Zadarska i Vukovarsko-srijemska županija izgradit će Centar za meso u Ninu za proizvodnju suhomesnatih proizvoda za domaće tržište i izvoz.

O povezivanju zelenoga i plavoga dosad se puno govorilo, a malo ostvarilo. Ovaj put svi su izgledi da će se ostvariti i to  na obostranu korist, a radi se o otvaranju Centra za meso u Ninu o čemu su dogovor postigle Zadarska i Vukovarsko-srijemska županija.

-Suradnja je zamišljena na način da bi uzgajivači svinja mesom za sušenje opskrbljivali budući Centar za preradu mesa u Ninu, čime bi se dobili visokokvalitetni proizvodi za domaća i inozemna tržišta, kaže Daniel Segarić , zadarski pročelnik Odjela za poljoprivredu i ribarstvo. Isto je ovih dana potvrdio i njegov vukovarski kolega Andrija Matić.

Ninski šokol

Cilj 5000 sušenih pršuta

Već je potpisan i sporazum o izradi idejne studije temeljem kojega će obje županije s 50 posto sufinancirati njezinu izradu te provesti postupak jednostavne nabave za odabir izvoditelja studije. Konačno idejno rješenje i koncept suradnje izradit će Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Nadalje, na temelju relevantnih studija bit će donesena odluka o gradnji pršutane u jednakom suvlasničkom udjelu, s modelom zajedničkog korištenja i upravljanja. Provest će se istraživanje tržišta prodaje, analizirati potencijalne lokacije za gradnju pršutane, njezin kapacitet te predložiti modeli korištenja i upravljanja pršutanom.

 Izradit će se i studija isplativosti s tehnološkim elaboratom, financijsko-ekonomskom analizom i analizom izvora financiranja.

Cilj je doći do proizvodnje od 5000 sušenih pršuta godišnje, što je, smatra Matić,  dobro rješenje za 50-ak malih proizvođača, koji su zadovoljni tim prijedlogom.

Šansa za uzgajivače i šokolare

Grad Nin također od početka podržava projekt budućeg Centra za meso.

Izuzetno nam je drago da na ovom projektu surađujemo s Vukovarom, ne samo zbog toga što imaju jako kvalitetno meso koje će nam slati za preradu, već i zato što ćemo na ovaj način pomoći njihovoj gospodarskoj situaciji, kaže gradonačelinik Emil Ćurko.

Osim što će  pomoći slavonskim uzgajivačima svinja u plasmanu proizvoda,  budući  Centar za meso  omogućit će i dugoočekivanu komercijalnu proizvodnju Ninskog šokola, tradicionalne delicije  koja ima važno mjesto u gastronomiji zadarske regije i šire. Podsjetimo, osnova za izradu šokola je kvalitetna svinjska vratina koja se najprije stavlja više dana u morsku sol, zatim se “toča” u kuhanom crnom vinu i začini se raznim mirodijama, te se potom prepušta djelovanju dima i onda sušenju na vjetru buri.

U organizaciji Turističke zajednice Grda Nina u srpnju ove godine (u skladu s epidemiolškom situacijom) održat će se  19. po redu Ninska šokolijada na kojoj se, uz proglašenje najboljih šokolara, okupi veliki broj domaćih i stranih gostiju.

Uspješna probna proizvodnja

Agencija za ruralni razvoj (AGRRA) Zadarske županije odlučila je za ovu prigodu napraviti i testnu proizvodnju tog suhomesnatog proizvoda od mesa slavonskih svinja.

-Probna proizvodnja pokazala je kako su na pravom putu kreiranja proizvoda koji bi se mirne duše mogli plasirati na inozemno tržište, kaže direktor Agrre  Vlado Kovačević. Velike količine mogu se plasirati i kroz turizam jer u ljetnim mjesecima, prije korone,  samo na području grada Nina boravilo je čak  15.000 ljudi ili 500 posto više nego što ima domicilnih stanovnika. Turisti traže šokol kojega u tamošnjim restoranima nedostaje. 

Traže i ostale suhomesnate proizvode, pršut, kulen, kobasice, čvarke,  pancetu… pa valja vjerovati da će se Centar za meso u Ninu uspješno razvijati na zadovoljstvo uzgajivača svinja u najsjevernijoj hrvatskoj županiji, kao i poboljšanju turističke gastronomske ponude u Zadarskoj županiji. 

Svinje iz Vukovarsko-srijemske županije bit će sirovina za preradu u ninskom Centru za meso
U planu je izgradnja pršutane kapaciteta 5000 pršuta godišnje

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje