Održana je još jedna tradicionalna rujanska manifestacija, Dan polja BC hibirda kukuruza u Bc Institutu, d.d. u Rugvici. Manifestaciji su nazočili i dr. sc. Jelena Đugum iz Ministarstva poljoprivrede, dekan Agronomskog fakulteta dr.sc. Zoran Grgić te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo mr. sc. Josip Kraljičković. Isto tako i poslovni partneri iz Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Albanije te brojni drugi uzvanici kao i poljoprivredni proizvođači te predstavnici medija.

Manifestaciju je prigodnim riječima otvorio predsjednik Uprave dr. sc. Ivica Ikić koji je sve okupljene srdačno pozdravio: Za nas kao oplemenjivačku kompaniju, „Dan polja“ je važan.

U posljednjih nekoliko godina Bc Institut je napravio veliki iskorak. Prodaja soje od 200 do 300 tona povećala se na 2000 tona na godinu. To je značajan porast tako da smo mi postali značajni i u tom tržišnom segmentu.

 class=
Hibridi kukuruza izloženi pred Bc Institutom u Rugvici

Izuzetna godina

Imali smo izuzetnu godinu što se tiče ozimih strnih žitarica. Ostvarili smo rekordne prinose. Pojedini proizvođači poput Josipa Spudića također su dobili iznimne rezultate. U pokusima smo ostvarili 13-14 tona po hektaru uroda, a u proizvodnji od 10 do 11 tona po hektaru. Jare kulture – kukuruz i soja nisu bili te sreće. Svjedoci smo visokih temperaturnih ekstrema, ali i suše. To se odrazilo i na proizvodne rezultate, kako na kukuruz tako i na soju, posebno na istoku Lijepe naše gdje su ti ekstremi i suša bili najizraženiji. No, vjerujemo da će i u ovakvim stresnim uvjetima naši materijali pokazati izrazitu adaptabilnost i stabilnost.

Što se tiče poslovnog aspekta 2021. g. mi smo u Bc Institutu zadovoljni. Proljetos smo prodali značajno više sjemena jarih strnih žitarica, ukupno smo prodali i više sjemena kukuruza, u posljednje dvije godine povećali smo izvoz za 65 %, našli neka nova tržišta i nove partnere , to je sve skupa rezultiralo povećanjem od nekih 20 %. Dobre rezultate smo ostvarili zahvaljujući i vama poljoprivrednicima te poslovnim partnerima. Sljedeće godine slavimo 125 godina rada, a 75 godina rada na oplemenjivanju! – rekao je Ikić.

Ova je godina, što se tiče ratarstva krenula sjajno. Što se tiče uroda pšenice, imali smo povijesno najbolje urode pšenice pa bi se moglo reći i strnih žitarica uopće. Na žalost, onaj drugi dio vegetacije nije bio povoljan za ratarske kulture pa kako smo dobro informirani znamo da urodi soje nisu najbolji, a pogotovo da urodi kukuruza neće biti onakvi kakve bismo mi ratari željeli, napomenuo je Đuro Lukić, dipl. ing. agr., direktor marketinga.

Dr. sc. Katarina Jukić prezentirala je BC ponudu strnih žitarica na koju je Bc Institut izrazito ponosan. Ona iz godine u godinu bilježi rast u prodaji na domaćem i stranom tržištu. Poseban naglasak stavljen je na ozime pšenice BC Anicu, BC Opsesiju i BC Ljepoticu, ozime ječmove BC Gospodara i Bc Srećka te ozimu pšenoraž (tritikale) BC Goran.

 class=
S lijeva na desno: Jelena Đugum, Ivica Ikić, Đuro Lukić, Katarina Jukić i Mirko Jukić

 class=
Suša će ove godine utjecati na smanjenje prinosa kukuruza od 30 do 50 %

Prezentacija kvalitetnih hibrida kukuruza

Nakon uvodnog pozdrava i govora svi okupljeni pozvani su na obilazak demonstracijskog pokusa BC hibrida kukuruza koji  je predvodio dr. sc. Mirko Jukić. Kazao je kako Institut zadnjih desetak godina intenzivno i mukotrpno radi kako bi u raznim temperaturnim ekstremima te vremenskim nepogodama kao i raznim drugim stresnim faktorima za kukuruz razvio sorte koje daju visoke i kvalitetne prinose te naglasio da će urodi kukuruza dakako ove godine biti manji s obzirom na sušu u lipnju i srpnju. Na pokusnom polju je predstavljena cijela paleta BC hibrida kukuruza: BC180, BC282, BC323, BC344, AGRAM, BC38W, BC 462, DELON, BC415, BC442, PAJDAŠ, BC4118B, INSTRUKTOR, BC572, BC525, BC575, BCEH501, BC601, BC 678, EGESA, BC747 i BC513pc.

Što se tiče prodaje hibrida, najprodavaniji i najrasprostranjeniji hibridi u Hrvatskoj su hibridi iz takozvane srednje rane vegetacije, a prvenstveno je to desetorostruki dobitnik nagrade za najprodavaniji hibrid u Republici Hrvatskoj, hibrid Pajdaš (FAO grupa 400) te njegov ovogodišnji nasljednik BC572 (FAO grupa 500). Osim kukuruza, posjetioci su mogli pregledati i demonstracijski pokus sorata soje.

Dipl. ing. agr. Lukić istaknuo je BC sorte PEDRO, BAHIA, ASCASUBI i AMMA koje i u ovoj nepovoljnoj godini za uzgoj soje bilježe znatno bolje urode.

Dan polja BC hibrida kukuruza se nastavio uz svečani ručak u obližnjem restoranu, a Bc Institut se zahvalio svim posjetiteljima i prijateljima na odazivu i lijepom druženju.

 class=
Pajdaš je 2020.g. osvojio jubilarnu desetu zvjezdicu za najprodavaniji hibrid u RH

 

 class=
Obilazak polja kroz pokusno polje hibrida predvodio je dr. sc. Mirko Jukić

 class=
Pokusno polje soje

 class=
Đuro Lukić, direktor marketinga okupljene je vodio kroz pokusno polje soje

Prethodni članakZemlja izazova otvara svoja vrata
Sljedeći članakBudućnost je u ,,zarobljavanjuʺ CO2!
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.