U utorak 11. lipnja, unatoč najavi lošijeg vremena, okupilo se oko 150 uzvanika na Danu polja Bc strnih žitarica u Međimurju na OPG-u Miser. Prilika je to bila za razmjenu iskustava između poljoprivrednika i stručnjaka iz Bc Instituta, ali i drugih tvrtki koje izvrsno surađuju s najpoznatijom domaćom oplemenjivačkom, sjemenarskom tvrtkom.

Naša osnovna misija i strategija je stvaranje modernih, konkurentnih kultivara, bilo da se radi o sortama ili hibridima kukuruza, proizvodnji ili prodaji sjemena. Prodaja sjemena je nama izuzetno bitna, pa koristim priliku da apeliram na sjetvu i upotrebu certificiranog sjemena, rekao je u svom uvodnom obraćanju predsjednik Uprave Bc Instituta, dr. sc. Ivica Ikić.

Kupovinom certificiranog sjemena do održivosti hrvatskog oplemenjivanja

Kupovinom certificiranog sjemena domaćih kuća poljoprivrednici doprinose opstojnosti i održivosti hrvatskog oplemenjivanja.

Hrvatska je u posljednje vrijeme izgubila dosta oplemenjivačkih programa, i rijetko koji se obnovio. Kroz prodaju našeg sjemena, financiramo i oplemenjivačke programe, a Bc Institut ih ima na žitaricama i na kukuruzu. Sačuvajmo to što imamo, nastavio je dr. Ikić. U posljednje vrijeme kroz neke naše tvrtke u Slavoniji, krenuli smo organizirati, ugovarati i otkupljivati kvalitetan kukuruz jer je prehrambena industrija, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu prepoznala kvalitetu našeg kukuruza, prvenstveno hibrida BC572. Tvrtke BC Agroslavonija iz Osijeka i Jasinjice iz Babine Grede vrše otkup žitarica, mahunarki i kukuruza, a u sljedećim godinama kukuruz koji ima svoju cijenu, a na koji spomenute tvrtke daju određeni bonus, valja spomenuti da je naša intencija da spomenuti posao širimo i razvijamo u godinama koje slijede. 

Na kraju izlaganja dr. Ikić je svima zahvalio na dolasku i svima skupa poželio što bolju, kvalitetniju i uspješniju žetvu.

Dio okupljenih uzvanika

dr. sc. Ivica Ikić (u sredini) s Tugomirom Majdakom (desno) u obilasku pokusnog polja

Udružite se u proizvođačke organizacije

U svom uvodnom obraćanju, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede, g. Tugomir Majdak, rekao je kako je nužno da u Ministarstvu poljoprivrede osmisle još bolje uvjete kako bi hrvatski poljoprivrednici jednostavnije do nacionalnih, ali i EU sredstava.

Možemo bit ponosni, ali i ne smijemo se zadovoljiti s ovogodišnjih 12.700 ha ratarske sjemenske proizvodnje u Hrvatskoj, što je 12 % više od 10-godišnjeg prosjeka, navodi g. Majdak. Intencija Ministarstva poljoprivrede je da budemo orjentirani na domaću proizvodnju sjemena, te ćemo se založiti za neki sektorski natječaj, kao što je to bio slučaj u ovih 8 godina za modernizaciju proizvodnje, da ratarima podignemo razinu skladišnih kapaciteta i silosa, i da ih udružimo kako bi rentabilnije poslovali. U ovom sektoru imamo 3 proizvođačke organizacije. Pozivam poljoprivrednike na udruživanje i izgradnju silosa, tj. da krenete u istom smjeru, završio je g. Majdak.

