Koliko god čitali o ružama, uvijek ćete naići na nešto novo, zanimljivo, što još niste isprobali s ružama. One su zaista izuzetne biljke, vrijedne pažnje i divljenja. Možemo reći i da su to biljke za svaku priliku.

Ovisno o prilici biramo boju, koja usput može i mnogo toga reći osobi kojoj poklanjamo ružu. Već smo i zaboravili mnoge druge upotrebe poput ružinog vina, ružinog mirisa, ružinog džema i sl. Sve su to stare recepture koje možemo pronaći negdje u starim zapisima naših baka.

No evo još jedne zgodne ukrasne primjene ruža. Kako se ne bi ograničili samo na filodendrone, amarilise, ljubičice i ostalo uobičajeno sobno bilje, možemo ovome pridodati i ruže.

Podijeljena su mišljenja stručnjaka o tome da li minijaturne ruže možemo koristiti kao sobno bilje, no to ipak najviše ovisi o vama. Teorija i praksa se ponekad ne susreću u pojedinim slučajevima, stoga vrijedi pokušati. Engleski stručnjaci smatraju da je to bilje namijenjeno prvenstveno za otvorene prostore, koje u određenom trenutku treba prenijeti u zatvoreno. Kada maleni pupovi počnu pokazivati svoje obojenje, ruže bi trebalo iznijeti na otvoreno.
Američki stručnjaci smatraju pak da su minijaturne sorte pravo sobno bilje i da cvatu svaka dva mjeseca.

Kako god da bilo, uspjeh uzgoja u zatvorenom prostoru ovisi o opskrbi hranjivima, odnosno tome koliko vremena i pažnje želimo posvetiti biljci. Ukoliko se nemate namjere pretjerano baviti njima, najbolje je da ih iznesete van i uzgajate na otvorenom. Biljke će se tako prilagoditi datim uvjetima, uzeti iz tla koliko može, svjetlosti također ovisno o poziciji te će shodno tome dati i određene rezultate, no neće uvenuti. Ukoliko ste joj se voljni malo više posvetiti, dodati joj malo gnojiva, osigurati joj dovoljno svjetla, dovoljno vlage i sl. uspjeh u zatvorenom neće izostati.

Evo jednog primjera uzgoja koji gotovo sigurno donosi uspjeh. Ruže možete uzgajati na pladnju na koji ste zasipali grubi pijesak. Zasipajte 2 – 3 cm pijeska u pladanj dubine oko 5 cm i na to dolijte vode, no pazite da voda ne dođe iznad razine pijeska. Teglice ruža postavite u pladanj. Na taj način malene biljčice će biti u doticaju s dovoljno vlage i procvjetati puno prije u proljeće nego obično, a cvjetići će se otvarati sve do kasnog ljeta ili rane jeseni. Ukoliko ste postavili ruže na južni prozor, preko ljeta je potrebno zatvoriti ga zastorima ili roletama kako biste zaštitili biljčice od jakog direktnog sunca. U proljeće i jesen je pak potrebno osigurati čim više svjetla, po mogućnosti dodati još malo umjetnog svjetla.

Prilikom redovitog održavanja ruža potrebno je često vlažiti listove ručnom štrcaljkom za vodu. Nikako ne zaboravite redovito zalijevati. Ruže je potrebno obilno zalijevati s tim da između dva zalijevanja dopustite da se supstrat malo osuši. Prilikom svakog zalijevanja potrebno je i dognojiti. Dakle ključ uspjeha leži u dovoljno vlage i svjetla!

Prilikom izbora sadnica preporuka je da se za uzgoj u zatvorenom radije odaberu već ukorijenjeni izboji nego cijepljene biljčice. Ruže orezujemo do polovice njihove visine i takve ih stavljamo u negrijanu hladnu prostoriju. Nakon dva tjedna se stavljaju u prostoriju koja je grijana i u kojoj će konačno i cvasti. Temperatura ne bi smjela biti viša 22 °C.