Nova godina je krenula. Na pola smo puta prema projeću, pa se valja pripremiti za radove  kojih će uskoro biti mnogo. Nije na odmet prolistati koju knjigu savjeta o proljetnoj sadnji – radovi u veljači ili ako ste pak zapisivali nove planove i ideje, da ih malo proučite i možda napravite neku izmjenu. Evo nekoliko savjeta.

Sobno i balkonsko bilje:

Sobno i balkonsko bilje još je u stanju mirovanja. No, to ne znači mirovanje i za vas. Naime, u ovo vrijeme vrlo često pojavljuju se razni štetnici, poput lisnih ušiju. Osim njih česta je i siva plijesan, koja se najčešće pojavljuje na odumrlom lišću. Stoga je potrebno uklanjati odumrlo lišće, kako ne bi gnjililo u blizini bilja. U svakom slučaju, učestalo pregledavanje bilja nije na odmet, kako bi se na vrijeme uočio početak zaraze i primjereno se uklonio.

Ako imate bilje koje zahtijeva nešto veću pažnju, poput azaleja, kamelija i ciklama, potrebno ih je redovito prignojavati mineralnim gnojivima, kako bi cvatnja bila bogatija.
Lončanice s velikim lišćem skupljaju puno prašine. Obrišite povremeno prašinu s lišća, vratite im sjaj. Nije potrebno obilno zalijevati, jer bilje još miruje.

Ukrasno bilje:

Kako još uvijek nije vrijeme intenzivnih radova, planiranje koncepcije vašeg vrta još nije kasno učiniti. Svaka ideja je dobrodošla, iz časopisa, od prijatelja ili stručnjaka. Bez obzira na vrijeme, redovito pregledavajte lukovice i gomolje koje ste spremili za vegetacijsku sezonu. Sve što vam se čini zaraženim uklonite.

Sprječavanje zaraze je vrlo važno, a jedna je od mjera koju je dobro provoditi i prozračivanje. Visoka vlaga i ustajali zrak povoljni su za širenje raznih zaraza, stoga je dobro za lijepa vremena malo prozračiti prostor u kojem držite gomolje, lukovice, korijenje i sl.
Ako niste stigli prije, očistite gomolje gladiola. One gomolje koji su djelomice oboljeli spremite dalje od zdravih.
Korijenje krizantema koje čuvate za iduću vegetaciju još je na hladnom mjestu. S vremena na vrijeme potrebno ih je poprskati vodom. Lišće koje je požutjelo i sve one dijelove za koje vidite da su odumrli, uklonite.

Nemojmo zaboraviti ni palme, agave, oleandre i sl. Oni također moraju prezimjeti u zatvorenom prostoru. Budući da su to mahom velike biljke, potrebna im je odgovarajuća posuda u kojoj će moći nesmetano rasti, koju ćete moći prenijeti na odgovarajuće mjesto kad za to dođe vrijeme. Osim navedenoga, vrlo dekorativni mogu biti limuni ili naranče uzgojene u posudi. Ako imate veći balkon, ove biljke mogu biti sjajan izbor za njegovo uređenje. Najpogodnije posude za razvoj korijenove bale okrugle su ili uglate drvene posude. No, drvo je podložno brzom propadanju, kad mijenjate posudu možete presaditi i cijelu biljku.

Budući da danas veliki vrtni centri nude niz raznih posuda, ne biste trebali imati problema oko odabira. Jedino treba paziti da posuda nije ni premala ni preširoka. U tom slučaju rast će biti prebujan. Bilje podrijetlom s juga potrebno je stavljati na sunčana mjesta. Primjerice oleander u sjeni neće procvjetati, ili će pak cvatnja biti vrlo oskudna. Temperatura prostora ne smije biti niža od 10° C. Oleander je prilično osjetljiva biljka, stoga je iznimno važno, pogotovo u sjevernijim područjima, osigurati zadovoljavajuće uvjete.