Nakon što je prošle godine izostala tradicionalna međunarodna pčelarska manifestacija Dalmatina Split, ove je godine ponovno održana sredinom studenog u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije.

Mora se priznati da je organizator uložio velike napore kako bi manifestacija uspjela pored brojnih problema koje su imali. Vrlo uspješno su realizirali stručni skup, prodajni sajam opreme i svečanu dodjelu priznanja za najbolje ocjenjene uzorke meda. Stručni skup bio je izvrsno posjećen, a prvo izlaganje imao je dr. sc. Zdravko Barač. Govorio je o perspektivama i razvoju pčelarske proizvodnje, brendiranju autohtonih sorti meda i davanju nacionalnog znaka izvornosti „Dalmatinskom medu“ nakon petogodišnjeg postupka zaštite. Zaštićenom oznakom izvornosti medu raste tržišna vrijednost i pčelari će ga moći lakše prodati, a kupci će znati što kupuju.

Ovaj med ima u svom sastavu sastavnice meda od drače, kadulje, vriska, vrijeska, mandarine, cvjetnog i bjelogoričnog meda i meduna od maklena. Te se biljne vrste nalaze u sve četiri dalmatinske županije. Kako je istaknuo  Barač, pokrenut je postupak za priznanje autohtonosti i na Europskoj razini.

Ostali dio stručnog skupa obilovao je vrlo kvalitetnim temama. Održivo pčelarenje u priobalju, tehnologija pčelarenja s velikim brojem košnica; pčelarenje s kosim podnicama u svrhu sakupljanja peluda, o gubicima pčelinjih zajednica, najnovijim načinima i saznanjima o liječenju pčelinjih bolesti i još mnogo drugih. Interesantno je bilo zapaziti da na ovom stručnom skupu nije bilo pauza između predavanja. Posjetitelji su nakon svakog izlaganja imali mnogo pitanja i komentara na koja su predavači odgovarali.

Širok asortiman – za svakog ponešto

Istina, na izložbenom dijelu sajma, pojavilo se ove godine nešto manje izlagača, nego je to bilo ranijih godina. No na svu sreću, oni koji su došli imali su bogat i širok asortiman proizvoda. Tako zainteresirani nisu bili zakinuti za nabavku planirane opreme. I ova manifestacija realizirana je zahvaljujući potpori Splitsko-dalmatinske županije, brojnih proizvođača i trgovaca s opremom. Posebno priznanje zaslužuju bivši predsjednik Saveza i utemeljitelj manifestacije Ivan Mravak i njegov nasljednik, sadašnji predsjednik Saveza Mirko Ljubičić sa svojim prijateljima i suradnicima.

Najinteresantniji događaj bio je iščekivanje brojnih pčelara koji su strpljivo čekali rezultate ocjenjivanja medova. Predsjednik ocjenjivačke komisije prof. dr. sc. Dragan Bubalo svoje je izlaganje počeo s pojašnjenjima ocjenjenih uzoraka meda. Na natjecanje je prijavljeno nešto manje uzoraka nego prijašnjih godina, njih 45. Uglavnom je to bio cvjetni med, medun, kadulja, vrisak, vrijesak, drača, planika, mandarina pajasen i krkovina.

JOSIP MATIĆ najbolji med
Najbolji med ima Josip Matić iz Livna

Najbolji je med iz Livna

Prof. Bubalo u svom izlaganju o izvornosti autohtonog meda posvetio je medu od planike. U svom je dugom i detaljnom izlaganju istaknuo kako je kod nas u Dalmaciji, med od planike vrlo rijedak. Stabla planike uglavnom se mogu naći na poluotoku Pelješcu, u okolici Vrgorca i na otoku Braču.

Med od planike je svjetlo do tamne jantarne boje. Brzo se kristalizira, umjerenog je muškatnog mirisa i arome, po bršljanu i kavi. Gorkastog je okusa, a kad dođe do senzora u usnoj šupljini osjeća se trpkost koja steže usta. Kod ocjenjivanja ovog meda pojavljuje se uvijek isti problem. To je povećana količina vlage, razlog tome su jesenje atmosferske prilike, povećana vlaga, a mali broj pčela koje moraju odraditi ventilaciju.

Mnogi ovaj med smatraju najkvalitetnijim medom Mediterana, stoga je u mnogim zemljama i najskuplji, posebno u Italiji. Na otoku Sardiniji, smatraju da njegova kvaliteta dolazi od posebnog flavonoida – homogenitizinske  kiseline, med kojeg smo ocjenjivali (naknadno smo saznali da se radi o medu sa otoka Brača, pčelara Sinaja Bulimbašića) po uniflornosti i količini peluda, ne zaostaje za najboljim uzorcima meda od planike, rekao je prof. Bubalo.

Uz zvuke fanfara podijeljene su diplome, brončana, srebrna i zlatna priznanja, koja su im uručili profesori Kezić i Bubalo, a za šampiona manifestacije s najbolje ocjenjenim medom,  proglašen je pčelar Josip Matić iz Livna sa svojim cvjetnim medom.