Izazovna godina, no BC Institut nudi rješenja

Kad bih morala sažeti što se dešavalo u prvoj polovici 2024. g., rekla bih da je godina bila izazovna, kazala je dr. sc. Katarina Jukić, direktorica komercijalnog sektora Bc Instituta. Svjedoci smo sve češćih vremenskih neprilika, ekstrema, poput tuča, vjetra, poplava, visokih, pa ispodprosječnih temperatura, što sve zajedno poljoprivrednicima uvijek prouzroči određene probleme, posebno da si postavljamo pitanje što ćemo sijati, kad i sl.

dr. sc. Katarina Jukić

Stariji kolege ne pamte ovako ranu žetvu, rekla je dr. Jukić. No, sve skupa ostavlja prostora da se posiju i postrne kulture, a BC Institut tu može biti vaš izbor i rješenje, poput BC180, BC282, BC323, Alibi iz FAO grupe 320, BC344. Za one koji se odluče na suncokret, možemo ponuditi ES Ceylon koji ima vegetaciju otprilike 107 dana. Duke kao dokazano vrhunska uljana repica ima visok potencijal prinosa zrna i ulja, a i tolerantan je na Phomu RLM 7. Ove godine smo našu ponudu upotpunili i leguminoznom smjesom koja se sastoji od 9 komponenti, sadrži 55 % leguminoza, a dolazi u pakiranju od 15 kg, dok je norma sjetve 10 kg/ha. S vama rastemo i mi, završila je dr. Jukić.

Imamo iskustvo, imamo znanje, rekao je g. Kristijan Puškarić, direktor sektora Sjemenarstvo.

Želimo stvarati sjeme koje će poljoprivredniku donjeti sigurnost, korist i perspektivu, kaže, te je zatim uveo posjetitelje u sortiment pšenice.

Bc Vigor – jedini hrvatski pir

Osim ozimog ječma, imaju i ozimu zob, Bc Marta i novitet Bc Elsa koja dolazi u narednim sezonama. Ozimi tritikale i poznati Bc Goran su već standard, a uz njega dolazi i novija sorta Bc Trenk koja će sigurno privući pažnju. Ozimi pravi pir Bc Vigor je jedini hrvatski pir. Na imanju OPG Miser gdje su pokusna polja BC Instituta, okupljenima se obratio mladi vlasnik g. David Miser. Oranje, pa upotreba roto drljača i zatim kombinacija, zahvati su koji su se ovom poljoprivredniku pokazali najučinkovitijim kod pripreme za sjetvu pšenice jer je olakšano nicanje. Pokusnim poljem proveo nas je g. Marko Maričević, mag. ing. agr., i pokazao Bc Opsesiju, Bc Mistiku, Bc Vedranu, Bc Vlatku, Bc Senzaciju, Bc Ljepoticu i Bc Anicu.

David Miser (lijevo) u društvu direktora marketinga Bc Instituta Domagoja Milasa

Na OPG-u Žmegač proizvode vrhunsko sjeme

Josip Žmegač iz Vratnog

Poljoprivrednik, g. Josip Žmegač s istoimenog OPG-a, poljoprivredom se bavi od ranih 90-ih godina. Trenutno obrađuje oko 70-ak ha i koriste najsuvremeniju tehniku za obradu tla. S Bc Institutom surađuju dugi niz godina, rade pokuse, proizvode vrhunsko domaće sjeme. BC572 koriste za ishranu stoke jer se bave i tovom junadi od kojih dobivaju vrhunski stajski gnoj kojeg koriste kod sadnji buče, od kojih dobivaju vrhunsko ulje. Žmegač je naime europski prvak u kvaliteti bučinog ulja.

Od žitarica sijem cijeli BC sortiment, navodi nam ovaj vrijedni poljoprivrednik, inače i zaposlenik hitne službe. U Varaždinskoj županiji, odakle dolazi g. Žmegač, 2023. g. su bile jake kiše i poplave koje su uništile usjeve i prinosi su bili katastrofalni. Nadajmo se ipak da će ostatak godine poslužiti poljoprivrednike i da ćemo svjedočiti idealnim vremenskim prilikama za poljoprivredu.

Foto: Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.

Prethodni članakIsplati li se proizvoditi uljarice?
Sljedeći članakVinodar – najzabavniji festival vinske kapljice
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362