Lisne uši su vrlo velika grupa kukaca s više od 4500 opisanih vrsta, a rasprostranjene su širom svijeta. Vrlo su važni štetnici poljoprivrednih kultura i gotovo da nema biljne vrsta na kojoj se lisne uši ne zadržavaju. Izravne štete čine bodenjem i sisanjem biljnih sokova na pojedinim dijelovima biljke. Pri tome dolazi do gubitka pigmenta pa tkivo žuti i na kraju dolazi do pojave nekroza na listovima, deformacija plodova. Ishranom na klasu dolazi do deformacija i prijevremene zriobe zrna. Neizravne štete očituju se u prenošenju virusnih oboljenja.

Mineralna ulja

Koriste se za prskanje drvenastih voćnih kultura u vrijeme mirovanja vegetacije. Neka sredstva koriste se i u vrijeme vegetacije na povrtnim kulturama i ukrasnom bilju. Pojedini pripravci imaju dozvolu za suzbijanje lisnih uši na sjemenskom krumpiru i na ukrasnom bilju. Na tržište dolaze u obliku koncentrata za emulziju, a mogu se kupiti u poljoprivrednim ljekarnama. Obvezno je pridržavati se uputa proizvođača o načinu primjene i primijenjenoj količini. S obzirom da u ovom trenutku nisu dostupna druga sredstva na tržištu, za suzbijanje lisnih uši u ekološkoj proizvodnji, proizvođači pojedine pripravke mogu sami pripremiti. Postoji nekoliko „recepata“ za „uradi sam“ pripravke za koje se vjeruju kako suzbijaju lisne uši.

Ekstrakt i juha od paprati

Priprema: ekstrakt ili juha od paprati priprema se od 1 kg svježih ili 100 g osušenih biljaka koje se stave u 10 l vode. Za suzbijanje lisnih uši, tijekom proljeća, koristi se razrijeđeno u 10 puta većoj količini vode.

Juha i ekstrakt pelina

Priprema: pripravci se izrađuju od 300 g svježih biljaka ili 30 g osušenih biljaka koje se miješaju s 10 l vode. Pripravak se tijekom proljeća primjenjuje nerazrijeđen, a tijekom ljetnih mjeseci (lipanj, srpanj) pripravak se razrjeđuje s trostruko više vode.

Pripravak od ljute paprike

Priprema: priprema se od svježih ili mljevenih ljutih paprika. Potrebno je pomiješati jednu čajnu žlicu mljevene ljute paprike s 0,25 l vode uz dodatak nekoliko kapi tekućeg sapuna. Ako se koristi svježa ljuta paprika, pola šalice ljute paprike pomiješa se s jednom šalicom vode. Dobivena se mješavina prokuha, a nakon što se ohladi dodaje se nekoliko kapi tekućeg sapuna. Primjenjuje se prskanjem, a ima širok spektar djelovanja protiv većeg broja štetnika.

Pripravak od bosiljka

Priprema: za pripremu je potrebno četiri šalice vode, jedna šalica svježeg ili dvije žlice suhog lišća bosiljka i jedna čajna žlica tekućeg deterdženta za pranje posuđa. U uzavrelu vodu dodaju se listovi bosiljka i kuhaju se tri minute. Potom je pripravak potrebno ostaviti da se potpuno ohladi. Ohlađenom pripravku dodaje se deterdžent. U pojedinim znanstvenim istraživanjima pripravak od bosiljka smanjio je populaciju lisnih uši na luku i krastavcima za 68 %.

Mješoviti pripravak širokog spektra

Priprema: kombinacija je više različitih pripravaka, a priprema se od jednog režnja (češnja) bijelog luka i manje glavice crvenog luka, koji se usitne. Potom se dodaje jedna čajna žlica kajenskog papra, a dobivena mješavina mora odstajati oko jedan sat. Nakon stajanja mješavini se dodaje i čajna žlica tekućeg sapuna i sve se dobro promiješa. Pripravak se primjenjuje prskanjem po listovima biljaka za suzbijanje većeg broja raznih štetnika. Pripravak može stajati u hladnjaku do tjedan dana.

