskom šampionu Josipu Hreljaku iz tvrtke Pisinium i Jordiu Sellaresu iz španjolske pršutarske tvrtke Distribuciones del jamon Cerezo.

Potom su uzvanici i posjetitelji pozvani na kušanje i uživanje u pršutima iz šest zemalja (Italije, Austrije, Mađarske, Španjolske i Crne Gore, uz istarske proizvođače sira, vina i drugih autohtonih proizvoda). Dodajmo da se 10 dekagrama čuvenog španjolskog pršuta pata negre nudio po 120 kuna. Istovjetna količina hrvatskih pršuta bila po 50 kuna.

Istarski pršut tvrtke Pisinium – šampion 14. sajma ISAP u Tinjanu
Rezanje prve fete pršuta

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje