Proljetni međunarodni bjelovarski sajam je najveća sajamska manifestacija u Hrvatskoj u prvoj polovini godine, a ove godine održao se krajem ožujka. Na sajmu je izlagalo oko 400 izlagača, a sajam se održao na 10 hektara površine.

Bjelovarski sajam je prvenstveno sajam poljoprivredne mehanizacije, u sklopu kojeg se održao i sajam građevinske te komunalne opreme kao i sajam hortikulture. Održano je i nekoliko stručnih predavanja te i izložbe malih životinja, Salers goveda i konja hladnokrvnjaka. Izlagali su izlagači iz Italije, Austrije, Slovenije, Mađarske, Španjolske, Slovačke, Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine. Zemlja partner je bila Sjeverna Makedonija.

Sada možemo reći da je proljetni po veličini izložbenog prostora i broju izlagača najveći sajam do sada i prestigao je naš jesenski sajam. Ovdje se može naći sve što ima na poljoprivrednom tržištu u Hrvatskoj, ali i šire jer je ovo sajam međunarodnog karaktera, izjavio je direktor bjelovarskog sajma Zlatko Salaj.

Nacionalni ponos Hrvatske

Sajam je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković pozdravivši sve nazočne te posebno istaknuvši:

Želim vam čestitati na organizaciji sjajnog 24. bjelovarskog sajma koji je nacionalni ponos Hrvatske, želim vam čestitati što ste svake godine sve bolji i bolji, čestitati na njegovom međunarodnom karakteru!

Tradicionalni proljetni međunarodni bjelovarski sajam prava je prilika da zahvalimo našim poljoprivrednicima na vrijednom trudu i radu u izazovnim vremenima, ali i uručimo nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 5,6 milijuna eura. Ovime će se realizirati vrijedne investicije prvenstveno u posebno osjetljivi sektor mliječnog govedarstva koji treba našu punu podršku, ali i omogućiti investicije u korištenje obnovljivih izvora energije te ulaganje u višegodišnje nasade, rekla je ministrica Vučković.

Otvorenju je nazočio i ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Sjeverne Makedonije Ljupča Nikolovski, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborskog zastupnika Miro Totgergeli, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak te župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

Više od 400 izlagača, nikad bolji sajam u povijesti, a vjerujem da će takvi biti i prihodi. Drago mi je da sajam počinje investirati u svoju vlastitu infrastrukturu koji je naravno jamstvo uspjeha i budućnosti samog bjelovarskog sajma! – zaključio je Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Bjelovara.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakHrvatski poljoprivrednici trebaju zarađivati od proizvodnje hrane i energije
Sljedeći članakStanje usjeva na oranicama u travnju
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.