Pod nazivom „Umjetnost u žitu“ Turistička zajednica grada Vrbovca oživjela je ljepotu starih žetvenih običaja.

-Prikazom vršidbe zaokružen je proces od oranja plugom i konjima, ručnog sijanja pšenice, ručne žetve kosom, vezanja u snopove, odvoz snopova na vršidbu, istakla je Jasna Benedik, direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca.

Kruh naš svagdašnji

Sudionici žetve prikazali su kako se nekad ručno mlatila pšenica cepcima, ali i vršilo tada nešto modernijim alatom “drešom”. Konačno je pšenica završila u mlinu, a od dobivenog brašna ruke vrijednih domaćica prikazale su kako se rade kolači i mijesi kruh kojeg su posjetitelji mogli degustirati.

U sklopu manifestacije “Umjetnost u žitu”održana je izložba Ljiljane Stanko i Zdenke Bartol pod nazivom“Kruh naš svagdašnji”. Tu se moglo saznati sve o vrstama brašna i kruha. Vrbovečka udruga pivara pokazala je izradu piva od svih sastojaka proizvedenih u vrbovečkom kraju.

Nakon vršidbe ostaje slama, a vrijedni umjetnici iz Artoratorija organizirali su “Slamaramu”, te su od ostatka slame napravili izložbu skulptura pod nazivom “Miš mi je polje popasel”. Sudionici manifestacije “Umjetnosti u žitu”bili su: Folklorni ansambl  HKUD Petar Zrinski, Konjogojska udruga Vrbovec, udruge žena vrbovečkog kraja, Artoratorij i Vrbovečka udruga pivara.