Juha od kvasije

Priprema: juha od kvasije priprema se od 150 g drva i dvije litre vode te se ostavlja namakati preko noći. Idućega dana kuha se jedan sat i potom se dodaje još dvije litre juhe od preslice i 10 litara vode u kojoj je prethodno otopljeno 250 g kalijeva sapuna. Pripravak se nerazrijeđen primjenjuje prskanjem od proljeća do jeseni, a koristi se u suzbijanju lisnih uši.

Čaj od buhača

Priprema: priprema se od 150 do 200 g suhih cvjetova ili 1 kg svježih cvjetova koji se preliju s 10 l kipuće vode, mješavina mora odstajati jedan dan, a potom se procijedi i razrjeđuje s vodom u omjeru 50:50. Pripravak se primjenjuje prskanjem protiv većeg broja štetnika. Temeljem Uredbe Komisije (EZ) br. 889/2008, u prilogu II. pesticidi – sredstva za zaštitu bilja, definiraju se i ekološki prihvatljiva sredstva za nadzor nad biljnim bolestima, štetnicima i korovima. Za suzbijanje lisnih uši prema uredbi europske komisije postoji nekoliko pripravaka:

Biljna ulja

Od biljnih ulja u ekološkoj proizvodnji moguće je koristiti repičino ulje dobiveno preradom sjemena uljane repice. Koristi se u suzbijanju štetnika koji bodu i sišu (lisne uši) na različitim kulturama bez navođenja vrste. Primjena: primjenjuje se prskanjem svakih 10-ak dana. Komercijalno je dostupno u trgovinama prehrambenih proizvoda.

Kalijeva sol masnih kiselina (meki sapun)

Za pripremu je potrebno koristiti čisti kalijev sapun. Obični kalijev sapun nije prikladan jer u sebi sadrži i različite dodatke. Otopina kalijeva sapuna priprema se kao 2 %-tna otopina ili se pomiješa 150 do 300 g kalijeva sapuna s 10 l vruće vode. Nakon što se ohladi, pripravak se nerazrijeđen primjenjuje prskanjem, a djeluje tako da zatvara dišne organe kukaca. Primjenjuje se za suzbijanje lisnih uši, ali s obzirom da pripravak nije selektivan, treba ga primjenjivati oprezno da bi se sačuvali prirodni neprijatelji. Kalijev sapun komercijalno je dostupan u poljoprivrednim ljekarnama, trgovinama boja, građevinskim i vrtnim centrima. Ekološki prihvatljive tvari koji nisu regulirane zakonom, ali se tradicionalno koriste za zaštitu poljoprivrednih kultura od štetnih organizama mogu se napraviti u kućnoj radinosti, ali nema znanstvenih dokaza o njihovoj učinkovitosti.

Kameno brašno

Kameno brašno je neotrovno, a djeluje tako da zatvara tjelesne otvore organizama i to uglavnom dišne otvore, a s obzirom na to da nije selektivno treba biti oprezan pri primjeni kako bi se sačuvali prirodni neprijatelji. Kao komercijalni pripravak koristi se, zajedno sa zeolitom, u poboljšavanju strukture tla. Kameno brašno usitnjeni je i samljeveni kamen koji se posipa po biljkama vlažnim od rose, a fini prah djeluje na lisne uši. Postupak se ponavlja tjedno u fazi intenzivnog rasta biljaka.

Pepeo

Primjenjuje se slično kao i kameno brašno. Pepeo od drva primjenjuje se posipavanjem po biljkama koje su vlažne od rose te se može proizvesti u kućnoj radinosti.

