S prvim danima rujna ubrani su prvi grozdovi portugisca, a time je i simbolično označeno kako je započela ovogodišnja berba grožđa na vinorodnoj Plešivici. Udruga ,,Portugizac Plešivica” svoje članove okupila je u vinogradu Josipa Braje.

– Grožđe se uspjelo održati zdravim, imat ćemo fina vina, komentirao je domaćin berbe.

Željko Gregorić, tajnik Udruge ,,Portugizac Plešivicaʺ, rekao je da je godina za vinare počela stresno, uz hladnu frontu i mraz koji je smanjio urod.

Svako zlo za neko dobro!

– Manji urod dao je vrhunsko grožđe. ‘Puno’ je i sočno. Očekujemo i vina, ne samo sortu portugizac, na zavidnoj razini, rekao je Gregorić. Smatra da bi ovogodišnji portugisci, zbog sladora u grožđu, a onda i alkohola u vinu, mogli biti “ozbiljniji” i “snažni. Moći će se kušati već kroz mjesec i pol dana.

Revitalizaciju portugisca, prije tridesetak godina, pokrenula je Zagrebačka županija. Posadilo ga je tada četrdesetak vinara. Danas je na Plešivici pod ovom sortom, govori Gregorić, pedesetak hektara vinograda. Vinarima koji nisu zanemarili ovu tradicijsku sortu (i vratili je iz zaborava) zahvalila je u ime županije Gordana Matašin iz Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Ušli smo u treće desetljeće otkako Županija ‘skrbi’ o portugiscu – od sadnje do promocije. Zahvala članovima udruge koji s velikom ljubavlju i strašću uzgajaju ovu sortu – rekla je Matašin.

A da se portugizac, kao mlado vino, ne treba popiti do Božića, već može i na dulje odležavanje, potvrđuje domaćin berbe Josip Braje. Vino iz berbe 2017. ostavio je dvije godine u barrique bačvama, a onda još godinu dana na ‘odležavanju’ u boci.

Iznenadila nas je njegova kompleksnost. Dobili smo potvrdu da portugizac može biti i ‘veliko’ vino, govori Braje. Njegova se obitelj generacijama bavi proizvodnjom vina. Zajedno sa sestrom Ivom, bratom Ivanom, majkom Ivankom, djevojkom Natalijom, i uz pomoć još dviju sestara Marine i Marije, Josip obrađuje oko 15.000 trsova. Uz portugizac, u vinogradu su rajnski rizling, crveni veltlinac, bijeli pinot, chardonnay i stare plešivičke sorte.

Zadovoljni smo prodajom portugisca. Već mjesec i pol dana nakon berbe imamo vino koje možemo plasirati na tržište. Vino koje u zimskome razdoblju daje osjećaj topline, govori Josip.

berba grožđa na plešivici berba portugisca
U nasadu portugisca

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje