Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) je 4. godinu zaredom provela projekt Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže u RH. Projekt uključuje kontrolu kvalitete kukuruzne silaže s najboljih gospodarstava u proizvodnji mlijeka na području županija.

Predstavljanje rezultata i te nagrađivanje najboljih proizvođača kukuruzne silaže održano je sredinom lipnja na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Način provedbe, svrhu i ciljeve projekta te rezultate prezentirali su Ivica Vranić, voditelj Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda HAPIH-a; zatim prof. dr. sc. Matija Domačinović s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i dr. sc. Dragan Solić, načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje u Centru za stočarstvo HAPIH-a.

kukuruzna silaža
Sudionike je pozdravila ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, dr. sc. Darja Sokolić.

Potreba kontrole stočne hrane

Projekt Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže u RH ima za cilj podići razinu svijesti proizvođača mlijeka o potrebi kontrole kvalitete stočne hrane. U ovom slučaju to je kukuruzna silaža kao osnovnog krmivo u obroku mliječnih krava na većini gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka.

Pravilno organizirana hranidba, temeljena na uravnoteženom obroku, jedan je od osnovnih preduvjeta za osiguranje dobrog zdravlja i maksimalne proizvodnje domaćih životinja. Kako bi se obrok uskladio s potrebama životinja potrebno je poznavati proizvodne potrebe životinja. Isto tako i sastav i kvalitetu krmiva kojima se te životinje hrane.

Svjesni da naši proizvođači bez podrške institucija i struke ne mogu postići isplativost proizvodnje i konkurentnost, HAPIH im nastoji i kroz projekt Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže pružiti snažnu stručnu podršku u tom smislu. Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja uzoraka kukuruzne silaže svaki je proizvođač dobio opširno ispitno izvješće. Može ga sam ili uz pomoć stručnih službi koristiti kao temelj za pripremu uravnoteženog obroka za svoje životinje. Isto tako i za uklanjanje eventualnih nedostataka u pripremi krme.

 Ispitano 269 uzoraka

Projekt Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže prepoznat je kao kvalitetan i uspješan od strane jedinica regionalne samouprave i od strane samih proizvođača. Tako iz godine u godinu raste i njihov interes za sudjelovanjem. U 2020. godini u projektu je sudjelovalo 12 županija te grad Zagreb. Na ovaj je način u projekt bilo uključeno 269 gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka. Svima njima je županija platila troškove laboratorijskog ispitivanja kvalitete silaže.

Pregled županija koje su sudjelovale u IV. natjecanju u kvaliteti kukuruzne silaže

ŽupanijaBroj uzoraka
Bjelovarsko-bilogorska25
Koprivničko-križevačka25
Zagrebačka25
Osječko-baranjska25
Vukovarsko-srijemska25
Istarska10
Varaždinska25
Brodsko-posavska25
Međimurska25
Krapinsko-zagorska25
Virovitičko-podravska10
Požeško-slavonska20
Grad Zagreb4
Ukupno269

Za provedbu projekta unutar HAPIH-a zadužen je Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda. U njegovom su laboratoriju za kontrolu kvalitete stočne hrane provedena i laboratorijska ispitivanja svih prikupljenih uzoraka kukuruzne silaže. Značajan doprinos projektu dali su i djelatnici Centra za stočarstvo, prije svega kroz tehničku pomoć prilikom uzorkovanja na terenu.

Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja, obavljeno je bodovanje i rangiranje kukuruznih silaža.

Opća je ocjena da je kvaliteta kukuruznih silaža bolja nego prijašnjih godina. Ukupno je 17 proizvođača za kvalitetu svoje kukuruzne silaže nagrađeno zlatnom, srebrnom, odnosno brončanom plaketom. Radi se o proizvođačima čije su silaže prikupile više od 90 bodova. Valja naglasiti da nagrađeni proizvođači dolaze iz osam različitih županija, od Slavonije, preko Varaždina i Međimurja do Istre.

Nagrađeni proizvođači kukuruzne silaže

ProizvođačŽupanijaBroj bodovaOdličje
Mario ŽivkovićOsiječko-baranjska96Zlato
Mijo PranjićVukovarsko-srijemska95Zlato
Ružica KneževićBrodsko-posavska94Srebro
OPG Ivica TadićBrodsko-posavska94Srebro
Obrt za poljoprivrednu proizvodnju “TONCIN”Istarska93Srebro
Poljoprivredno gospodarstvo DARKO POPOVIĆVaraždinska93Srebro
Milica BlanušaVukovarsko-srijemska93Srebro
Ivan KojadinVirovitičko-podravska92Bronca
Antun DorićBrodsko-posavska92Bronca
Krešo ZadravecMeđimurska92Bronca
Ivo CvitkovićBrodsko-posavska92Bronca
Matija VidakovićBrodsko-posavska92Bronca
OPG KokićOsiječko-baranjska91Bronca
Obiteljsko gospodarstvo PETEANIIstarska91Bronca
SATNICA MILK d.o.o.Osiječko-baranjska91Bronca
Čedo VeselinovićVukovarsko-srijemska91Bronca
Ivana FrljakZagrebačka91Bronca

            Optimiziranje obroka

Iz godine u godinu, sa svakim novim natjecanjem, HAPIH nastoji podići razinu kvalitete provedbe projekta. Od samog uzorkovanja na terenu do ispitivanja uzoraka u laboratoriju. U 2020. godini napravljen je osobito značajan iskorak nabavom nove analitičke opreme. Također i uspostavom suradnje s Eurofins Agro Testing bv sustavom laboratorija iz Nizozemske. Na ovaj način u Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u mogućnosti su analizirati uzorke stočne hrane na puno veći broj parametara kvalitete. Tako su u mogućnosti i isporučiti opsežnija ispitna izvješća proizvođačima i u formi u kojoj se podaci o kvaliteti kukuruzne silaže mogu uvesti u programe za optimiranje obroka.

Pandemija korona virusa utjecala je na vrijeme i dinamiku provedbe IV. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u RH. Unatoč tome zabilježen je rast broja županija koje su se uključile u projekt. Samim time obuhvaćen je i veći broj gospodarstava koja su sudjelovala u projektu. S obzirom na dobru prihvaćenost projekta od strane županija, proizvođača, ali i struke, očekuje se daljnji rast broja sudionika. Također i kvalitetniji rezultati u okviru V. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u RH koje slijedi krajem godine.

najbolji hrvatski proizvođači kukuruzne silaže

Izvor: HAPIH

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKakva je vrijednost silaže kukuruza?
Sljedeći članakHrvatski vinari osvojili 254 medalje na Decanter World Wine Awards
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.