Prema Aneksu 2 Uredbe Komisije BROJ 889/2008 Europska Komisija je izradila listu osnovnih tvari koje se mogu koristiti u ekološkoj poljoprivredi. Osnovne su tvari, prema Uredbi Komisije 178/2002, definirane kao hranidbene komponente biljnog ili životinjskog podrijetla te se mogu koristiti samo za suzbijanje štetnika i uzročnika biljnih bolesti. Sve odobrene osnovne tvari primarno se ne koriste u zaštiti bilja niti se na tržištu ne nalaze kao sredstva za suzbijanje štetnih organizama. Kad se koriste prema uputama proizvođača, nemaju štetnih učinaka na zdravlje ljudi i životinja, niti njihova primjena ima štetnih posljedica na okoliš.

Kopriva

Smije se koristiti za suzbijanje crne repine ili bobove uši i koprivine grinje na grahu, zelene breskvine uši na krumpiru, lisnih uši na lisnatom povrću (salata, kupusnjače) i lisnih uši na ruži. Pripravak od koprive koristi se prskanjem po biljkama ili biljnim dijelovima, a priprema se od svježih ili suhih listova koprive. Preporučuje se da se koriste mladi listovi prije osjemenjivanja koji su prethodno očišćeni od nečistoća i oprani. Prije korištenja potrebno je isjeckati biljni materijal, dodati vodu i miješati jednom dnevno. Mješavina se macerira tri do četiri dana (za suzbijanje lisnih uši i grinja dovoljna je maceracija tijekom 24 sata) na 20 °C nakon čega se filtrira i razrjeđuje u pet puta većem volumenu pitke vode.

Za postizanje dobre učinkovitosti pH treba biti oko 6 do 6,5. Proizvođači fermentiranog ekstrakta koprive trebaju imati osigurane odgovarajuće higijenske uvjete radi održavanja kvalitete pripravka i sprečavanje kontaminacije ekstrakta s patogenim mikroorganizmima. To podrazumijeva korištenje steriliziranih spremnika i pribora te čistog i opranog lišća koprive, korištenje pitke vode za proizvodnju ekstrakta, spremnici za proizvodnju pripravka trebali bi biti dobro zatvoreni s poklopcem koji ne propušta zrak, i uskladišteni unutar zatvorene prostorije, a pripravak treba biti testiran na visinu pH te na odsutnost štetnih mikroorganizama kao što su Escherichia coli Salmonella sp.

Uzgajivači koji koriste ekstrakt koprive trebaju poduzeti sve nužne mjere u skladu s Uredbom Komisije 852/2004, koja propisuje postupke higijene prehrambenih proizvoda, kako bi se izbjegla kontaminacija konačnog proizvoda s patogenim mikroorganizmima. Za suzbijanje štetnih organizama koristi se ekstrakt u obliku koncentrata do 75 g/l aktivne tvari iz svježe biljke ili 15 g/l aktivne tvari dobivene iz suhog biljnog materijala koji se primjenjuje prskanjem cijele biljke ili, u slučaju lisnih uši, izravnim tretiranjem napadnutih biljnih dijelova.

Za suzbijanje lisnih uši smije se koristiti najviše pet puta tijekom vegetacije. Razmak između dvije primjene za suzbijanje štetnih kukaca na grahu, krumpiru, lisnatom povrću, ruži i kupusnjačama. Za suzbijanje štetnika tijekom proljeća i ljeta na grahu se primjenjuje do faze pune zrelosti, na krumpiru do kraja formiranja gomolja, a na lisnatom povrću i kupusnjačama do devet ili više pravih listova. Pripravak se, na povrtnim kulturama, primjenjuje prskanjem uz utrošak vode od 300 do 500 l/ha, uz ukupni utrošak aktivne tvari od 4500 do 45000 g/ha. Karenca pripravka na osnovi koprive iznosi sedam dana na svim kulturama na kojima ima dozvolu.

Prethodni članakKozje mlijeko za zdravlje
Sljedeći članakVoluharice i miševi u i oko pčelinjaka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.