Pribor i oprema za pčelare bez koje ne možemo započeti s uzgojem pčela sastoji se od osobne zaštitne opreme, pribora kojim se služimo za rad s košnicama i naravno samih košnica koje moraju biti kompletne kako bi štitile pčele od vremenskih utjecaja.

Osnovna osobna zaštita od uboda pčela su pčelarski šešir; on s prednje strane ima crnu zaštitnu mrežu i pčelarske rukavice. Mreža mora biti crna jer se kroz nju mogu uočiti i najsitniji detalji poput jajašaca na dnu stanica saća. Pčele se relativno lako zavuku ispod mreže na šeširu pa je bolja pčelarska jakna; ona s dobrim rukavicama štiti gornji dio tijela. Najbolju i ujedno najskuplju zaštitu pruža pčelarski kombinezon koji nas štiti od podvlačenja i uboda pčela. Pri ovoj investiciji potrebno je voditi računa i o tome kako je za ljetnih vrućina ispod kombinezona prilično vruće. To izaziva nelagodu u radu i znojenje koje izaziva pčele.

Pribor za rad s košnicama čine alati za otvaranje i pregled košnica poput pčelarskog dlijeta, dimilica, kliješta za vađenje okvira, posebna četka za ometanje pčela i kliješta za maticu. Za naprednije radove poput vrcanja ili pravljenja rojeva potrebni su i lijevak za stresanje pčela te stalak za okvire koji je gotovo neophodan za AŽ košnice. Ova oprema potrebna je za jednu ili više desetaka košnica, nije posebno skupa i olakšava rad. Za samu proizvodnju meda potrebna je posebna oprema od vilica i stalka za otklapanje saća do vrcaljke, sita i posuda za čuvanje meda. Ova oprema je dosta skupa i najveća početna investicija.

 class=
Osnovni pribor (oprema) za pčelarenje (izvor: www.pcelinaskolica.wordpress.com)

Pročitajte još vezanih tema:

Kako započeti s pčelarenjem i proizvesti vrhunski med?

Odabir košnice za uzgoj pčela

Smještaj košnica i nabava pčela

Radovi u pčelinjaku kroz godinu

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje