Ekološki uzgoj paprike je sve više zastupljen, jer potrošači iz zdravstvenih razloga žele hranu proizvedenu bez korištenja pesticida i mineralnih gnojiva. Paprika se najčešće upotrebljava kao svježa, kao salata, sama ili s drugim povrćem. Sušena i mljevena paprika čest je začin za mnoga jela.

Paprika  (Capsicum annuum)  je jednogodišnja zeljasta biljka. Korijen joj prodire do 60 cm dubine, ali glavnina korijena je u 30 cm tla. Stabljika naraste od 40 do 100 cm. Oblik ploda može biti spljošten, okrugao, stožasti ili u obliku roga. U tehnološkoj zrelosti boja ploda može biti tamnozelena do svijetlozelena, žuta, ljubičasta ili prošarana prugama.

            Toploljubiva kultura

Paprika voli toplo vrijeme i spada u termofilne biljke kojima najviše odgovara temperatura za rast i razvoj oko 25 °C. Ako temperatura dostigne vrijednost veću od 35 °C paprika prestaje rasti. Ako se temperatura spusti ispod 0 °C, biljka ugiba. Pri nižim temperaturama korijen ne raste te je ukorjenjivanje otežano, a samim time i onemogućen normalan rast i razvoj. Minimalna temperatura klijanja paprike je 11 °C , ali za normalno klijanje potrebna je temperatura viša od 14 °C. Temperature niže od 10 °C ako duže potraju, izazivaju žućenje lišća i dugotrajni zastoj u rastu. Visoke temperature smanjuju zametanje i rast plodova paprike.

Paprika se može saditi na ravnu površinu ili u gredice. Način i sklop sadnje ovise o vrsti paprike koju se sadi te razdoblju berbe. Biljke koje se beru kroz kraće vrijeme, sade se u gušćem sklopu, dok one koje se beru kroz duže vrijeme, sade se u manjem broju biljaka po jedinici površine.

Sjeme paprike – Capsicum annuum var. glabriusculum

Traži plodno tlo

Rastu i razvoju paprike pogoduje tlo bogato hranjivim tvarima. Najbolja su duboka humusna i topla tla na kojima se ne zadržavaju oborinske vode. Priprema za sadnju paprike počinje već u jesen dubokim kopanjem u vrtu na dubinu oko 30 cm, tj. štihanjem. Paprika za uzgoj treba dobro pognojeno tlo i više topline nego rajčica. Ravnomjeran raspored oborina je poželjan, te vođenje brige o navodnjavanju ako dođe do sušnog razdoblja uslijed ljetnih mjeseci.

Na slikama možemo vidjeti primjer vrtnog uzgoja paprike na gredici. Toplo strukturno i lakše tlo, dobrog kapaciteta za vodu i zrak, povoljno je za uzgoj paprike. Dobra propusnost za vodu od velikog je značaja jer paprika ne podnosi zadržavanje vode na zemlji. Važna je i dobra opskrbljenost hranivima s više od 3 % humusa uz neutralno ili blagu kiselu reakciju. Prije sadnje paprike na većim površinama svakako je potrebno obaviti analizu tla kako bi dobili detaljan uvid u stanje tla i opskrbljenost hranivima.

Sadnja

Sadnja paprike obavlja se kad srednje dnevne temperature zraka porastu preko 15 °C, ali ujedno treba i proći opasnost od kasnih proljetnih mrazeva. Pri nižim temperaturama korijen ne raste te je ukorjenjivanje otežano, a samim time i onemogućen normalan rast i razvoj.  Biljke koje su nakon sadnje u uvjetima nepovoljnijih temperatura teško se i sporo oporavljaju. Saditi se može na ravnu površinu ili na gredice. Način i sklop sadnje ovise o kultivaru i mogućem razdoblju berbe. Sadnja na otvorenom počinje kad je tlo dovoljno toplo te kad prestane opasnost od kasnih mrazeva. U polju se paprika rasađuje u redove. Razmak između redova bi trebao biti oko 70 cm, dok je razmak između biljaka 30 cm. Presadnica se zatrpava u zemlju do ruba površine grude supstrata.​

Kod uzgoja paprike u vrtovima često se stavlja slama oko biljaka kako bi sačuvala vlagu tla i omogućila bolje okrupnjavanje ploda. Slama se može staviti od ječma ili pšenice i moguće je dalje zalijevanje paprike.

Ishrana i zaštita

Malčiranje organskom dekorativnom korom drži se pod kontrolom i širenje korova, a štiti i od rasipanja zemlje prilikom jakih kiša. Ona će se s vremenom razgraditi te će unošenjem organske mase kompostirana organska kora učiniti tlo rahlijim te tako poboljšati vodno-zračni režim u tlu. Tako će se tlo u vašem vrtu trajno poboljšati. Najbolji predusjevi paprike su kulture iz porodice mahunarki (grah, grašak i dr.). Zaštita paprike se prvenstveno sastoji u preventivi, poput plodoreda u trajanju od 3 do 4 godine, redovitog uklanjanja zaraženih biljaka i njihovog spaljivanja. Prihrana paprike organskim gnojivom i kvalitetnim kompostom je jako važna.

Tako biljke postaju otpornije na bolesti i daju zdrave plodove. Nakon paprike preporučuje se uzgoj korjenastih kultura i kupusnjača. Izmjenjujte kulture tijekom određenog vremena kako se ne bi smanjio urod. Kao predusjev nije preporučljivo saditi rajčicu i krumpir, zbog mogućnosti prenošenja bolesti. Paprici odgovara prisutnost rajčice, ali ona ne voli blizinu graha, kupusa i kelja. Papriku treba redovito prskati prirodnim sredstvima za suzbijanje nametnika – pripravcima od koprive, preslice, crnog i bijelog luka. Zaražene biljke se uklanjaju i pale.

Prikaz razvitka paprike po fazama

Razdoblje rasta i razvitka paprike Dana
Sjetva – nicanje 10 – 25
Nicanje – početak cvatnje 70 – 100
Prvi cvijet – cvjetovi 2.etaže 8 – 12
Cvjetovi  druge etaže – cvjetovi 3.etaže 6 – 10
Oplodnja – tehnološka zrelost ploda 20 – 30
Tehnološka – fiziološka zrelost 25 – 35

Berba i prinosi

Prvi plodovi paprike mogu se već ubrati 50 dana nakon njenog presađivanja. Za vrijeme branja plodova vodi se računa da se ne ošteti biljku. Razdoblje branja paprike ovisi i o samom vremenu sadnje paprike i vremenskim uvjetima koji su nastupili nakon sadnje. Paprika je jedna od vrsta biljaka koje se mogu ubrati za konzumaciju prije nego u potpunosti dozrije. Velike mesnate babure mogu se konzumirati zelene, žute i crvene. Plodovi paprike mogu se brati za potrošnju u svježem stanju ili za preradu u tehnološkoj ili fiziološkoj zrelosti. Pri berbi u tehnološkoj zrelosti vrlo je važno ocijeniti stupanj razvoja ploda, jer prerano ubrani plod brzo gubi vodu i smežura se. Prinos paprike u tehnološkoj fazi berbe iznosi 34 t/ha.

Prednost uzgoja paprike u vrtu je mala površina koja nudi relativno veliku zaštitu od pojave mogućnosti bolesti i kvalitetno održavanje. Uz ručnu obradu tla i navodnjavanje, urod može biti i veći od 6 kg po biljci, što daje dodatnu mogućnost iskorištavanja plodova u prerađevine. U idealnim uvjetima urod iznosi i do 10 kg po biljci ili 20 – 30 plodova paprike.

Strojna berba paprike

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje