Proljetna sjetva raznih kultura je pred vratima i nadamo se da ste osigurali asortiman kvalitetnog sjemena iz kojega će niknuti vaši usjevi. Međutim, veliki broj proizvođača suočava se s teškoćama nakon što posiju svoje usjeve. Problemi se najčešće očituju u štetama koje nastaju uslijed djelovanja podzemnih štetnika (sveprisutni ŽIČNJACI), kao i jata PTICA (vrane, svrake, fazani) koja se sjate na upravo posijana polja, ali i razne  DIVLJAČI  koja se hrani zasijanim sjemenkama i time pravi štetu u vidu značajnog smanjenja sklopa biljaka i samim time smanjenja potencijala prinosa.

U svrhu zaštite usjeva od navedenih problema razvili smo preparat MASKA GERM.

Jednostavna primjena i učinkovita zaštita sjemena

Proizveden je maceracijom od raznih prirodnih sastojaka koji imaju jako intenzivan miris i okus pa jako dobro djeluju na visoko razvijena osjetila navedenih štetočina. Sve što treba učiniti je prije sjetve tretirati sjeme MASKOM GERM, sačekati pola sata da se sjeme prosuši i tada obaviti sjetvu na uobičajen način.Tretiranje je najlakše napraviti u mješalici za beton jer se tako najbolje postigne potrebna ujednačenost tretmana. Preparat je kompatibilan i za sve moderne profesionalne doradne sustave i već se koristi u nekoliko multinacionalnih sjemenskih kompanija.

Preporuča se dublja sjetva kako bi ptice i divljač teže dolazile do zrna (jer im kopanje predstavlja velik utrošak energije) i samim time brzo odustaju od daljnjih pokušaja, pogotovo kad shvate da zrno nije jestivo.Maska Germ je vrlo učinkovita u suzbijanju šteta od ŽIČNJAKA jer ih svojim intenzivnim mirisom uspješno sprječava da prepoznaju sjemenku, a  u kasnijoj fazi korijenov sustav i CO2 koji korijen luči i time privlači žičnjake. 

Pakiranja i doza primjene

Maska Germ dolazi u pakiranjima od 0,5l i 0,25l, po 18 bočica u kutiji.

Primjena:

– 0.5l/ha

– 0,25l/kat.jutro

Za tretman su pogodna sva krupnija sjemena (kukuruz, suncokret, soja, tikva, grašak, mahune i sl..)

Preparat MASKA GERM posjeduje ekološki certifikat (Austria Biogarantie), pa se bez problema može upotrebljavati u ekološkoj kao i u konvencionalnoj proizvodnji. Nema nikakav štetni utjecaj  na klijavost sjemena ,okoliš,životinje i nema karencu!

Primjere s terena možete pogledati na sljedećim linkovima:

Maska Germ – Primena na kukuruzu (youtube.com)

Rezultati primene Maska Germ na tretiranom semenu suncokreta (youtube.com)

MASKA GERM – klek, kukuruz – YouTube

MASKA GERM – kukuruz, nakon primjene (youtube.com)

Do idućeg broja Gospodarskog lista srdačno vas pozdravljamo i želimo vam uspješnu sjetvu uz MASKU GERM!

Prethodni članakOtvorena banka hrane u Osijeku
Sljedeći članakInovacije budućnosti – više hrane s manje resursa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.