Nakon dvije godine korona stanke, gospodarstvenici i obrtnici iz zemlje i inozemstva ponovno su se okupili na Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede koji je u Virovitici održan od 2. do 4. rujna. Otvorio ga je premijer Andrej Plenković. Kazao je kako će Vlada i ovome kraju pomoći da se ublaže posljedice suše. Osvrnuo se na razvoj poljoprivrede i gospodarstva u Virovitičko-podravskoj županiji.

Pozitivni primjeri svakako su izgradnja sušionice povrća te industrija prerade drva i proizvodnje namještaja. Također, za pohvaliti je izgradnja Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost vrijednog 25 milijuna kuna. On će biti jako dobar primjer unapređenja poljoprivredne proizvodnje, istaknuo je predsjednik Vlade.

Izlagače je obišla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Župan virovitičko podravski Igor Andrović podsjetio je kako je sajam Viroexpo već godinama pokretač gospodarskog razvoja ove i drugih hrvatskih županija. Drago mu je što su se u Virovitici nakon dvije godine stanke zbog epidemije ponovno okupili izlagači. Njih čak 460 iz naše zemlje i inozemstva. Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin dodao je kako nas je svjetska kriza sve natjerala da pronađemo načine pomoći našim tvrtkama. Pri tome županijama, gradovima i općinama uvelike pomaže Vlada RH.

Ovo je vrijeme kad se moramo maksimalno osloniti na svoje potencijale vezane. Prije svega uz proizvodnju hrane i energije, kazao je.

Ministarstvo poljoprivrede, između ostalog, organiziralo je edukativno predavanje o apopleksiji vinove loze te Zakona kojim se uređuje Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida. Pod nazivom ‘Kušaj, spoznaj, oduševi se’ održane su i vođene degustacije vina, meda, rakija, bučinog ulja i čaja. Najskuplji izloženi traktor bio je Steyr Terrus CVT 6300 cijena kojega je s PDV-om bila 1,8 milijuna kuna.

Ribolovne udruge s područja Virovitičko-podravske pripremile su za posjetitelje razna jela od riba, a izdvajamo pečenu ribu iz tanjurače.

Riba pripremljena na tanjurači brzo je gotova. Zbog načina pripreme je vrlo ukusna jer se priprema u svojim sokovima pa zadržava sočnost i puninu okusa. Riječna riba, najčešće babuška ili šaran se uz malo dodatka soli, začina i brašna brzinskim postupkom prži na masnoći u tanjurači na otvorenoj vatri i najčešće u prirodnom ambijentu, što postupku pripreme daje jedinstven doživljaj, kazali su ribiči.

Partner ovogodišnjeg Viroexpo sajma bila je Koprivničko-križevačka županija koja je do sada uvijek bila vodeća po broju izlagača.

Virovitičko-podravska i koprivničko-križevačka županija su i prijatelji i susjedi. Oni si uvijek pomažu. Među njima nikad nije bilo nikakve zavisti već samo velika podrška, istaknuo je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Osim domaćih izlagača, posjetitelji su mogli posjetiti izložbene prostore Azerbajdžana, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovačke.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje