Pravilnim odabirom mjesta na koje ćemo smjestiti pčelinjak mnogo smo učinili za njegovu zaštitu i zaštitu pčela koje će u njemu boraviti. Košnice možemo u određenom rasporedu smjestiti slobodno u prirodi na ograđenom ili neograđenom zemljištu koje veličinom mora odgovarati njihovom broju.

Razmak između košnica od 50 cm osigurava dovoljno prostora za rad s pčelama, da se one međusobno ne uznemiravaju, a preširok je za gnijezda raznih glodavaca.

Postavljanje metalnih češljeva na leta

Glodavci su stalno prisutni susjedi i stanari naših pčelinjaka. Najčešći su miševi, zatim rovke  i ponekad štakori, uglavnom uz naseljena mjesta. Kroz aktivnu sezonu kada pčele izlijeću iz košnica glodavci u pravilu ne čine nikakvu štetu. Nasuprot tome u jesen i kroz zimu kada su pčele stisnute u klupko miševi i rovke mogu ući u košnice i hraniti se zalihama meda i peluda. Pri tome grizu saće i onečišćuju ga mokraćom i izmetom. Tako uništeno saće pčele nerado popravljaju jer im smeta miris koji ostave.

Miševi su češći u košnicama od rovki, a nerijetko u kutovima košnica izgrade i gnijezdo
Štakori su preveliki za ulazak kroz leto košnica. U slučajevima kada su na nekom području mnogobrojni i gladni mogu progristi drvene košnice i oplodnjake iz kojih kradu dodanu hranu. Za razliku od klasičnih drvenih košnica nemaju problema s onima od stiropora ili pletarama.

Najjednostavniji i najučinkovitiji način sprječavanja glodavaca od ulaza u košnice je postavljenje metalnih češljeva na leta.

 Moramo paziti da s time ne zakasnimo u jesen kako već ne bi bili unutra. Umjesto češljeva možemo se poslužiti i trakama metalnih matičnih ili Hanemanovih rešetki koje učvrstimo na leta. Zbog njih se u lijepoj jeseni može izgubiti dosta peluda koji pčele provlačenjem kroz otvore izgube.

Češljevi sprječavaju ulazak glodavaca

Kako spriječiti penjanje glodavaca?

Za sprječavanje penjanja glodavaca do košnica možemo postolja na kojima su smještene načiniti od glatkih materijala odnosno od željeznih cijevi ili profila. Kad izrežemo željene dimenzije možemo ih zavariti ili napraviti spojeve na vijke. Tako priređene dijelove prebojimo zaštitnim bojama kako bi stijenke bile što glađe. Ako su postolja na kojima su smještene košnice izrađena na drvenim ili betonskim stupovima za sprječavanje uspinjanja glodavaca do košnica, možemo na njihove noge postaviti metalne ili plastične rozete rubova savijenih prema dolje poput kišobrana ili obrnuto okrenutog lijevka.

Širina oboda rozeta ne bi smjela biti manja od 20 cm. Postavljamo ih što više prema gore kako ih glodavci ne bi preskočili. Istovremeno se košnica i postolja ne smiju doticati nikakvi drugi predmeti poput letvi, dasaka, štapova ili nepokošenog bilja po kojima se miševi i voluharice mogu popeti do košnica.

Kemijsko suzbijanje glodavaca provodimo izlaganjem različitih mamaka. Postavljaju se u posebno izrađenim kutijama na suha mjesta između ili ispod košnica ili u uglove paviljona i nadstrešnica. Kutije moraju biti vidljivo označene, a može ih se nabaviti u trgovinama gdje se kupuju mamci.

Izvor: Gospodarski kalendar