Donedavno OPG Šopar, sada nosi naziv Konzerviranje voća i povrća Šopar. Alen Šopar iz Murskog Središća promjenu je napravio zbog proširenja djelatnosti. Ipak, ono što je ostalo je uzorna, vrijedna i složna obitelj kojoj je poljoprivreda svetinja. Od poljoprivrede žive, za nju žive i rade najbolje što mogu i znaju.

Obitelj Šopar su supružnici i roditelji Alen i Laura te sinovi Aleks i Leon koji obrađuju 60 hektara zemljišta. Nešto imaju u zakupu i nešto u vlasništvu, uglavnom na području Grada Mursko Središće u Međimurskoj županiji. Ona je poznata upravo po marljivim ljudima i dobrim poljoprivrednicima.

Čisti smo ratari i 60 hektara zemljišta kojeg obrađujemo razdijelili smo u tri podcjeline. Na jednoj trećini uzgajamo uljanu repicu, na drugoj trećini pšenicu i ječam te na trećoj uglavnom kukuruz te ponešto krumpira, mrkve i hajdine (heljde).

Osiguran otkup, prodaja i na kućnom pragu

-Pratimo modernu tehnologiju i u polju i sa strojevima i opremom koja nam je potrebna. Sve kako bi plodove prodavali i predavali u gotovo savršenoj kvaliteti. Za većinu proizvoda imamo ugovorenu isporuku, odnosno otkup. Dio prodajemo na ‘kućnom pragu’ i mogu reći kako smo zadovoljni, premda znamo kako bismo mogli biti još bolji. No, sada radimo i proizvodimo optimalno, kako nam prilike dopuštaju. Najveći dio poslova u polju te u preradi kod kuće obavljamo sami, nas četvero. Sinovi imaju i druge obveze u obrazovanju i stjecanju znanja, kako u poljoprivredi, tako i u drugim granama gospodarstva i života naslonjenih na kompletnu agrokulturu.

Poljoprivredom smo se supruga Laura i ja počeli baviti 2000. godine i to uz naše roditelje. Iz godine u godinu smo se širili, a kad su nam sinovi Aleks i Leon porasli, aktivno su se uz školovanje s nama bavili poljoprivredom. Posjedujemo solidnu mehanizaciju, premda bi nam dobro došao još pokoji stroj. Međutim, nismo novčano još toliko snažni da bismo sve mogli imati, pa se snalazimo i uspijevamo uglavnom u najvećem postotku naših opredjeljenja, kaže Alen Šopar.

Njega kao i cijelu obitelj krasi dobrota, pristojna komunikacija, savršen odnos prema potrošačima njihovih proizvoda među kojima je ‘hajdinska kaša’ najtraženija. Obitelj rado daje savjete svima onima koje zanima poljoprivredna proizvodnja. Često se na njihovim površinama održavaju Dani polja i imaju pokusna polja žitarica u suradnji s proizvođačima sjemenja, gnojiva, zaštitnih sredstava i drugima.