Dvorac Opeka, također i nazivan Bombellesov dvorac nalazi se u općini Vinici, naselju Marčan (Varaždinska županija), podno maceljske šume, u sjevernom dijelu Hrvatskog zagorja. Okružen je velikim i bogatim arboretumom površine od oko 64 hektara. Izgrađen je u baroknom stilu u drugoj polovici 17. stoljeća. Pretpostavlja se da je ime dobio po primitivnoj ciglani na čijem se mjestu danas nalazi malo jezero.

Arboretum koji ga okružuje u 19. je stoljeću počeo je uređivati grof Marko Bombelles, donoseći sa svojih putovanja egzotično bilje. Održavanje vrijedne flore, bilo je razlogom otvaranja tamošnje vrtlarske i poljoprivredne škole prije više od šest desetljeća. No, nakon 2. svj. rata dvorac je kroz desetljeća zanemarivan i zapušten da bi postao derutan i opasan za posjetitelje. Tako je ulazak u dvorac bio zabranjen. Izgradnjom Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi dvorac će dobiti novi sjaj. 

Vratit će se stari sjaj

Radovi na rekonstrukciji dvorca Opeka započeli su krajem kolovoza 2021.g. Odvijaju se po planu tako da će ovo povijesno zdanje u lipnju 2023. godine napokon biti obnovljeno te postati reprezentativno sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. Istaknuto je to prilikom obilaska gradilišta i uvodne konferencije EU projekta “Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi”.

Projekt je vrijedan 43.075.612,50 kuna. Od toga su 29.999.999,98 kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Preostalih 13 milijuna kuna osiguravaju Varaždinska županija i Fond za sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Nositelj projekta “Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi” je Srednja škola „Arboretum Opeka“.

Varaždinska županija je projektni partner. Suradnici na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije, Srednja škola Bedekovčina, Parkovi d.o.o. za komunalne i hortikulturne djelatnosti. Svrha projekta je unaprijediti infrastrukturu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi kao preduvjet usklađivanja stručnog programskog rada s potrebama tržišta rada i intenziviranja suradnje sa sličnim centrima u Hrvatskoj i Europi. 

Nakon što je trebalo 30 godina da se svi usuglasimo oko namjene dvorca i arboretuma Opeka, što je izazivalo nepovjerenje i skeptičnost građana, sada svi vidimo da se ovdje radi. Rekonstrukcija dvorca će završiti za godinu i pol, bude li se sve odvijalo sukladno planu. U Varaždinskoj županiji, koju karakterizira poljoprivredna proizvodnja na malim parcelama, najrazvijeniji su cvjećarska proizvodnja, vinarstvo i vinogradarstvo, povrtlarstvo, povrćarstvo, proizvodnja meda. Ovim Regionalnim centrom kompetentnosti napravit ćemo dodatni iskorak u edukaciji mladih, kao i odraslih. Samim time i iskorak u poljoprivrednoj proizvodnji, istaknuo je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Baza sjemenja, laboratoriji, spavaonice…

Rekonstrukcija obuhvaća cijeli dvorac, pri čemu će oko 30 posto ovog povijesnog zdanja biti iznova izgrađeno. Napravit će se vjerna rekonstrukcija južnog krila s tornjem te istočnog krila. Sjeverno će krilo i aneks istovremeno biti rekonstruirani. U dvorcu će biti niz sadržaja, od genetske baze sjemenja, preko laboratorija za ispitivanje kakvoće reprodukcijskog materijala i laboratorija za kakvoću biljnih ulja, vina, meda, tla, pa do učionica i praktikuma za dendrologiju i dizajniranje vrtova te centra za floristiku. Uz to će biti uređene sobe s 50 kreveta za smještaj učenika, pedagoškog osoblja i za goste.

 class=
Dvorac je desetljećima propadao, a sad će biti obnovljen
 class=

Ovi projekti i njihova realizacija su zaista bajka. Uvođenjem novih tehnologija te mogućnošću napredovanja profesora i učenika, ovo će doista biti regionalni centar poljoprivrede. Ne samo za Hrvatsku, nego i daleko šire, rekla je ravnateljica Srednje škole “Arboretum Opeka” Rajka Tršinski

Na projekt koji će u konačnici Arboretumu i dvorcu vratiti stari sjaj ponosan je i načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec.

Moram zahvaliti svima, posebno timu iz Srednje škole “Arboretum Opeka” koji danonoćno rade na realizaciji projekta. Kao načelnik sam ponosan što smo danas ovdje. Nadam se da ćemo za dvije godine, a možda i prije, svi opet biti ovdje ponosni što smo uspjeli napraviti nešto tako veliko, rekao je dr. sc. Štimec.