Otvarajući 22. Poljoprivredno-poduzetničke ideje, tradicionalnu manifestaciju koju zajednički organiziraju Brodsko-posavska županija, Grad Nova Gradiška i tamošnja Turistička zajednica, ravnatelj Uprave za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede RH Goran Lipavić rekao je da je iz Programa ruralnog razvoja Brodsko-posavska županija do sada ugovorila projekata u vrijednosti od gotovo milijardu kuna. Kroz sve mjere isplaćeno je oko 700 milijuna kuna.

Najznačajnija ulaganja su u fizičku imovinu, u primarnu proizvodnju i preradu, diverzifikaciju, u lokalnu infrastrukturu. Dakle, u projekte koji doprinose ostanku ljudi u ruralnim područjima. Rekao je da je to značajna potpora snažnijem proširenju, modernizaciji i razvoju poljoprivredne proizvodnje u toj županiji s više od sedam tisuća poljoprivrednih gospodarstava i 65 tisuća hektara u ARKOD sustavu i upisniku.

Najviše se bave ratarskom proizvodnjom: kukuruz, soja, pšenica uljana repica. Zastupljeni su voćarstvo i povrćarstvo, tj. grane poljoprivrede koje treba poticati jer nismo samodostatni. Brodsko-posavski župan Danijel Marušić istaknuo je da poljoprivredno-poduzetničke ideje imaju višestruki značaj. Npr. izložbeni da se vidi čime se bave i što proizvode obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tvrtke u tom dijelu Slavonije. Isto tako da se na predavanjima, radionicama i edukacijama govori o novim tehnologijama te unaprjeđenju i modernizaciji proizvodnje.

Stabilnija proizvodnja uz projekt sustava za navodnjavanje

Među vrijednim projektima koji je na neki način niknuo i iz ove manifestacije je sustav za navodnjavanje „Orubica“. On je vrijedan više od 45 milijuna kuna koji je pri samom završetku. Riječ je o jednom od kapitalnih projekata te županije. Ona će tamošnjim vrsnim povrćarima i ratarima omogućiti navodnjavanje. Time i stabilniju i sigurniju proizvodnju na 320 hektara. U pripremi je još jedan sličan projekt, istaknuo je župan Marušić.

Nastavljamo dalje, već radimo papirnati dio projekata, prethodne studije za drugi takav sustav na području općine Vrpolje. Tamo je više zastupljena ratarska proizvodnja. Sve je to novac koji povlačimo iz fondova Europske unije.

Jasno, i u ovoj slavonskoj županiji jedan od najvećih problema je sporost u rješavanju programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Ona muči mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva. O tome je govorio državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, no to je tema za posebnu priču.

Na glavnom novogradiškom trgu svoje proizvodnje predstavilo je pedesetak OPG-a, poljoprivrednih tvrtki i proizvođača poljoprivredne mehanizacije. Za polaznike novogradiških dječjih vrtića organiziran je medni doručak s hrvatskih pčelinjaka.

projekti u brodsko posavskoj županije podu
22. Poljoprivredno-poduzetničke ideje