Što posijati
Za proizvodnju krme uglavnom se u ovom roku sjetve sije kukuruz ili krmni sirak. Opremljenost gospodarstva pripadajućom opremom i mehanizacijom, uvjetovat će i izbor vrste koju ćemo posijati. Stočarstvu orijentirana gospodarstva, najčešće se odlučuju za sjetvu kukuruza. Osim kukuruza, od ratarskih kultura možemo posijati: krmni sirak, krmne repice, stočne repe, stočne mrkve, jari stočni grašak, jaru grahoricu, lupine, soju, suncokret, ali mogućnost nabave sjemena je upitna, pa stoga u tekstu navodim nekoliko posebnosti vezanih za sjetvu najčešće postrne vrste – kukuruza.
Odmah nakon žetve tlo trebamo plitko izorati. Istog dana treba obaviti i dopunsku (predsjetvenu obradu). Zbog očuvanja vlage bilo bi dobro izbjeći tanjuranje, ali na težim tlima ono će biti potrebno. Na lakšim tlima nakon oranja dovoljno je tlo pripremiti sjetvospremačem i odmah nakon toga pristupiti sjetvi.
Izbor hibrida kukuruza
Uz pravilnu agrotehniku, ne smijemo zaboraviti da je bitno izabrati odgovarajući hibrid kukuruza. Taj izbor ovisi prije svega o namjeni hibrida i načinu korištenja. Za proizvodnju suhog zrna u ovom sjetvenom roku možemo izabrati hibride vegetacijske skupine FAO 100 ili 200. Za proizvodnju vlažnog zrna ili silažu čitave biljke mogli bi se izabrati hibridi za jednu vegetacijsku
grupu kasniji (FAO 200 ili 300) u odnosu na hibride namijenjene uzgoju za zrno. Bez obzira na odabranu vegetacijsku skupinu, kukuruz ne bi smio zahvatiti mraz sa sadržajem vlage iznad 35-40%. Prilikom žetve uljane repice ili ječma na parcelama koje planiramo koristiti za postrnu sjetvu preporučljivo je korištenje kombajna koji mogu žetvene ostatke dobro usitniti, znači kombajne sa sječkomtarupom, te biljke podsjeći što niže. Dubina oranja ne mora biti velika, dovoljno je 20-ak cm, ali svakako prilikom oranja treba unijeti u tlo i planirana mineralna gnojiva.
Da bismo smanjili isušivanje tla, brazdu trebamo što prije zatvoriti i pripremiti za sjetvu (ne smijemo presitno pripremiti sjetveni sloj radi čestih ljetnih pljuskova i stvaranja pokorice). Za dobro nicanje bitno je i da tlo bude dobro slegnuto. Valjanje povoljno utječe na brže i ujednačenije nicanje. Sjetvena priprema se obavlja do dubine sjetve. Sjetva u ovim uvjetima mora biti nešto dublja – oko 6 cm, a ako je potrebno i do 8 cm. I dubina sjetve opet najviše ovisi o vlazi i teksturi tla. Isto tako i sjetveni sklopovi, prije svega radi nešto lošijeg nicanja (nedovoljno vlage u sjetvenom sloju), trebali bi biti nešto gušći u odnosu na sjetvu u glavnom roku.
Najvažniji čimbenici za donošenje odluke o mogućnosti postrne sjetve jesu vlaga i temperatura, a zatim svojstva tla na svakoj pojedinoj parceli. Sve agrotehničke mjere moramo obaviti u što kraćem vremenskom razdoblju radi iskorištenja i očuvanja zemljišne vlage.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPrognoza i suzbijanje plamenjače vinove loze
Sljedeći članakHidroponske tehnike uzgoja povrća
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.