-Čak 90% organskih peletiranih gnojiva uvozimo iz Italije, a imamo ga mogućnost sami proizvoditi, upozorava Marijan Cenger koji je s bratom Dariom na tržište plasirao domaće eko gnojivo – Ecodig.

“Za prinose bolje hrvatsko gnojivo na Vaše polje”, moto je pod kojim je na tržište plasiran Ecodig, visokokvalitetno ekološko i organsko gnojivo s uravnoteženim sastavom hranjivih tvari, a iza koje stoje Marijan i Dario Cenger

Usred pandemije, braća iz Grubišnog Polja, ne samo što su proizveli i na tržište stavili ECODIG već su i prvi u Hrvatskoj došli do vrijednog certifikata za gnojivo proizvedeno anaerobnom fermentacijom. Naime, proizvod u potpunosti zadovoljava sve standarde ekološke proizvodnje prema uredbi Vijeća EU (EZ) br. 8342007 što potvrđuje certifikator InfoXgen Austria. Ujedno je njegov proizvodni proces kontroliran HACCP sustavom te ga u potpunosti zadovoljava.

Ne sadržava ostatke životinjskog podrijetla 

-Čak 90% organskih peletiranih gnojiva uvozimo iz Italije, a imamo ga mogućnost sami proizvoditi, upozorava Marijan otkrivajući da je ideja o oplemenjivanju anaerobnog ostatka digestata i plasiranje na tržište, nastala prije pet godina, a realizirana u prošloj, nimalo jednostavnoj pandemijskoj godini.

-Na većini bioplinskih postrojenja, kao što je naše Bioel, imate dva nus proizvoda – toplinu i digestat. Korištenjem navedenih benefita proizveli smo visoko kvalitetno organsko gnojivo koje u potpunosti u sebi ne sadržava ostatke životinjskog podrijetla. Ta činjenica itekako povećava otkupnu cijenu poljoprivrednih kultura, naglašava i pojašnjava da će, primjerice na švicarskom tržištu, prvo provjeravati je li gnojivo sadržava ostatke životinjskog podrijetla, a koje se često koristi zbog izvora hranjiva.

-Ako ih nema, a naš Ecodig ih ne sadržava, cijena ekološke uljane repice je 900 eura po toni, a ne više 700 eura/t, pojašnjava nam Marijan s čijeg postrojenja eko digestat odlazi u proizvodni pogon na OPG Cenger Daria te se dalje oplemenjuje, proizvodi i pakira. 

Kako objašnjava, svojom posebnošću navedeno će gnojivo podići kvalitetu proizvoda na sasvim novu razinu odnosno doprinijeti razvoju i rastu raznih poljoprivrednih kultura kao što su masline, vinova loza, povrće, voće i ostale poljoprivredne kulture.

-Sva Ecodig gnojiva posjeduju sve potrebne certifikate za ekološku profesionalnu proizvodnju, napominje Cegner. Kako dodaje, prije puštanja na tržište, korišteno je i u probnim proizvodnjama na brojnim kulturama – maslinama, u vinogradu, lješnjaku i ostalim poljoprivrednim kulturama…

 class=

Ecodig NPK 2:7:11 i Ecodig-C NPK 2:5:8

Tako je Ecodig NPK 2:7:11 (S-10) organsko-mineralno peletirano gnojivo nastalo anaerobnom fermentacijom biljnih materijala i gnoja iz stočarske proizvodnje s odobrenih farmi uz dodatak mineralne komponente. Proizvod je bogato opskrbljen mikroelementima, a zbog svog visokog sadržaja organske tvari pospješuje nastajanje humusa, prozračnost tla i ravnomjernu apsorpciju hranjivih tvari u tlu.

Iznimno je pogodno gnojivo za kisela tla jer je po svom sastavu pH neutralan te ima odličnu topljivost. Ukupni organski dušik 2%, ukupni fosfor (P2O5) 7%, ukupni kalij (K20) 11%, ukupni sumpor (SO2) 10%, organski ugljik (C) 27%, ukupna organska tvar 60%, suha tvar 85%, ph 7, kalcij (Ca) 0,8%, magnezij (Mg) 0,46%, kalcijev oksid (CaO) 4,5%.

Ecodig-C NPK 2:5:8 (S-8) je organsko-mineralno peletirano gnojivo nastalo anaerobnom fermentacijom biljnih materijala i gnoja iz stočarske proizvodnje uz umanjeni dodatak mineralne komponente. Proizvod sadrži visoki udio organske tvari te ujedno i visoki udio organskog ugljika koji uvelike pospješuje vodo-zračne odnose i apsorciju hranjivih tvari u tlu.

Zbog dobre opskrbljenosti mikroelementima i neutralne pH vrijednosti Ecodig C je visokokvalitetno organsko-mineralno ekološko gnojivo. Ukupni organski dušik 2%, ukupni fosfor (P2O5) 5%, ukupni kalij (K20) 8%, ukupni sumpor (SO2) 8%, organski ugljik (C) 33%, ukupna organska tvar 78%, suha tvar 85%, ph 7, kalcij (Ca) 1,07%, magnezij (Mg) 0,58%, kalcijev oksid (CaO) 2,04%

Oba dolaze u formulaciji peleta 6mm i pakiranjima od 5, 15 ili 1200 kg.

Za sva dodatna pitanja vezana uz gnojiva i njihovu primjenu, kao i za prijedloge gnojidbe obratite se u tvrtku SPART na niže navedeni kontakt koji će vam rado pomoći sa svojim stručnim savjetima.

 class=

Željko Vlašić

www.spart.hr

091 302 40 60

01 6701234

Prethodni članakKako spriječiti bolesti i štetnike na ukrasnom bilju?
Sljedeći članakJeste li čuli za curubu?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.