Zbog teške situacije u mljekarstvu te povećanja ulaznih troškova odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, kao i potrebe za jačanjem tehnoloških kapaciteta gospodarstava, Savez udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda, Središnji saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Odbor za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održali su u krajem srpnja godine sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

-Nakon što je iznijeta problematika sektora doneseni su zaključci. Ministarstvo poljoprivrede će tražiti pomoć od 15 mil kn od EU za nabavku stočne hrane. Prednost će imati oni koji nemaju svoju zemlju i proizvodnju vlastite stočne hrane. Ova će pomoć biti u okviru COVID mjera za pomoć za ublažavanje poremećaja na tržištu, izjavio je Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore

Najavljeno je i da će uskoro biti Javno savjetovanje za financiranje Mjere 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (ulaganja u mljekarstvo, oprema – roboti, izmuzišta) koje bi se trebalo održati oko 1. listopada 2021. Pritom će Ministarstvo poljoprivrede objaviti modele dobivanja maksimalnog postotka (70%). Kroz Mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i Mjeru 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima prioritet će se dati za kupnju reprodukcijskog materijala u stočarstvu (junice, krmače, jarice).

Rešetar ističe kako je na sastanku obećano i to da će se raspisati natječaji za privatnu savjetodavnu službu. Predstavnici proizvođača mlijeka podržali su napore Ministarstva poljoprivrede u dijelu koji je važan za kreiranje mjere Dobrobiti životinja. Ona je od izuzetne važnosti za hrvatski stočarski sektor.

Stanje na tržištu mlijeka: Nastavljen pad otkupne cijene mlijeka

Na domaćem tržištu se u lipnju (TISUP) bilježi daljnji blagi pad otkupne cijene mlijeka. U zadnja tri mjeseca cijena mlijeka pala je za 3,9 posto. Prosječna otkupna cijena mlijeka realne kvalitete u lipnju 2021. godine iznosila je 2,45871 kn/kg (32,80 €/100 kg) uz 3,88 % m.m. i 3,38 % m.b. U odnosu na prethodni mjesec, bila je niža za 1,56 %. U odnosu pak na cijene istog razdoblja lanjske godine, bila je gotovo jednaka.

Prema procjeni otkupna cijena mlijeka za srpanj (2,46 kn/kg) ne ukazuje na značajne promjene. U prvoj polovici ove godine na EU tržištu primjetan je kontinuirani blagi porast cijena mlijeka. To je suprotno trendu kretanja cijena prethodnih godina. Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini EU u svibnju ove godine iznosila je 35,74 €/100 kg. U odnosu na cijene godinu dana ranije bila je viša za 8,4 %. Cijenu mlijeka za lipanj 2021. godine EK procjenjuje na 35,95 €/100 kg. U odnosu na otkupnu cijenu mlijeka realne kakvoće na RH tržištu, to je u prosjeku više za 8,76 %.

U travnju 2021. godine udio vrijednosti izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda činio je 2,7 % ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda. U istom je razdoblju udio vrijednosti uvoza u ukupnoj vrijednosti uvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda činio 6,8 %. Ukupan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u travnju 2021. godine iznosio je 77.287.092 EUR. Odnosno, iznosio je 89.658 tona dok je izvoz iznosio 22.151.959 EUR odnosno 18.968 tona.