Završnom konferencijom u Osijeku, 15. rujna 2023. godine, obilježen je kraj 33 mjeseca dugog projekta SatelitFoto@Agro – Primjena dostupnih online servisa satelitskih fotografija u okviru mogućnosti i potreba domaćih proizvođača hrane. Projekt je provodio informacijski sustav Agroklub, zajedno sa Centrom primijenjenih bioznanosti Osijek, Javnom ustanovom Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije te poljoprivrednim proizvođačima u okviru Mjere 16 Programa ruralnog razvoja.

SatelitFoto@Agro imao je za cilj identificirati najprikladnija online rješenja bazirana na tehnologijama satelitskih fotografija te ih testirati i evaluirati, posebice iz aspekta njihove implementacije u radne procese domaćih proizvođača hrane. U tu svrhu, formirana je operativna skupina sačinjena od IT stručnjaka, sveučilišnih profesora i poljoprivrednika. Zajedničkim naporima projektnih partnera, obavljena je opsežna analiza tržišta satelitskih zapisa te je testirano preko 50 različitih online sustava satelitskih snimki koji su pogodni za primjenu u agrarne svrhe.

Odabranih 15 rješenja dodatno je evaluirano prema definiranim kriterijima u okviru projektnog istraživanja te su u konačnici izabrana ona rješenja za koja je ocijenjeno da  domaćim proizvođačima hrane mogu ponuditi najprikladniju uslugu digitalne transformacije i unaprjeđenja radnih procesa temeljenih na prostornim podatcima. Među njima, istaknuti su EOS Data Analytics, Planet, Sinergise – Sentinel Playground, AgroAPI, Agrivi te mobilna aplikacija OneSoil.

Projektom su se dodatno istražile mogućnosti praktične primjene satelitskih snimki u poljoprivrednoj proizvodnji putem ispitivanja stavova agronoma i vlasnika obiteljskih farmi o korištenju satelitskih tehnologija u poljoprivredi  – s  fokusom na potencijalnu digitalizaciju sektora. Provedena je i online anketa s ciljem prikupljanja podataka o trenutnoj razini primjene satelitskih tehnologija u proizvodnji na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i s ciljem ispitivanja zainteresiranosti domaćih poljoprivrednika za navedene alate.

Ukupno istraživanje ukazalo je na velik potencijal za povećanjem korištenja satelitskih usluga kod domaćih proizvođača hrane, posebice uzimajući u obzir multiplikativan učinak primjene istih u poljoprivrednoj  proizvodnji. Iz navedenog, u sustav Agrokluba je u okviru projekta integriran dio identificiranih alata namijenjenih poljoprivrednicima, koji se baziraju na izraženim potrebama domaćih poljoprivrednika te suvremenim tehnologijama obrade satelitskih fotografija.

Svi zaključci projekta objedinjeni su u znanstvenom radu The Attitude of Agronomists and Family Farmers on the Use of Satellite Technologies in Agriculture, te u publikaciji koja na popularan način prezentira mogućnosti primjene satelitskih fotografija u poljoprivrednoj praksi.

Projekt SatelitFoto@Agro se provodio od 01. siječnja 2021. do 30. rujna 2023. godine.  Ukupna vrijednost projekta iznosila je 194.619,18 EUR. Projekt je financiran kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja, kroz Program ruralnog razvoja 2014.-2020. godina.

Web stranica projekta: https://www.agroklub.com/satelitfoto/satelitfoto-agro/

Prethodni članakOvo su najbolje ruralne fotografije u 2023. godini
Sljedeći članakUništite miševe i štakore!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.