U proljeće i početkom ljeta je najpogodnije doba za početak uzgoja pčela jer ima dovoljno pčelinje paše. U ovom razdoblju su i povoljne cijene pčelinjih zajednica. Uz uvjet da imamo na raspolaganju određeni prostor u čijem se okruženju nalazi dovoljno medonosnog bilja, jedan od vlastitih proizvoda može biti i vrhunski med. Uz njega možemo proizvesti i ostale proizvode za koje nije potrebno veliko iskustvo i posebna oprema; poput peluda i propolisa.

Bavljenje pčelama uz povoljne vremenske prilike omogućava relativno brži povratak uloženih sredstava od ostalih djelatnosti vezanih uz prirodu i poljoprivredu. Ovakvo razmišljanje dodatno potiče i visoka cijena meda te ostalih pčelinjih proizvoda uz stalnu potražnju.

Razmišljanje o zaradi nije dobar razlog za bavljenje pčelama. Mogućnost brzog povrata uloženih financijskih sredstava jednaka i brzom gubitku uslijed nepogode ili bolesti. Prije samog početka potrebno je dobro se informirati i educirati o mogućnostima. Vrlo važno je osobno zdravstveno stanje, da nismo alergični na ubode pčela, fizička snaga i donekle kondicija.

Uz to moramo imati dovoljno slobodnog vremena u pojedinim dijelovima godine kad moramo biti uz košnice. Odnosno, ne možemo izbivati s pčelinjaka dulje vrijeme bez adekvatne zamjene.

Osnovno teoretsko znanje stječemo iz pčelarske literature, sudjelovanjem u radovima na pčelinjaku s iskusnim pčelarom. On nas želi obučiti i pohađanjem pčelarskih tečajeva i škola koji se relativno često organiziraju. U edukaciju spada i znanje sa sveprisutnog interneta uz kritičko prihvaćanje pojedinih objava koje je ponekad potrebno dobro provjeriti.

Nepoznanice u uzgoju pčela

Na početku bavljenja uzgojem pčela uz sve teoretsko znanje uvijek se javi mnogo novoga i nepoznatog. Zato je ranije spomenuto da je dobro boraviti na pčelinjaku iskusnog pčelara koji ima dovoljno volje i vremena odgovarati na sva pitanja. Uz to je dobro i završiti neku od pčelarskih škola. Najgore je kad se susretnemo s nečim nepoznatim i čudnim to zaboraviti bez traženja savjeta. Ovdje se u prvom redu misli na simptome bolesti odraslih pčela i pčelinjeg legla bez traženja pomoći iskusnog pčelara, a kasnije i nadležnog doktora veterinarske medicine koji, između ostalog, mora provoditi i zakonske obveze.

Bilo kakvo prelaženje preko simptoma bolesti ili namjerno previđanje sigurno će dovesti do nestanka naših pčela, ali i susjednih pčelinjaka. Nepoduzimanje potrebnog vrlo lako može neku bolest proširiti na velika okolna područja poput pandemije. Potrebno je poštivati načela dobre pčelarske prakse i maksimalno se pridržavati higijenskih pravila da bi dobili vlastiti vrhunski kvalitativno ispravan proizvod koji mogu potvrditi sve analize.

 class=
Ljubav prema pčelarenju usađuje se od najmanjih nogu (na fotografiji pretplatnik Gospodarskog lista Marijan Marović s unukom Markom Kasumovićem)

Isplativost uzgoja pčela

Uzgoj pčela jedan je od onih poslova za koji se kaže da su u tvornici ispod vedra neba. Zato uz sav trud i zalaganje krajnji rezultati najviše ovise o vremenskim prilikama u kraju gdje smo smjestili košnice. Čista isplativost bavljenja uzgojem pčela važna je pčelarima koji se time bave profesionalno s velikim brojem košnica. Za male hobi pčelare kojima je vlastiti vrhunski proizvod krajnji cilj, čista isplativost nije na prvom mjestu. To naravno ne znači da treba beskonačno ulagati bez rezultata i povrata uloženog.

Uz troškove koje imamo na početku nabavkom potrebne opreme i pčelinjih zajednica dobro je uračunati i ljudski rad (vlastiti, članova obitelji, prijatelja) i mnogo drugih koje inače ne računamo. Ovdje je potrebno naglasiti da, kad smo napravili sve kako treba i uz povoljno vrijeme, ovisimo o jednoj jedinki u svakoj košnici – matici. Naime produktivnost kvalitetne matice uz povoljne vremenske prilike i zdravlje cjelokupne pčelinje zajednice zapravo su jedini proizvođači pčelinjih proizvoda. Ljudski čimbenik im samo pomaže, olakšava i usmjerava.

Pročitajte još vezanih tema:

Osnovni pribor i oprema za pčelare

Odabir košnice za uzgoj pčela

Smještaj košnica i nabava pčela

Radovi u pčelinjaku kroz godinu

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje