Uzročnici bolesti su bakterije Brucella melitensis, Brucella abortus, Brucella ovis i Brucella suis, sitni gram negativni kokoidni štapići, negibljivi i ne tvore spore. Razlikuju se s obzirom na potrebu za kisikom. Osim toga, svaka od spomenutih vrsta brucela ima veći afinitet prema pojedinim vrstama životinja. Tako brucelozu u goveda i konja najčešće uzrokuje B. abortus, svinja B. suis, te ovaca i koza B. melitensis i B. ovis. U rjeđim slučajevima brucelozu pojedinih vrsta životinja mogu uzrokovati i ostale spomenute bakterije.


Brucele su razmjerno otporne na uvjete vanjske sredine. Sunčevo svjetlo podnose 5 sati, a u tlu se održe 37 dana. Osim toga, u gnoju se održe 4 sata do 2 dana, a u mokraći inficiranih životinja do 4 dana. Otpornije su na niže temperature, pa zimi mogu preživjeti do dva i pol mjeseca. Osjetljivi su na uobičajena raskužna sredstva, pa se za dezinfekciju koriste klorni preparati, kaustična soda i drugi standardni dezinficijensi.


Izvori bolesti su bolesne životinje, pobačeni fetus, plodna voda, posteljica, iscjedak iz vagine, mlijeko bolesnih životinja, sjeme zaraženog rasplodnjaka, onečišćena hrana i pribor. Pričuva zaraze su divlje životinje (jelen, divokoza, zec, štakor i drugi glodavci), insekti (komarci, krpelji, buhe, stjenice) i ptice (golub, zeba, drozd). Bolest s divljih životinja prelazi na domaću stoku, a s njih na ljude.

Bruceloza se u uzgoj najčešće širi nabavkom bolesnih životinja, zaraženom hranom, predmetima, pripuštanjem ženskih životinja pod zaraženog rasplodnjaka, onečišćenim rukama pri pomaganju oko poroda, te putem glodavaca, insekata i ptica. Uzročnik u organizam životinje ulazi kroz probavni, dišni i spolni sustav, te kroz ozlijeđenu i neozlijeđenu kožu. Nakon inkubacijskog razdoblja uzrokuje simptome bolesti specifične za svaku pojedinu vrstu domaćih životinja.

Prethodni članakProbiotici – prirodna zaštita od bolesti
Sljedeći članakKolinje na domaći način
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.