Od svih mlijeka domaćih životinja, magareće je mlijeko po sastavu, najsličnije ljudskom. A kao „eliksir mladosti“ spominje se još iz rimskog doba, čijem se djelovanju pripisuje Kleopatrina ljepota. U ove vruće ljetne dane posjetili smo dvije obitelji koji se bave uzgojem magaraca i prodajom magarećeg mlijeka. Prvo je obiteljsko gospodarstvo i farma magaraca u selu Novim Selima, predgrađu Trilja, kod obitelji Tomašević. Druga farma je od obitelj Štulina nedaleko od Zadra koji se bave uzgojem magaraca i mužnjom mlijeka već gotovo 30 godina.

Obitelj Tomašević je oduvijek imala na imanju po jednog magarca ili magaricu, naravno i pule. Od prije desetak godina počeli su s uzgojem magaraca.

-Roditelji oboljele djece od bronhitisa i astme, ali i kod liječenja od virusnih infekcija i jačanju imuniteta svakodnevno su nam dolazili. Molili su nas da im izmuzemo bar malo mlijeka, jer su im liječnici to preporučili, priča nam Marija Tomašević. Naravno u razgovoru smo saznali i da ga je najbolje koristiti u svježem stanju, a  preporučena je dnevna doza konzumacije magarećeg mlijeka jedan decilitar. Nije ga preporučljivo kuhati, već samo lagano zagrijati na temperaturu tijela.

magareće mlijeko
Magareće mlijeko je snažan imunostimulator

Potražnja se povećala

Kako se je potražnja povećavala, tako su i  Tomaševići povećavali svoju farmu. Ispočetka su mlijeko puno više darivali za bolest, ali i tada, pa sve do sada ga prodaju po 300,00 kuna po litri. Danas gospođa Marija ima šest muznih magarica i dnevno izmuze oko 1,5 litru mlijeka, a potražnja je i dvostruko veća.

Obitelj Štulina, živi u selu Poljica, nedaleko Zadra, a uzgojem magaraca i mužnji mlijeka se bave bave gotovo trideset godina. Iz godine u godinu povećavao se broj magaraca, sve dok nisu shvatili da osim troškova, mogu imati i prihode, prodajom mlijeka.

-Magareće mlijeko ima ljekovita svojstva i liječi mnoge bolesti. Jedan od istraživača, doktor Desh Deepak, tvrdi kako oligosaharidi iz magarećeg mlijeka imaju antikancerogena svojstva. Kao snažni imunostimulator, također, može se koristiti u liječenju bolesti koje pogađaju imunološki sustav, uključujući tuberkulozu, pa čak i viruse, informira nas Damir Štulina te dodaje da  magareće mlijeko ima i afrodizijačka svojstva.

Na njegovoj farmi sad ima više od 100 magaraca, od čega 30 pulića. Svaka magarica daje dva do tri decilitra mlijeka na dan, pet mjeseci godišnje. Štulići preporučuju desetodnevnu kuru od decilitra magarećeg mlijeka na dan, prije jela za sve tegobe. Decilitar mlijeka prodaju po cijeni od 50,00 kn, a njegovi kupci su iz cijelog svijeta.

Treba uložiti mnoga rada, truda i strpljenja. Magarica godišnje na svijet donosi samo jednog pulića, a nisu ni velike količine mlijeka koje daje. Magarica počne davati mlijeko tek u četvrtoj godini do 22. godine starosti.

Pri pregledu znanstvene literature nema znanstvenih studija s magarećim mlijekom provedene na ljudima, koje dokazuju ljekoviti učinak magarećeg mlijeka. No svejedno, sigurno je jedno, roditelji oboljele djece sretni su boljim stanjem svoje djece. Farmeri su također zadovoljni profitabilnošću svojeg posla na selu.

magareće mlijeko
Pule    

                                                                                          

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje