Kad bismo ocjenjivali ocjenama od 1 do 5, za uzgajivače pivarskog ječma ova je godina, kako doznajemo iz tvrtke Axereal, zlatna sredina. Školskom terminologijom, zaslužila bi trojku, maksimalno četvorku. Optimisti bi rekli- vrlo dobro, a oni drugi bi se pitali ‘gdje je zapelo i zašto nije odlično?’

Kako doznajemo, razlog za ocjenu manje je taj što se ove godine, u pojedinim krajevima, dogodio problem s prorjeđivanjem sklopa. Negdje u jesen, zbog previše oborina, a negdje u proljeće, krajem ožujka i početkom travnja, zbog suše, iako su kiše krajem travnja doprinjele nalijevanju zrna, objasnili su nam iz tvrtke Axereal koja je najveći proizvođač ječmenog slada u svijetu, a svoje sjedište ima u Slavoniji, preciznije u Novoj Gradiški.

Od stručnjaka iz Axereala Croatia, tvrtke koja je osnovana 2015. godine, doznali smo kad počinje žetva pivarskog ječma, kojeg sortimenta, koliko će se ove žitarice otkupiti od kooperanata te kakva se kvaliteta i koliki prinos s hrvatskih polja ove sezone očekuju. Zanimalo nas je i je li interes hrvatskih poljoprivrednika za pivarski ječam, koji je godinama bilježio rast popularnosti, i dalje ide uzlaznom putanjom, ili se možda smanjuje.

Kooperantska proizvodnja diljem Hrvatske

Ove godine tvrtka Axereal Croatia ima ugovorenu kooperantsku proizvodnju na oko 16.000 ha. Od toga je ugovorena proizvodnja jarog ječma na površinama oko 11.000 ha, a ozimog ječma na površinama od 5.000 ha. Proizvodi se od Istre, preko sjeverozapada Hrvatske, do krajnjeg istoka zemlje, gdje se odvija glavnina proizvodnje. Žetva pivarskog ječma predviđa se početkom lipnja, do 10. u mjesecu. Što se tiče sortimenta, uglavnom je riječ o domaćim sortama ranijih grupa zriobe, kao i nekim stranim, poput sorte ozimog ječma Casanova. Kao i svake godine, sav proizvedeni urod od naših kooperanata planiramo otkupiti. Cijena se formira ovisno o kvaliteti samog pivarskog ječma. Cilj je dobiti protein ispod 11,5 posto, odnosno iznad 9 posto, te kalibraciju iznad 90 posto, sa zrnom od 2,5 mm, kažu nam iz Axereala.

Okupljeni su u grupama obilazili Dan polja pivarskog ječma

Kooperacijska grupa Axereal objedinjuje 13.000 poljoprivrednika. Obuhvaća čak stotinu tvrtki, u više zemalja, zapošljava više od 3.200 ljudi i ostvaruje godišnji promet veći od 3 milijarde eura. Glavna aktivnost im je umnažanje i prodaja certificiranog sjemena, pivarskog i stočnog ječma, pšenice i soje, proizvedenih u zatvorenom lancu.

Osim pivarskog i stočnog ječma, proizvodna aktivnost Axereala u Hrvatskoj sastoji se i od proizvodnje još nekoliko kultura – pšenice, soje, kukuruza, uljane repice i suncokreta. Žitarice i uljarice koje prikuplja, Axereal Croatia plasira na domaće, ali i na strana tržišta. Određeni postotak žitarica u njihovim industrijskim postrojenjima prerađuje u brašno, slad i stočnu hranu.

