Sredinom lipnja 2022. na Sajmištu u Općini Sunja održana je  26. Državna konjogojska izložba i Sajam zadrugarstva, obrta i turizma. Na izložbi su izložena ponajbolja grla naših autohtonih pasmina konja, a predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, zastupnica Marijana Petir i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, dodijelili su nagrade i priznanja najboljima.

Šampionom Hrvatskog posavca proglašen je pastuh Patrik, vlasnika Miroslava Carena iz Siska, dok je šampionka Hrvatskog hladnokrvnjaka kobila Luna s ždrebetom, vlasnika Ivana Kosara iz Potoka.

Herojska i ponosna Sunja pravo je mjesto za održavanje ove tradicijske manifestacije posvećene uzgoju plemenite životinje koja je usko vezana uz hrvatski ruralni prostor i hrvatsko selo, izjavio je državni tajnik Majdak, prilikom uvodnog obraćanja svim okupljenim sudionicima.

Ove godine obilježavamo 20 obljetnicu usvajanja mog amandmana kojim je u državnom proračunu osigurana potpora za uzgoj autohtonih pasmina konja radi očuvanja genskog nasljeđa i biološke raznolikosti, a što je doprinijelo da se broj grla iz godine u godinu povećava, rekla je Marijana Petir i zahvalila svim uzgajivačima konja koji s velikom ljubavlju i predanošću brinu o našim autohtonim pasminama kao i očuvanju hrvatskog sela.

 class=

U sljedećem proračunskom razdoblju za poljoprivredu i ruralni razvoj osigurano je 5 milijardi eura, no taj novac moramo programirati na način da dobijemo dodanu vrijednost, naglasila je Petir i dodala kako je u tom procesu važno čuti što poljoprivrednicima treba da bi nastavili proizvoditi hranu za nas, a što treba stanovnicima sela da bi ostali živjeti na selu. Petir je dodala da je važno autohtone pasmine konja, vožnju zaprega i našu bogatu kulturnu i tradicijsku baštinu staviti u funkciju ruralnog turizma što će doprinijeti očuvanju te baštine i osiguravanju dodatnih izvora prihoda za stanovnike sela.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOdržan poslovni susret vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja s kupcima u BIH
Sljedeći članakInfrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.