Najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih pučkih fešta Istre, Jakovlja, održala se zadnji dan srpnja na kanfanarskom sajmištu u svom jubilarnom 32. izdanju. Na tradicionalnoj smotri volova odabrani su najljepši, najteži i najposlušniji.

Prema odluci ocjenjivačkog suda pobjednik u kategoriji ljepote je Bakin iz sela Orihi vlasnika Emila Rojnića. Najposlušniji je Bakin iz Višnjana, u vlasništvu obrta Švik Kop. Najteži je pak Sarožin iz sela Gospodi, vlasnika Maria Udovičića s 1.421 kilogram. Time je ujedno srušen rekord u ovoj kategoriji od samog početka održavanja smotre. Prošle godine najteži vol na Jakovlji težio je 1.380 kilograma. To odavno opravdava titulu istarskih volova kao jednih od najtežih kopnenih sisavaca Istre. Na ovogodišnjoj smotri sudjelovalo je 20 volova 13 uzgajivača s područja cijele Istre. Među njima je, po kriterijima od davnina, tročlana stručna komisija ocjenjivala kvalitete svakog pojedinog boškarina. Tako se pažnja obraćala između ostaloga na izgled rogova i tijela, stabilnost hoda, dužinu repa, ravninu leđa, boju dlake i ostalo.

-Ovo je jedna posebna fešta za Istru. Prije svega zbog činjenice što samo na Jakovlju, u Kanfanaru, možemo vidjeti istarske volove u ovom broju. Ovdje je prije 32. godine započela borba za spas istarskog vola i vjerujem da smo mnogo učinili. Ali, daleko smo od toga da možemo mirno spavati. Jer, Jakovlja i nadalje treba slati apel, senzibilizirati javnost i ukazivati na potrebu da se uzgajivačima istarskog vola pomogne tako da svi zajedno sačuvamo ovaj simbol Istre na ponos nas današnjih i budućih generacija koje će doći, koje dolaze. Moramo to učiniti za istarskog vola. On je stoljećima ljudima u Istri služio kao radno govedo i pomagao im da oni prežive na ovom prostoru. Sada mi to moramo njima vratiti, poručio je načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman.

Posjetitelji su mogli vidjeti i zanimljiv sajam lokalnih proizvoda u Parku istarskog vola, na kojemu su mogli kušati i kupiti domaće prehrambene proizvode te suvenire lokalnih proizvođača.

Najposlušniji boškarin Bakin s vlasnikom Emilom Štifanićem i kanfanarskim načelnikom

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje