Mastitis test je brza, jeftina i jednostavna orijentacijska metoda. Ona služi za otkrivanje poremećene sekrecije, odnosno za procjenu broja somatskih stanica u mlijeku. Ova se metoda provodi svakodnevno u terenskim uvjetima na brojnim farmama u svijetu.  

Somatske stanice mlijeka čine pokrovne (epitelne) stanice žljezdane sluznice vimena i brojna krvna tjelešca (leukociti (neutrofili, makrofagi i limfociti) te eritrociti). Leukociti se nalaze u mlijeku zdravih krava i čine do jedne četvrtine svih somatskih stanica. Njihov broj i odnos se mijenja ovisno o upalnim promjenama u mliječnoj žlijezdi. Broj leukocita naglo poraste prilikom upale ili ozljede mliječne žlijezde.

Upala mliječne žlijezde ili mastitis je jedna od najčešćih i najraširenijih bolesti domaćih životinja. Njeno mlijeko se koristi za konzumaciju (krave, ovce i koze, i dr.). Mastitis može biti klinički s jasno vidljivim kliničkim znakovima (povišena tjelesna temperatura, poremećaj općeg stanja životinje, bolno vime, otečena zahvaćena četvrt (ili polovica) vimena, itd.) i supklinički bez vidljivih kliničkih znakova. Supklinički ili skriveni mastitis se može otkriti laboratorijskim pretragama ili mastitis testom.

Mastitis testovi su jednostavni neizravni pokazatelji povećanog broja somatskih stanica u mlijeku. Tvari ili reagensi koji se koriste u mastitis testu su vodene otopine (površinski aktivne tvari i pokazatelji stupnja kiselosti); one izazivaju pucanje staničnih stijenki leukocita pri čemu se iz leukocita oslobađa dezoksiribonukleinska kiselina (DNK). Ona reakcijom polimerizacije postaje gel (što je više leukocita u mlijeku to nastaje više gela te se poveća viskoznost i obrnuto).

Ova reakcija je praćena promjenom stupnja kiselosti ili pH vrijednosti što izaziva promjenu boje indikatora koji se nalazi u reagensu. Najčešće se u svijetu provodi Kalifornijski mastitis test (engl. California mastitis test (CMT)) pri čemu se koristi reagens s nalauril sulfatom ili Zagrebački mastitis test kojeg proizvodi Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Zagrebački mastitis reagens sadrži alkilaril sulfonat i indikator pH (brom krezol crveno).

 class=
Zagrebački mastitis reagens

Kako se provodi test?

Testiranje muznih životinja može se jednostavno provoditi u terenskim uvjetima u staji. Pri njemu prije probne mužnje nije potrebna prethodna dezinfekcija sisa. Ujedno nečistoća ili prašina koja slučajno upadne u mlijeko unutar plitice nema utjecaja na ishod reakcije. Testator ima ugrađene četiri plitice za ispitivanje sve četiri četvrti vimena krava; kod ovaca i koza se koriste prve ili zadnje dvije plitice. Plitice su obilježene rimskim brojevima I, II, III i IV. Testiranje se provodi s desne strane životinje osim u izmuzištima ovisno o izvedbi. Kod krave se testator drži tako da prva lijeva četvrt bude iznad broja I plitice, stražnja lijeva iznad II, stražnja desna iznad III i prednja desna iznad IV.

 class=
Testiranje muznih krava mastitis testom

Nakon što se izmuze mlijeko iz određene četvrti u odgovarajuće udubljenje na plitici, testator se nagne da se izbaci višak mlijeka u svim pliticama s namjerom da se sadržaj mlijeka u pliticama izjednači te da ga bude oko 2 ml. U svaku se pliticu istiskuje jednaka količina reagensa, tj. oko 2 ml. Laganim kružnim pokretima testatora miješa se reagens s mlijekom. Rezultat može biti: negativan (-), sumnjiv (?), slabo pozitivan (+), pozitivan (+ +) ili jako pozitivan (+ + +), a ovisi o broju somatskih stanica u mlijeku. Zagrebački mastitis reagens je tamno ljubičaste boje koji pomiješan s istom količinom mlijeka reagira, a ako je povećan broj somatskih stanica, promjenom boje i konzistencije.

Negativan nalaz znači da je vime zdravo. Ako mješavina ostane pepeljastosive boje jednolična ili s malo nitastih tvorbi (broj somatskih stanica (BSS) u 1 mL mlijeka je manji od 300 000). Slabo pozitivna reakcija se očituje već nakon 1 minute s mnoštvo krpičastih tvorbi bez stvaranja gela stanja (300-500 000 BSS/ ml mlijeka označava latentni mastitis).

Pozitivna reakcija se vidi već nakon nekoliko sekundi u obliku zgrušavanja poput bjelanjka jajeta. Ono se dobro primjeti prilikom naginjanja plitice (500 000-2 000 000 BSS/ml). Jako pozitivnu reakciju karakterizira želatinozno zgrušavanje. Pri naglom pokretanju plitice smjesa ostaje kompaktna, a znak je vidljivog mastitisa (više od 2 milijuna BSS/ml mlijeka).

Osim toga, pozitivnu reakciju s mastitis reagensom može dati mlijeko: visoko gravidnih životinja; životinja u početnoj fazi zasušivanja; životinja u zasušenju i do 14 dana poslije porođaja. Pozitivan mastitis test može biti posljedica nekog upalnog procesa izvan mliječne žlijezde; također i kod cjepljenih životinja određenim visoko imunogenim cjepivima. Sve pozitivne i sumnjive uzorke sekreta vimena potrebno je poslati na laboratorijsku pretragu radi utvrđivanja uzroka ili uzročnika upale.

Mastitis test se koristi za neizravno utvrđivanje broja somatskih stanica u sekretu mliječne žlijezde. Sve u svrhu utvrđivanja stupnja poremećene sekrecije pri dijagnostici mastitisa u muznih krava, koza i ovaca. Na nekim farmama, mastitis test se provodi svakodnevno prije svake mužnje; bez obzira na broj životinja, godišnje doba ili dnevni broj mužnji po kravi. Na taj način se pravovremeno sprječava miješanje u zajedničkom spremniku mlijeka životinja s poremećenom sekrecijom i mlijeka zdravih životinja.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje