OPG Duk je malo obiteljsko gospodarstvo koje su njeni osnivatelji Dragana i Dalibor Duk podigli od nule. Proizvode isključivo organsko povrće i presadnice. U nevremenu koje se dogodilo početkom lipnja koje je poharalo Općinu Veliko Trgovišće , OPG Duk pretrpilo je ogromnu štetu.

Supruga je ta koja je pokretač našeg gospodarstva, rođena je u Zagrebu, zavoljela poljoprivredu došavši u Zagorje i potpuno se tome posvetila. Voli reći da posjeduje blago, naime, čuva razne stare sorte povrća, svake godine ga vrijedno iznova sije i razmnožava. Pedesetak starih sorti rajčica,od bračkog jabučara, korčulanske rajčice, volovskog srca, više od desetak sorti paprika-virovitička, poverun, banana, rog…do najkvalitetnijeg brsečkog češnjaka, samo su dio Draganine zbirke sjemenja, priča nam Dalibor.

 class=
Dragana Duk proizvodi razno povrće

Vlastito povrće nema cijene

Većina toga u nevremenu je uništena, šteta na vanjskim površinama je 100 %. Plasteničke proizvodnje koja je ovaj puta dobro prošla na žalost imamo premalo, kaže Dalibor.

Dragana teško pronalazi riječi utjehe, želi se zahvaliti svim Veselim vrtlarima članovima njene istoimene grupe koji su ponudili pomoć. Nažalost nikakva odšteta i nikakav novac u ovom trenu im ne može nadoknaditi ovaj gubitak.

Ne želimo jesti povrće iz uvoza. Ne želimo milostinju Ministarstva poljoprivrede. Ono što želimo je živjeti od svojeg rada i žuljeva, jesti zdravo i svoje, kaže Dragana.

Molimo nadležne, s obzirom da u našoj županiji postoji udruga raketara protugradne obrane koja tvrdi da bi rakete pomogle kao zaštita od tuče, da poslušaju ljude s iskustvom i ljude od struke. Da, rakete su skupe, ali ovakve štete su daleko veće i teško nadoknadive, nadovezuje Dragana.

 class=
Tuča koja je pala početkom lipnja

Razočarani EU mjerama

Dragana i Dalibor su također razočarani u EU mjere. Smatraju da se potiče kupovina dronova, solarnih panela i robota umjesto da se kupuju protugradne mreže. Uzimajući u obzir da su mali poljoprivrednici, ne mogu niti proći na natječajima.

Dakle, nas se tjera ili da nastavimo ulagati vlastita sredstva u poljoprivredu ili da odustanemo. Sve što smo imali već smo uložili u kupnju zemljišta, rabljenog traktora i priključaka, kupnju plastenika, zaključuju.

Gdje da nađu još sredstava da ulože u konstrukciju i protugradnu mrežu; pogotovo s obzirom na činjenicu da je dvostruko poskupjelo u odnosu na prošlu godinu. Tad su kupovali metalnu konstrukciju za plastenik. U biti, onako kako Dragana računa nije to neka prevelika ,,cifra’’, možda nekih 40000 kuna, a opet se ponavlja pitanje hoće li u idućem nevremenu i to biti uništeno.

S obzirom da vodim stranicu na Facebooku: Tko to more platit – OPG Duk, tu sam slikama i svojim objavama ljudima pokušavala dočarati kako vlastito povrće nema cijene, kako izgleda uzgoj od sjemenke do ploda. Također preko stranice se mogu nabaviti sadnice istog povrća. Prateći moje objave mnogi su se inspirirali. Sami su osnovali svoje vrtove sa starim sortama, ne znam iskreno kako da nastavim inspirativno ovoliko razočarana. Jedina je utjeha da dio mojih sadnica sad raste i po drugim vrtovima. Oni su ovaj puta izbjegli nevrijeme i tuču. Ovaj put tuča je pogodila nas. Međutim nitko ne zna hoće li je izbjeći i do kada, govori kroz suze Dragana.