Savez uzgajivača simentalskoga goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG Sim), u suradnji s varaždinskim Centrom za umjetno osjemenjivanje goveda, provodi projekt genotipizacije ženske teladi i junica. Do kraja godine genotipizirat će se oko 500 ženske teladi i junica s tridesetak gospodarstava.

Dosad smo uglavnom genotipizirali bikove i u tome smo imali uspjeha. Sada se okrećemo ženskoj populaciji. Radimo to kako bi gospodarstvo znalo kakvu ima bazu u stadu, što je dobro, a što manje dobro, kako bi moglo odlučiti od kojih životinja će ostavljati potomstvo. Iz potomstva će se iskristalizirati bikovske majke. Od njih ćemo dobiti vrhunske bikove za umjetno osjemenjivanje, kaže Damir Horvatić, predsjednik ZG Sima.

Na njegovom je gospodarstvu u Staroj Kapeli, u općini Dubrava, i predstavljen ovaj projekt. Članovima ZG Sima on omogućuje besplatnu genotipizaciju.

Damir Horvatić – predsjednik ZG Sima, Damir Tomljenović – zamjenik župana Zagrebačke županije, Tomislav Okroša – načelnik Općine Dubrava

Želimo u ženskoj populaciji doći do najboljih grla koja će se osjemeniti sjemenom genotipiziranih bikova. Sve kako bi dobili ekstra kvalitetu stoke. Genotipizacija daje brze i pouzdane rezultate, rekao je Zvonimir Tuček, direktor Centra za umjetno osjemenjivanje goveda.

Genotipizacija je postupak kojim se uzima dio tkiva, konkretno uha životinje i šalje u laboratorij u kojemu se određuju njezini geni. Genotipizacijom ženske teladi i junica dobiju se, uz ostalo, parametri o indeksu mliječnosti, dnevnoj količini mlijeka, prirastu i klasi mesa, dugovječnosti životinje, njezinoj plodnosti, zdravlju vimena. Utvrđuju se i mane koje se genetski prenose.

Zvonimir Tuček, direktor Centra za umjetno osjemenjivanje goveda Varaždin

Sve što nije genotipizirano kroz nekoliko godina više neće biti konkurentno na tržištu rasplodnog materijala, kaže Damir Pejaković, viši stručni savjetnik u Upravi Ministarstva poljoprivrede za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Projekt genotipizacije ženske teladi i junica sa 100.000 kuna financira Zagrebačka županija.

Slušamo potrebe poljoprivrednika! Oni najbolje znaju što im u određenom trenutku treba. Ni ovoga trenutka nismo dvojili i osigurali smo sredstva za genotipizaciju. Ovo je jedan od načina kako sačuvati stočni fond i kako ga dodatno oplemeniti. Vjerujem da će rezultati genotipizacije pokazati da imamo kvalitetu, kaže zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

Postupak genotipizacije – dio tkiva uha

Dosad je genotipizacijom u RH dobiveno 13 vrhunskih bikova. Bik Mozzila, uzgojen upravo na gospodarstvu Damira Horvatića, korišten za uzgoj nove generacije bikova u najjačem svjetskom centru za uzgoj simentalaca – njemačkom BVN-u.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje