Željko Prosinečki iz naselja Prosinec u općini Dubravica dobitnik je Velike zlatne šajbe 35. Samoborske salamijade u kategoriji “domaćih uzgajivača svinja”.

Isti recept koristimo već tridesetak godina. Zadnjih nekoliko na Salamijadi smo uvijek bili pri vrhu, ove godine ispunila nam se želja i naša je salama najbolja, pripovijeda Prosinečki koji tovi do stotinjak svinja na svom gospodarstvu. Proizvodi salame, zasad, hobistički.

-Imamo sve, od prasilišta do završnog proizvoda, no salame radimo za sebe, rodbinu, prijatelje. Istina, nešto se i proda, ali to su male količine. Razmišljamo da se time počnemo i ozbiljnije baviti... – kaže Prosinečki.

A što je najvažnije za dobru salamu?

Omjer bibera i soli nije nikakva mudrolija. Netko voli ljuće, netko slanije. Za dobru salamu najbitnija je sirovina. Zrelo svinjsko meso iz domaćeg uzgoja, kaže Prosinečki. Dodaje da mu je velika podrška jedanaestogodišnji sin Rudi, koji ima veliku volju nastaviti očev posao.

U kategoriji “domaćih proizvođača” Veliku zlatnu šajbu dobio je Ivan Ivoš iz Zagreba, u kategoriji “međunarodnih proizvođača” Boštjan Sintič iz Cerklja u susjednoj Sloveniji, u kategoriji “posebna salama” Stanislav Đierčan iz Šida u Srbiji, a u kategoriji “špek salame” Ivan Urbanec iz Gadove Peči, također u Sloveniji. Ukupno je ove godine ocijenjeno 148 salama.

Udruga “Zlatna šajba”, nakon dvogodišnje stanke, uzrokovane koronavirusom, ponovno je organizirala Samoborsku salamijadu.

Ovim natjecanjem pokazujemo bogatstvo autohtonih i tradicijskih proizvoda u pojedinim krajevima. Težište dajemo malim proizvođačima, hobistima, koji u nekim krajevima čuvaju i više od 200 godina dugu tradiciju proizvodnje salama. Neki od tih proizvoda dobro su prihvaćeni na gastro-stolovima pa su njihovu proizvodnju preuzeli i organizirani proizvođači. Korist od Salamijade je dvojaka – potičemo proizvodnju i čuvamo tradiciju, kaže Dubravko Viduč, predsjednik Udruge.

Naglašava da je upravo zahvaljujući ovoj manifestaciji Samoborska salama postala brend, robna marka.

Ovogodišnja Salamijada održana je pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Ministarstva poljoprivrede. Ministrica Marija Vučković poručila je da nema jake poljoprivredne industrije ako nema domaće sirovine. Samoborska salama je vrijedan, kvalitetan proizvod s kojim se ponosimo. Ona je primjer stvaranja vrhunske dodane vrijednosti iz primarne poljoprivredne sirovine, rekla je ministrica.

Obitelj Prosinečki s predsjednicom Skupštine Zagrebačke županije Martinom Glasnović