Funkcionalna hrana i tradicionalni biljni lijekovi koriste se za prevenciju zaraznih bolesti od davnina. Češnjak (Allium sativum) je prisutan u gotovo svim kulturama i kuhinjama, ne samo kao začin, već i kao prirodni lijek protiv probavnih poremećaja, bolesti dišnog sustava, infekcija svih vrsta, endoparazita i opće slabosti. Njemu se pripisuje još intenzivnije djelovanje nego luku (Allium cepa) u jačanju imuniteta.

Uzgajatelji peradi desetljećima dodaju prijesan češnjak u hranu svojih životinja. Sve kako bi prevenirali različite bolesti i zdravstvene poremećaje, ali i poboljšali apetit te veličinu i kvalitetu jaja. On smanjuje sadržaj sumpora u jajima što im daje malo drugačiji okus. Ako se doda puno češnjaka u hranidbi, onda će se promijeniti aroma jajeta. Nakon nekoliko tjedana korištenja češnjaka smanjuje se i sadržaj sumpora u gnoju od peradi. Sve to ima za posljedicu manje neugodnih mirisa u peradnjaku.

Češnjak može pospješiti probavu i metabolizam te ojačati imunološki sustav. Postoje ohrabrujuća znanstvena istraživanja, posebno za alicin. Ona potvrđuju njegovo djelovanje protiv raznih patogena poput virusa, bakterija i gljivica te naglašavaju njegov dezinfekcijski i protuupalni učinak. On se također može redovito uzimati kao preventivna mjera protiv salmonele, stafilokoka ili koliformnih bakterija kao prirodni antibiotik. Kao preventivna mjera protiv endoparazita kod mnogih uzgajatelja popularan je stari recept koji se prenosi generacijama.

Češnjak nasjeckan i preliven vodom

Recept protiv endoparazita

Tri oguljena režnja češnjaka treba sitno nasjeckati ili zgnječiti i preliti sa šest litara vode za piće. Preporučuje se redovita primjena jednom tjedno ili kao kura više puta godišnje i to tri dana uzastopno. Djelovanje ovog prirodnog antiparazitika je više preventivnog karaktera i nije namijenjeno akutnoj infekciji.

Ako je mlada perad klonula i bori se s manjim infekcijama, a njezin imunološki sustav je oslabljen, možete ju podržati s češnjakom. Dodajte usitnjen režanj svježeg češnjaka u litru vode ili izravno u meku hranu i oslobođeni alicin će obaviti svoj posao. Rezultati istraživanja pokazuju da udio češnjaka u hranidbi peradi u količini od 1 do 3 % može pozitivno utjecati na nesivost, kvalitetu i masu jaja, a da pri tom ne utječe na aromu jaja niti na okus mesa. Ovu svestranu ljekovitu biljku treba postupno uvoditi u hranidbu i napajanje peradi te isprva testirati u maloj količini. Kod konzumacije u manjim količinama uglavnom se ne treba bojati nuspojava. Stara izreka ‘doza čini otrov’ vrijedi ovdje kao i za bilo koju drugu biljku.

Sinergično djelovanje raznih sastojaka

Iako je za pozitivne učinke češnjaka na zdravlje svakako zaslužna cjelokupna kombinacija svih sastojaka, osobito se sumporni spoj alicin smatra supstancom kojoj on duguje ne samo svoj miris, već i svoje glavno djelovanje. Alicin je inicijalno prisutan u svom prethodniku aliinu. Tek kad su stanice češnjaka oštećene rezanjem, sjeckanjem ili gnječenjem, oslobađa se enzim aliinaza koji pod utjecajem zraka odmah reagira s alliinom koji se nalazi u režnju. Iz ove reakcije nastaje alicin, aminoliselina koja sadrži sumpor i daje češnjaku karakterističan oštar miris i okus.

Češnjak sadrži i saponine, sekundarne biljne tvari s pozitivnim utjecajem na krvožilni sustav i općenito na metabolizam. Alicin i sumporni spojevi koje on proizvodi pokazali su germicidna svojstva u ispitivanjima stanica, budući da mogu djelovati protiv mogućih vrsta patogenih mikroorganizama i parazita. Češnjak se stoga može opisati kao prirodni antibiotik. On, za razliku od kemijskih antibiotika, potiče održavanje zdrave crijevne flore, a time i doprinosi jačanju imunološkog sustava. Novija istraživanja pokazala su da vodeni ekstrakti češnjaka mogu eliminirati bakterije koje su već razvile otpornost na sintetičke antibiotike. Češnjak također djeluje protiv trošenja jetre, jačajući njezine stanične stijenke i podržavajući njezinu funkciju detoksikacije organizma.

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje