Pribor i oprema za pčelare bez koje ne možemo započeti s uzgojem pčela sastoji se od osobne zaštitne opreme, pribora kojim se služimo za rad s košnicama i naravno samih košnica koje moraju biti kompletne kako bi štitile pčele od vremenskih utjecaja.

Osnovna osobna zaštita od uboda pčela su pčelarski šešir; on s prednje strane ima crnu zaštitnu mrežu i pčelarske rukavice. Mreža mora biti crna jer se kroz nju mogu uočiti i najsitniji detalji poput jajašaca na dnu stanica saća. Pčele se relativno lako zavuku ispod mreže na šeširu pa je bolja pčelarska jakna; ona s dobrim rukavicama štiti gornji dio tijela. Najbolju i ujedno najskuplju zaštitu pruža pčelarski kombinezon koji nas štiti od podvlačenja i uboda pčela. Pri ovoj investiciji potrebno je voditi računa i o tome kako je za ljetnih vrućina ispod kombinezona prilično vruće. To izaziva nelagodu u radu i znojenje koje izaziva pčele.

Pribor za rad s košnicama čine alati za otvaranje i pregled košnica poput pčelarskog dlijeta, dimilica, kliješta za vađenje okvira, posebna četka za ometanje pčela i kliješta za maticu. Za naprednije radove poput vrcanja ili pravljenja rojeva potrebni su i lijevak za stresanje pčela te stalak za okvire koji je gotovo neophodan za AŽ košnice. Ova oprema potrebna je za jednu ili više desetaka košnica, nije posebno skupa i olakšava rad. Za samu proizvodnju meda potrebna je posebna oprema od vilica i stalka za otklapanje saća do vrcaljke, sita i posuda za čuvanje meda. Ova oprema je dosta skupa i najveća početna investicija.

 class=
Osnovni pribor (oprema) za pčelarenje (izvor: www.pcelinaskolica.wordpress.com)

Pročitajte još vezanih tema:

Kako započeti s pčelarenjem i proizvesti vrhunski med?

Odabir košnice za uzgoj pčela

Smještaj košnica i nabava pčela

Radovi u pčelinjaku kroz godinu