Krajem godine, točnije od 20.prosinca 2022., Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za sufinanciranje zaštitnih sredstava – električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža/pletiva) za sprječavanje štete od divljači u 2022. i 2023. godini. Ukupno planirana vrijednost ovog natječaja je 53.0891,23 eura/četiri milijuna kuna uz mogućnost povećanja. Natječaj je otvoren do raspodjele predviđenih sredstava, a najkasnije do 15. listopada 2023.

Najveći iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinoj prijavi je 6.636,14 eura/50 tisuća kuna. Novčana sredstva namijenjena su isključivo za podmirenje troškova kupnje zaštitnih sredstava – električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža/pletiva).

Tko se sve može prijaviti za sufinanciranje električnog pastira?

Prihvatljivi prijavitelji su pravne i fizičke osobe (obrtnici) koje imaju valjani ugovor o korištenju prava lova na temelju Zakona o lovstvu – lovoovlaštenici i fizička i pravna osoba upisana u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačka organizacija. Prijavitelj poljoprivrednik ima pravo na podnošenje i odobravanje jedne prijave, a prijavitelj lovoovlaštenik ima pravo na podnošenje i odobravanje jedne prijave po lovištu. Zaštitna sredstva moraju biti postavljena i služiti svrsi za koju su namijenjena najmanje pet godina od dana kupnje.

Više o nabavi električnih pastira doznajemo od Nevena Šimića iz tvrtke Vitalis iz Đakova, koja uz cjelokupnu opremu za električne pastire ima veleprodaju i maloprodaju opreme i pribora za stočarstvo, veterinarstvo i pčelarstvo, a slogan tvrtke je: VITALIS – Sve za vaše životinje na jednom mjestu!

  • Gospodine Šimić, kome je sve potreban električni pastir i koji je prvi korak u nabavi električnog pastira i prateće opreme?

-Električni pastir je povoljan i efikasan način da se zaštite usjevi od divljih životinja i nastanka moguće štete. Koristi se i za ograđivanje pašnjaka i čuvanje domaćih životinja kao što su svinje, krave, ovce, koze i konji. Prije nabave električnog pastira potrebno je izračunati ukupan opseg površine koja se ograđuje. Što je veća površina, potreban je snažniji pastir s većom izlaznom snagom koja se mjeri u džulima. 

  • Koja vrsta napajanja je potrebna za rad električnog pastira? I što je bitno prije postavljanja pastira?

Potrebno je zbrojiti sve redove žica i prema toj dužini odabrati onaj pastir koji može pokriti svu duljinu ograde i imati dovoljnu jačinu u džulima da napaja žice. Napajanje može biti 220V , 12V ili solarno napajanje gdje solarni modul puni bateriju i tako imamo autonomno napajanje. Solarni električni pastiri su sve popularniji u zadnje vrijeme, napajanje je stalno i nemamo brige da će se baterija isprazniti i da pastir neko vrijeme neće ispravno raditi.

Solarni dodatak se može spojiti na bilo koji uređaj koji ima napajanje 12V. Puno kupaca i lovačkih udruga se odlučuje za gotove solarne setove koji uz uređaj i solarni dodatak uključuju i žicu, izolatore i ručke za vrata. Cijene takvih kompleta su od 490 eur, pa na više. 

Neven Šimić pokazuje solarni modul za napajanje baterije električnog pastira
  • Na što treba paziti nakon odabira električnog pastira radi što bolje zaštite od divljači?

Kod ograđivanja usjeva, potrebno je odabrati žicu koja ima što veću prekidnu silu kako bi bilo što manje pucanja i štete na njoj. Kao najgornji red žice preporučujemo staviti  traku od 20 mm  kako bi ograda bila uočljiva i kako se životinje ne bi zalijetale u ogradu jer ona nije dobro označena.

