Gotovo svaka kuća u okućnici ima komadić zemlje za domaći uzgoj bar nekoliko kultura. Posjetili smo vrijednog gospodina  Eugena Kranjeca iz Brestovca pored Požege koji u svojoj okućnici ima više malih gredica te je dobar primjer u uspješnoj proizvodnji povrća i voća za vlastite potrebe svoje obitelji.

Gredice su prije 15 dana prekopane i pognojene organskim gnojivom Plantella organik, a sada je vrijeme za prve sjetve ili presadnice.

Prve presadnice

Najčešće prvo presađujemo razne vrste salata koje smo uzgojili iz sjemena. Kako salata ne voli jako visoke temperature to znači da treba biti spremna za berbu početkom i sredinom svibnja. Sijemo ju iz sjemena direktno u vrt, a još je jednostavniji uzgoj presadnica koje presađujemo krajem ožujka na otvoreno. Od sadnje presadnica pa do berbe treba 45 – 50-ak dana, a ako sami sijete salatu taj period je duži za 20-ak dana. Vrlo važno je salati osigurati dovoljnu količinu vode, osobito u toplijim razdobljima godine.Gospodin Kranjec odlučio se za presadnju presadnica salate koje je sam uzgojio. Kada salata ima 2-4 lista može se presaditi u pripremljenu gredicu. Preporuka je presadnice posaditi s razmakom od 20 cm.

Puževi na salati

Mogući problemi u maloj gredici

Gospodin Kranjec poučen lanjskim iskustvom ove godine želi biti spreman na moguće probleme u svom povrtnjaku. Mladi listovi salate privlačni su puževima, a možemo reći da su im i prava poslastica. Kako presadnica ima 2-4 mlada lista biljka može stradati 100 % od puževa.

Iz Bio Plantelline linije na tržištu je novo sredstvo protiv puževa Bio Plantella Arion. Mamac  Bio Plantella Arion protiv puževa koristi se na tlu, oko sadnica i mladih biljaka kao što su zelena salata, cvjetača, kupus, prokulice, ukrasne biljke i cvjetnice. Također se može koristiti za smanjenje oštećenja jagoda. Također smanjuje štetu uzrokovanu vrtnim puževima u lisnatom povrću.

Koristite 3,8 g BIO PLANTELLA ARION MAMCA PROTIV PUŽEVA po kvadratnom metru (oko 180 granula).

Mamac rasporedimo  po vlažnom tlu oko biljaka koje želimo zaštititi. Pobrinimo se da zrna ne dodiruju list biljka. Ne stavljamo granule na hrpu.

Ako imate jači napad, ponavljate tretman. Granule se mogu koristiti za 4 tretmana godišnje. Za najbolji učinak aplicirate ih s najmanje 7 dana razmaka.

Važno je da ne naškodimo korisnim životinjama

U obitelji Kranjec važna je briga o korisnim životinjama u vrtu.

Bio Plantella Arion je u obliku plavih  granula koje sadrže prirodni spoj željeza koji svojim okusom privlači puževe i tako ih odvraća od drugih namirnica. Odmah nakon uzimanja granula, puž gubi želju za hranom i vuče se u skrovište gdje ugiba. Nakon gutanja, puževi ne ostavljaju pretjerane ljigave tragove i nema vidljivih mrtvih puževa. Iako mamac djeluje izuzetno brzo na puževe, bezopasan je za ježeve, gliste, pčele i druge korisne organizme i kućne ljubimce.

Puževi na cvijeću

Nova tehnologija čini mamac vrlo otpornim na kišu. Testovi su pokazali da ostaje stabilan tijekom dugih razdoblja kiše do 14 dana. Ambalaža je odlična i otporna na vlagu, štiti mamac čak i u duže vrijeme .

Bio Plantella Arion protiv puževa  odobren je za uporabu u ekološkoj proizvodnji u skladu s Europskom uredbom EZ 834/2007.

Domaćin Eugen Kranjec

Domaćin Eugen Kranjec sretan je što će uspješno i na ekološki način uzgojiti salatu za svoju obitelj i da će ju ubrati on, a ne puževi!

Savjetujte se s nama!

Stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.

Milica Sekulić, bacc. ing. agr.

Kontakt: 092 1941-694

info@plantella.hr

www.Plantella.hr

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članak Suzbijanje prašine u poljoprivredi
Sljedeći članakNaredba o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači i dalje na snazi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.