Uzgajanje pčela može se podijeliti na radove kad su pčele aktivne i kad miruju. Naravno, najintenzivnije su u toplo doba godine, posebno u razdoblju izlaska iz zime i proljeće. Tada se bavimo uzgojem, usmjeravanjem na donošenje nektara, proizvodnju meda i zaštitu od bolesti.

U vrijeme kad pčele miruju, povremeno ih pogledamo da utvrdimo stanje i eventualne potrebe za hranom. Više se bavimo uređenjem i nabavom opreme te pribora za sljedeću sezonu. Prema godišnjim dobima radovi se razlikuju i nadopunjuju.

Radovi u pčelinjaku u proljeće

Buđenja prirode i početak cvatnje biljaka pčelama je znak za razvoj novog legla. Dani su sve duži, a sunca i topline je sve više. Ožujak je prvi proljetni mjesec i najvažniji za razvoj zajednica. Cvjetaju različite vrste voća i medonosnih korova. Propušteni radovi više se ne mogu nadoknaditi. Matica pojačano polaže jaja i čime se stvara sve više pčela. Potrebe za hranom veće su i do tri puta. Kad vremenske prilike dozvole početkom proljeća moramo obaviti prvi proljetni pregled i utvrditi stanje u košnicama. Na osnovi stanja poduzimamo daljnje radove. Za vrijeme pregleda posebnu pažnju posvećujemo na moguće zarazne i parazitarne bolesti pčela i legla. Treba postaviti pojilicu na pčelinjaku, a zajednice po potrebi prihranjivati, a naročito ako nastupi dulje kišno razdoblje. Stvaranje jakih zajednica za glavnu pašu uz sprječavanje rojenja najvažniji su zadaci ovog razdoblja.

Radovi u pčelinjaku u ljeto

Visoke temperature i često jaka suša postale su odlike ljeta. Pčelinje zajednice su na vrhuncu razvoja. Zbog visokih temperatura pažnju posvećujemo uvjetima smještaja. Početkom ljeta vrca se bagremov med i oslobađa prostor za nektar sljedećih paša. Ostavljamo okvire bagrema za zimske zalihe. Nakon bagrema cvatu lipa i kesten od kojih pravovremenim vrcanjem također dobijemo vrhunski sortni med. Prilikom vrcanja staro, crno i deformirano saće pretapamo u vosak. Na kestenovoj paši osiguravaju se zalihe peluda za zimu, ali ga i pčelar može prilično sakupiti. Zajednice se razmnožavaju se prirodno ili umjetno. Sredinom ljeta paša je sve slabija, osim suncokreta i livada. U srpnju napravimo kontrolni pregled na varou i procijenimo potrebu tretiranja. U kolovozu se obavezno mora obaviti pregled svih košnica, utvrditi zdravstveno stanje, invadiranost varoom, količina meda i peluda te sredinom mjeseca prihranjivati za razvoj zimskih pčela. Slabe zajednice, ako su zdrave, spajamo s jačima.

Radovi u pčelinjaku u jesen

Sada pčelinje paše gotovo da i nema. Nešto malo cvjetova vrlo je oskudno osim bršljana. Pčele osjećaju da se približava razdoblje mirovanja. Počinju mijenjati svoje ponašanje, smanjuje im se ukupan broj, sužavaju prostor koji pokrivaju u košnici, počinju formirati mednu kapu iznad prostora gdje će boraviti zimsko klupko. Kako nema prirodne paše, u potrazi za hranom pčele mogu izazvati grabež u slabijim košnicama. Sada već ima miševa i rovki koji mogu ući u košnicu i napraviti štetu. Zato suzimo leta i stavljamo metalne češljeve.

 class=
U jesen sužavamo leta i stavljamo metalne češljeve na košnice

Za uspješno prezimljavanje moramo osigurati 15 – 20 kg meda za zimske zalihe, a ako je uzimljavanje na dva nastavka i do 25 kg. Zimske zalihe trebale bi sadržavati oko 50 % ili više prirodnog meda, a ostatak može biti od dodanog šećera. Uz to u svakoj košnici trebalo bi biti još dva do tri okvira s peludom. Uredimo okolinu pčelinjaka, travu pokosimo i orežemo granje koje bi moglo lupati po košnicama i pripremimo ih za zimski mir.

Radovi u pčelinjaku zimi

Tijekom zime trebalo bi biti stanje potpunog mirovanja pčela uz povremene pročisne izlete za lijepog vremena. Kako posljednjih godina nije uvijek jasno odijeljeno hladno od toplog vremena pčele su zbunjene, a pčelari im moraju češće pomagati. Inače zimsko doba obilježavaju niske temperature i povremeni snijeg. Tada popravljamo košnice i pribor, i pripremamo ih za sljedeću sezonu. Vosak zamjenjujemo za satne osnove.

Pčelinje zajednice sada ulažu veće napore da bi održale potrebnu toplinu, a pri tom imaju i veću potrošnju hrane. Ako je pčelar na vrijeme obavio sve poslove oko uzimljavanja, na pčelinjaku neće imati previše posla. No, ipak ga je povremeno potrebno obići. Redovito kontrolirati leta i ventilaciju te uklanjati snijeg, led i uginule pčele. U zimskom razdoblju pčelama treba osigurati apsolutni mir. Za vrijeme sunčanih dana, kad pčele izlijeću na pročisni let, treba provjeriti da nisu dobile proljev. Ako je dovoljno toplo možemo na brzinu otvoriti košnice i pogledati koliko ima hrane uz klupko, iako je za to najbolja pčelarska vaga.

Pročitajte još vezanih tema:

Kako započeti s pčelarenjem i proizvesti vrhunski med?

Osnovni pribor i oprema za pčelare

Odabir košnice za uzgoj pčela

Smještaj košnica i nabava pčela