Traka je također spojena na pastir i provodi impuls. Uz kvalitetnu žicu, potreban je naravno i dobar i snažan pastir koji daje impuls i od njega ovisi jačina udara. Bitno je i odrediti primjerenu visinu ograde. Kod jelenske divljači ograda mora biti što više i postavlja se minimalno 6-8 redova žice. Primjerice, kod zaštite pčelinjaka od medvjeda, preporučujemo uže koji ima prekidnu silu od 450 kg , debelo je 6mm. Svakom našem kupcu dajemo dodatne savjete kako bi investicija u pastir opravdala očekivanja. 

  • Što je s uzemljenjem? Može li strujni udar ozlijediti životinje i ljude?

Važno je napraviti i dobro uzemljenje jer bez njega nema ni dobrog udara. Često se taj dio zanemari, stupovi za uzemljenje se zabijaju preplitko u zemlju i na suhom dijelu parcele i onda nema dobrog udara i pastir ne radi ispravno. Na svakom uređaju iz naše ponude piše koliki je potreban broj uzemljenja. Električni pastir ne može ozlijediti ljude ni životinje. U slučaju dodira ograde, doći će to kratkog neugodnog udara. Također, ograda pod naponom trebala bi se označiti i vidljivim oznakama upozorenja za ljude kako bi ispoštovali vizualnu uočljivost.

Tvrtka Vitalis iz Đakova ima cjelokupnu opremu za postavljanje električnog pastira

Cijena ulaganja po hektaru

  • Koliki je iznos investicije u električni pastir i opremu na površini od 1ha?

Za ograđivanje jednog hektara potrebno je 400m žice. Ukupno nam je potrebno 2,4 km žice ako postavljamo žicu u 6 redova. Treba odabrati pastir koji može pokriti dužinu ograde od 2,4 km“. Izbor jačine džula i samog pastira ovisi o financijskoj situaciji kupca, ali naša  preporuka je krenuti s jačinom od četiri do pet džula. Slabiji pastir je za manje površine i životinje poput domaćih svinja i konja. Osim žica, postaviti se mogu i sajle koje imaju veliku prekidnu silu. “Kupac treba odlučiti, ali mi uvijek preporučujemo onu žicu ima veliku prekidnu silu i nizak otpor. Skuplje su u startu, ali je to dugoročno isplativije zbog mogućih oštećenja. One imaju i UV zaštitu od sunca. 

  • Koliki je raspon cijena različitih uređaja i koliko je jamstvo na uređaje? Je li moguća dostava?

Cijena uređaja ovisi o izlaznoj snazi. Što je jači uređaj to je njegova cijena veća. U našoj ponudi cijene se kreću od 65 eur za uređaj od 0.5J izlazne snage pa do 550 eur za uređaj koji ima 15J izlazne snage. Jamstva ovise o svakom proizvođaču posebno ali ona su najčešće 3 godine za uređaje od tvrtki Lacme i AKO, koji su i najpoznatiji i najpouzdaniji proizvođači.  Uređaje i svu prateću opremu dostavljamo na adrese naših kupaca u Hrvatskoji te drugim zemljama Europske Unije.

  • Nudite i stručne savjete i konzultacije. Na koje kontakte vam se zainteresirani mogu javiti?

Sve naše kupce savjetujemo i pomažemo kod odabira odgovarajućeg uređaja jer svaki kupac ima svoje specifične potrebe prema veličini parcele , vrsti životinja ili budžetu koji će odvojiti za kupovinu opreme. U zadnjih nekoliko godina, sve više poljoprivrednika se odlučuje na kupovinu električnog pastira radi brzog i povoljnog ograđivanja posjeda ali i efikasnosti. Država je to također prepoznala pa sufinancira kupovinu električnog pastira za sve vlasnike OPG-ova te Lovačke udruge u svrhu zaštite od divljači.

Svi zainteresirani mogu nas kontaktirati na:

tel. 031/496-577

mob. 091/1837 – 317 ,

mail ljekarna.vitalis@gmail.com

ili posjetiti na adresi trgovine:

Vitalis, Pavićeva 32, Đakovo. 

Prethodni članakMožemo li bez pčela?
Sljedeći članakZašto kokoši ne nesu jaja?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.