Vrhunski slad za vrhunsko pivo

Ipak, ono po čemu je Axereal u svijetu najpoznatiji je proizvodnja pivarskog ječma. Proizvodnju ugovaraju u cijeloj Hrvatskoj, za potrebe tvornice slada ‘Slavonija slad’ u Novoj Gradiški. Iz njihovih se proizvodnih pogona potom vrhunski slad, od najboljih sirovina, plasira u domaće i inozemne pivovare. Kada je riječ o hrvatskim postrojenjima, Axereal Croatia čak 90 posto pivarskog ječma, proizvedenog putem kooperantske proizvodnje, a koji zadovolji kriterije kvalitete, namjenjuje domaćem tržištu, odnosno tvornici ‘Slavonija slad’, a 15 posto je za izvoz. Što se pak tiče pšenice i stočnog ječma, oko 80 posto je namijenjeno izvozu.

Ove se godine očekuje žetva od 85.000 tona, a prema sadašnjim procjenama, većina će kvalitetom zadovoljiti tražene kriterije te završiti kao pivarski ječam. Time će se pokriti sve potrebe tvrtke ‘Slavonija slad’. Od toga će se u domaće pivovare plasirati 60 posto slada, dok je preostalih 40 posto namijenjeno za izvoz, kažu iz Axereala.

Tvrtka koja konstantno ide u korak s novim tehnologijama, ima i svoja pokusna polja, na kojima se umnožava sjeme 30-ak različitih sorti ove žitarice, a sjemenare se i ostale kulture, kao što su pšenica i soja.

Ovisno o plodoredu, svake je godine proizvodnja ozimog ječma na površinama od 300 do 400 ha, a jarog ječma na oko 100 ha. Ove godine sjemenski ozimi ječam zasijan je na 321 ha, a jari ječam na 76 ha. Pri tome su zastupljene 3 sorte ozimog ječma te 4 sorte jarog ječma. Od ostalih kultura, sjemenska proizvodnja uključuje 12 sorti pšenica, 1 sortu lana, 3 sorte graška i 14 sorti soje, kažu iz tvrtke.

Iz godine u godinu sve je popularniji

Za kraj, zanimalo nas je i je li pivarski ječam među hrvatskim poljoprivrednicima i dalje popularan ili se zanimanje za tom kulturom možda polako smanjuje?

Unatoč izazovima, poput visokih troškova proizvodnje, interes za proizvodnju pivarskog ječma u Hrvatskoj je u porastu. Za to postoje i konkretni razlozi kao što su visoka otkupna cijena, stabilni prinosi i ekonomska atraktivnost, siguran otkup, nove sorte i prilagodljivost, ali i potpora i subvencije, pa krenimo redom. Otkupna cijena pivarskog ječma je u prosjeku 20 posto viša od cijene pšenice, što ga čini profitabilnijim izborom za poljoprivrednike. Prinosi pivarskog ječma su stabilni. Dodatna atraktivnost dolazi od mogućnosti postrne sjetve drugih kultura poput soje, što omogućava dodatni dohodak, pojašnjavaju iz Axereala.

Naime, rana žetva pivarskog ječma omogućava poljoprivrednicima sjetvu drugih kultura. Uglavnom se sije soja, a na istoku zemlje i kukuruz, rani suncokret. Neki se odlučuju za sjetvu biljaka za zelenu gnojidbu-siderata. Zahvaljujući tome, u jednoj sezoni na istom polju moguće su čak dvije žetve, čime se podiže ekonomska isplativost proizvodnje.

Provjera stanja ječma na pokusnim poljima u Novoj Gradiški

Među razlozima koji pivarski ječam i dalje čine sve popularnijim je dakako i siguran otkup. To je zahvaljujući tvornici slada “Slavonija slad” u Novoj Gradiški. Uvođenje novih sorti pivarskog ječma, koje su otpornije na bolesti i prilagodljivije klimatskim uvjetima, također povećava interes među poljoprivrednicima. Proizvođači uz sve to, dobivaju i subvencije za prijevoz i druge troškove. Sve to dodatno smanjuje njihov financijski rizik te povećava interes za uzgoj pivarskog ječma na hrvatskim poljima.

Foto: Axereal Croatia