Radi povrata nekretnina (livada i oranica) vodi se postupak tijekom kojeg mi je rečeno da će mi biti vraćena zemlja, ili ću dobiti novac, ili obveznice, ali još uvijek ne znam kada će mi i koje zemljište vratiti.
Iz vašeg pisma proizlazi da vodite postupak radi povrata oduzete imovine. Tijekom tog postupka trebate se sam odlučiti što želite da li da vam se isplati protuvrijednost u novcu, da vam se vrate vaše nekretnine (ako je to moguće), isplatu putem obveznica ili želite umjesto vaših nekretnina u zamjenu druge nekretnine. Trebate sami procijeniti što vam se najviše isplati i što je realno za ostvariti, te o tome trebate obavijestiti ured koji vodi vaš postupak koji će ako je to moguće prihvatiti vaš prijedlog. Odgovor na vaš upit ovisi o sadržaju predmeta koji je u tijeku, a u koji ja nemam uvid pa vam savjetujem (ako se ne snalazite u postupku koji je sada u tijeku) da angažirate odvjetnika koji će vam pomoći u vođenju postupka, a prema stanju spisa. Ako nemate mogućnost platiti odvjetnika možete zatražiti besplatnu pravnu pomoć u Uredu državne uprave u vašoj županiji.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članakDo kraja 2018. razminirat ćemo svo poljoprivredno zemljište
Sljedeći članakZa izgradnju mlina iz IPARD-a 281 tisuća kuna
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.