U proljeće i početkom ljeta je najpogodnije doba za početak uzgoja pčela jer ima dovoljno pčelinje paše. U ovom razdoblju su i povoljne cijene pčelinjih zajednica. Uz uvjet da imamo na raspolaganju određeni prostor u čijem se okruženju nalazi dovoljno medonosnog bilja, jedan od vlastitih proizvoda može biti i vrhunski med. Uz njega možemo proizvesti i ostale proizvode za koje nije potrebno veliko iskustvo i posebna oprema; poput peluda i propolisa.

Bavljenje pčelama uz povoljne vremenske prilike omogućava relativno brži povratak uloženih sredstava od ostalih djelatnosti vezanih uz prirodu i poljoprivredu. Ovakvo razmišljanje dodatno potiče i visoka cijena meda te ostalih pčelinjih proizvoda uz stalnu potražnju.

Razmišljanje o zaradi nije dobar razlog za bavljenje pčelama. Mogućnost brzog povrata uloženih financijskih sredstava jednaka i brzom gubitku uslijed nepogode ili bolesti. Prije samog početka potrebno je dobro se informirati i educirati o mogućnostima. Vrlo važno je osobno zdravstveno stanje, da nismo alergični na ubode pčela, fizička snaga i donekle kondicija.

Uz to moramo imati dovoljno slobodnog vremena u pojedinim dijelovima godine kad moramo biti uz košnice. Odnosno, ne možemo izbivati s pčelinjaka dulje vrijeme bez adekvatne zamjene.

Osnovno teoretsko znanje stječemo iz pčelarske literature, sudjelovanjem u radovima na pčelinjaku s iskusnim pčelarom. On nas želi obučiti i pohađanjem pčelarskih tečajeva i škola koji se relativno često organiziraju. U edukaciju spada i znanje sa sveprisutnog interneta uz kritičko prihvaćanje pojedinih objava koje je ponekad potrebno dobro provjeriti.

Nepoznanice- uzgoj pčela

Na početku bavljenja uzgojem pčela uz sve teoretsko znanje uvijek se javi mnogo novoga i nepoznatog. Zato je ranije spomenuto da je dobro boraviti na pčelinjaku iskusnog pčelara koji ima dovoljno volje i vremena odgovarati na sva pitanja. Uz to je dobro i završiti neku od pčelarskih škola. Najgore je kad se susretnemo s nečim nepoznatim i čudnim to zaboraviti bez traženja savjeta. Ovdje se u prvom redu misli na simptome bolesti odraslih pčela i pčelinjeg legla bez traženja pomoći iskusnog pčelara, a kasnije i nadležnog doktora veterinarske medicine koji, između ostalog, mora provoditi i zakonske obveze.

Bilo kakvo prelaženje preko simptoma bolesti ili namjerno previđanje sigurno će dovesti do nestanka naših pčela, ali i susjednih pčelinjaka. Nepoduzimanje potrebnog vrlo lako može neku bolest proširiti na velika okolna područja poput pandemije. Potrebno je poštivati načela dobre pčelarske prakse i maksimalno se pridržavati higijenskih pravila da bi dobili vlastiti vrhunski kvalitativno ispravan proizvod koji mogu potvrditi sve analize.

 class=
Ljubav prema pčelarenju usađuje se od najmanjih nogu (na fotografiji pretplatnik Gospodarskog lista Marijan Marović s unukom Markom Kasumovićem)

Isplativost uzgoja pčela

Uzgoj pčela jedan je od onih poslova za koji se kaže da su u tvornici ispod vedra neba. Zato uz sav trud i zalaganje krajnji rezultati najviše ovise o vremenskim prilikama u kraju gdje smo smjestili košnice. Čista isplativost bavljenja uzgojem pčela važna je pčelarima koji se time bave profesionalno s velikim brojem košnica. Za male hobi pčelare kojima je vlastiti vrhunski proizvod krajnji cilj, čista isplativost nije na prvom mjestu. To naravno ne znači da treba beskonačno ulagati bez rezultata i povrata uloženog.

Uz troškove koje imamo na početku nabavkom potrebne opreme i pčelinjih zajednica dobro je uračunati i ljudski rad (vlastiti, članova obitelji, prijatelja) i mnogo drugih koje inače ne računamo. Ovdje je potrebno naglasiti da, kad smo napravili sve kako treba i uz povoljno vrijeme, ovisimo o jednoj jedinki u svakoj košnici – matici. Naime produktivnost kvalitetne matice uz povoljne vremenske prilike i zdravlje cjelokupne pčelinje zajednice zapravo su jedini proizvođači pčelinjih proizvoda. Ljudski čimbenik im samo pomaže, olakšava i usmjerava.

Pročitajte još vezanih tema:

Osnovni pribor i oprema za pčelare

Odabir košnice za uzgoj pčela

Smještaj košnica i nabava pčela

Radovi u pčelinjaku kroz godinu