Supstrati
Supstrat je zemlja u koju se sije sjeme i u kojoj mlada biljka treba provesti do rasađivanja. Samim time što sjeme i mlada biljka moraju provesti dobar dio najosjetljivije faze svog života, dovoljno govori koliko je značajna kakvoća supstrata. Danas je na tržištu previše vrsta supstrata, što zbunjujuće djeluje na proizvođače, kojima je zbog previše informacija, sve teže načiniti pravilan izbor. Kvalitetan supstrat mora osiguravati određena svojstva: biti lagan, imati reguliranu pH-vrijednost, kiselost, moraju imati dobro reguliran vodozračni režim i sadržavati dovoljno hranjiva za fazu kroz koju biljka treba proći. Treba istaknuti da mnogi supstrati na tržištu zadovoljavaju ove uvjete, i ako je izbor pravilan ne bi trebalo očekivati probleme. Međutim, problemi se javljaju i tek tada do izražaja dolazi mnogo značajniji dio, tj. interna kontrola supstrata, odnosno kontrola proizvođača odgovara li isporučeni materijal propisanu standardu.
Kod uzgoja rajčice, paprike i patlidžana koriste se supstrati za sjetvu i pikiranje, a kod uzgoja krastavaca, dinja i lubenica nema pikiranja, tako da se koristi samo supstrat za sjetvu. Glavna razlika u supstratima za sjetvu i za pikiranje je u veličini čestica, tako što je finija struktura (sitnija granulacija) za sjetvu sitnijeg sjemena (supstrat granulacije 0 – 5 mm), a grublja, tj. krupnija granulacija za pikiranje (0 – 10 mm). Kod izravne sjetve u kontejnere većeg volumena ili lončiće, možemo koristiti oba tipa, ali prednost dajemo grubljoj granulaciji 0 – 10 mm.
Kod krupnog sjemena poput krastavaca, lubenica i dinja, zbog boljeg razvoja korijena koristi se supstrat granulacije 0 – 20 mm.
Za sjetvu kupusa i salate u kontejnere preporučuje se korištenje granulata za sijanje, granulacije 0 – 5 mm, za proljetnu, ljetnu i jesensku sjetvu.
Karakteristike supstrata
Karakteristike supstrata imaju presudnu bitnu ulogu u određivanju kakvoće. Pod karakteristikama se podrazumijeva niz fizičkih i kemijskih karakteristika, od kojih su najvažniji: pH-vrijednost, struktura i sastav, vodozračna svojstva, sastav i količina hranjiva. Supstrat mora biti blago kisele reakcije, tj. pH-vrijednost supstrat treba biti 5,5 – 6,5.

Prethodni članakEkološki uzgoj goveda
Sljedeći članakIzbor pasmine za uzgoj kunića
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.