Više od deset tisuća ljudi pohodilo je jubilarni 10. Međunarodni sajam kobasica „S klobasicom u EU 2024.“ koji je održan u Sv. Petru u Šumi od 15. do 17. ožujka 2024. godine. Ove godine u sklopu sajma održani su i Dani zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, te upriličeni razni programi, gourmet, zabavni događaji, glazbeni program, atrakcije i gastro eventi te natjecanja u znaku kobasica i specijaliteta koji se mogu pripremiti od kobasica.

Na štandovima su prevladavali suhomesnati proizvodi poput kobasica, pancete, ombola, pršuta, kosnica, kulena, kulenove seke, a posjetiteljima su ponuđeni brojni proizvodi lokalnog podneblja poput meda, vina, rakija, sira i drugo.

Izlagači i posjetitelji zadovoljni

Sajam je okupio 120 izlagača s 210 uzoraka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, te Portugala. Ukupno je dodijeljeno 147 zlatnih medalja, 61 srebrna te jedna brončana medalja. Predsjednik senzornog povjerenstva bio je dr. sc. Mario Bratulić, a zamjenik dr. sc. Dubravko Viduč. Svečanom otvaranju sajma prisustvovali su istarski župan Boris Miletić, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, saborski zastupnik Anton Kliman, Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu, te mnogobrojni sponzori i predstavnici medija. Deseti sajam tradicionalno je dobio nove vitezice i vitezove od klobasic, dvoje iz Slavonije i troje iz Istre.

Loris Franjul, OPG Franjul, Dolinci, Sveti Petar u Šumi, šampion je jubilarnog 10. međunarodnog sajma:

Imamo 100-ak svinja, svoj domaći uzgoj i preradu. Od naših početaka 2013. godine kontinuirano smo održavali razinu kvalitete i dobivali zlatne nagrade za kobasicu, salamin s četiri vrste papra. Zato nas šampionska titula sajma nije iznenadila jer osjećamo da smo sa svojim proizvodima u samom vrhu. Nagrada nas je itekako obradovala i veliki je poticaj da nastavimo raditi, te nam daje novu energiju i vjeru da smo na pravom putu.

OPG Sebastijan Marić iz Kanfanara:

Naš je štand s bogatom ponudom kobasica, ali posjetiteljima nudimo i med, imamo 100 košnica. Za kobasice u šest kategorija dobili smo zlatnu medalju, a to su kobasica s koromačom, s lješnjakom, obični salamin i s lješnjakom, istarsku kobasicu s divljači i kobasica s paprikom. Drago nam je da je sajam svake godine sve veći uključujući i broj uzoraka. Ove godine 210 iz cijele Hrvatske i čak iz Europe. Konkurencija je jaka i zato smo vrlo ponosni za osvojenih šest zlatnih medalja. Mi radimo bez nitrata i nitrita.

Mikela Buršić-Lisjak, Stancija Buršić,Vodnjan:

– Obiteljsko smo gospodarstvo koje se već tri desetljeća bavi proizvodnjom Istarskog pršuta, pancete, ombola (kare, svinjska ribica) i kobasica, te uskršnje delicije Špalete, koja je pred Uskrs jako tražena. Mi smo od utemeljenja sajma izlagači i jako cijenimo ovu sajamsku manifestaciju.

Robert Feroć,Jurošek, Sveti Martin na Muri:

Već treću godinu sudjelujemo na ovom sajmu i sasvim smo zadovoljni. Lijepo je upoznati nove ljude, nove kupce i sajam je jako dobro organiziran. Stoga čestitam organizatorima i vjerujem u lijepu budućnost ove sajamske manifestacije.

Antonina Škrinjar, OPG Orbanić iz Kaščerge:

Na sajmu se predstavljamo s mliječnim proizvodima. Imamo svoju farmu s 130 krava i teladi, radimo u sirani prirodne proizvode na starinski način. Poznati smo po kvalitetnim polutvrdim i tvrdim sirevima, posebice po siru Težak, našem najstarijem siru, te po skuti, škripavcu i još nekim drugim mliječnim proizvodima kao što su jogurti, svježi sir i sirutka.

OPG Stojković iz Kuće baranjskog kulina, Beli Manastir:

Osmi put sudjelujemo na ovom sajmu s kojim smo jako zadovoljni. Prošle godine nam je kulenova seka bila šampionka, dok smo ove godine dobili zlatnu medalju za slavonsku kobasicu. Naša je primarna djelatnost proizvodnja baranjskog kulena, zaštićenog oznakom zemljopisnog podrijetla.

Boris Brkljačić, Pisinium Pazin:

Pisinium posjetiteljima nudi pršut ruža, istarski pršut komadni, kobasicu istarsku za pečenje, istarsku pancetu rinfuzo i istarsku pancetu vakumiranu, tu je i dimljena panceta, četiri vrste kobasica (tartufi, teran), suha kobasica i ostalo. Posjetitelji dolaze, rado degustiraju neki od proizvoda i zadovoljni su, a mi također sajmom u cjelini. Pisinium je bio šampion sajma, a ove godine posebno ističem dvije zlatne medalje u kategoriji mini kobasice i kobasice s tartufima. Sajmu je prethodila panel rasprava s više tema: Made in Croatia – od autohtone pasmine do proizvoda zaštićenog naziva u EU, Utjecaj šumarstva na praktično življenje na primjeru Istre i  Primorja – Hrvatske šume, Kako možemo brendirati regiju kroz prehrambene proizvode, evente i gastronomiju.

Foto: Asim Čabaravdić