Nekad su se u Hrvatskoj pjenušci, uglavnom oni jeftini, otvarali ponajviše radi pucnja pri izletavanju čepa iz butelje, uglavnom tek u ponoć da se dodatnom bukom obilježi prijelaz iz Stare u Novu godinu. Danas pak, pjenušci se troše na svakoj značajnijoj svečanosti, a njegova konzumacija je posebice povećana ljeti kad se poslužuje kao lagano ljetno osvježenje. Osim toga, danas su i kupci spremniji za bolje pjenušce izdvojiti i koju kunu više.

Koji pjenušac izabrati?

Osim podatka o cijeni butelje, bitno je znati što više o proizvodu kojeg se izabire. S obzirom na profesionalni rad u reviji Svijet u Čaši i na blogu www.suhiucasi.wordpress.com, imao sam prilike kušati brojna vina, pa i službeno ih ocjenjivati na domaćim i međunarodnim vrednovanjima. U nastavku ovog teksta donosim moj izbor trenutno najboljih hrvatskih pjenušaca, s podrobnim navodom njihova nastanka od vinogorja i vinograda do butelje, zatim s organoleptičkim svojstvima, načinom posluživanja i maloprodajnom cijenom s nadom kako će pomoći nekome od vas pri izboru pjenušca.

Korak brut nature 2014.

Korak brut nature iz 2014. g. plešivičke vinarije Korak napravljen je klasičnom metodom od sorti pinot crni i chardonnaya. Ovaj pjenušac je živahan, pun, mineralan i vrlo ugodnog okusa. U mirisu se osjeti jabuka, kruška pa i breskva, kao i korica kruha. U ustima živ i vrlo ugodan pjenušac, odlične kiselosti, preporuča se poslužiti uz pržene lignje, rižoto od liganja, sipe, pečene oborite ribe ili brudet na temperaturi od 10-12  ̊C. Cijena u maloprodaji mu je između 150 i 250 kuna.

 class=
Korak brut nature 2014

Amfora brut nature 2015.

Amfora brut nature iz 2015. g. plešivičke vinarije Tomac napravljen je od chardonnaya i starih plešivičkih sorti klasičnom metodom. Pjenušac je elegantan, još u rastu i jačeg tijela. Mirisom se osjete slatki začini i nijanse karamele, a u ustima je živ, zaobljen, kremast te dugo traje u ustima. Vrlo prikladno ga je poslužiti uz rižoto s gljivama, riblji brudet ili pohana bijela mesa na temperaturi od 12   ̊C. Cijena u maloprodaji mu iznosi i iznad 250 kuna.

 class=
Amfora brut nature 2015.

Diplomat extra brut

Još jedan pjenušac plešivičke vinarije Tomac. Napravljen je od chardonnaya i plaveca žutog klasičnom metodom. Ovaj osvježavajući pjenušac diskretnog je voćnog mirisa na jabuku i vinogradarsku breskvu, pa pomalo i na citruse i koricu kruha ili tosta premazanog maslacem, a u ustima je vrlo živahan i dugotrajan. Poželjno ga je poslužiti uz školjke, račiće, glavonošce, bijeli rižoto s plodovima mora, tjesteninu s umacima od pljesnivog sira, a prikladan je i za završetak obroka. Poslužuje se na temperaturi 10-12 °C. Cijena mu je oko 150 kuna.

 class=
Diplomat extra brut

Pavel brut 2016.

Još jedan pjenušac porijeklom s Plešivice, ovog puta vinarije Šember. Napravljen je od sorti chardonnay i plavec žuti klasičnom metodom. Ovaj pjenušac mirisom je profinjen te upućuje na kiselkastu jabuku uz citrusne nijanse i note korice kruha. U ustima je elegantan i živ, pomalo i kremozan, izvrsne kiselosti i blage slanosti. Preporuča se poslužiti ga uz tjesteninu s bijelim rafiniranim umakom, plodovima mora ili oboritom ribom na temperaturi od 10 °C. Cijena mu je oko 150 kuna.

 class=
Pavle brut 2016.

Šember brut

Još jedan pjenušac vinarije Šember. Ovaj pjenušac napravljen je klasičnom metodom od sorti chardonnay, pinot bijeli i plavec žuti. Skladan je, složen, s mirisima kiselkaste jabuke i vinogradarske breskve, uz note korica kruha. Dugotrajnog je okusa u ustima. Prikladno je poslužiti ga na temperaturi od 10  ̊C. Cijena mu je između 100 i 150 kuna.

 class=
Šember brut

Cuvée prestige 2013 extra brut

Pjenušac vinarije Kurtalj iz 2013. g. Napravljen je od chardonnaya i pinota crnog klasičnom metodom. Vrlo živ i kompleksan pjenušac dugačkog finiša i voćnog mirisa kruške pomiješane s koricom kruha. Poslužuje se na temperaturi 10-12  ̊C. Cijena mu je između 100 – 150 kuna.

 class=
Cuvée prestige 2013 extra brut

Barun manzoni elegance brut

Pjenušac vinarije Barundić također s Plešivice. Napravljen je klasičnom metodom. Pjenušac je živ, kompleksan, s dosta izraženim i dosta trajnim mirisom koji upućuje na bijelo domaće koštićavo voće prošarano primjesama agruma i egzotičnog voća te notama korice kruha. U ustima lijepo zaobljeno s finom kiselošću. Poslužuje se na temperaturi od 10 ̊C, a cijena mu je oko 150 kuna.  

 class=
Barun manzoni elegance brut

Rosé brut

Još jedan pjenušac vinarije Tomac napravljen klasičnom metodom od sorte pinot crni. Izraženog je i trajnog mirisa, aroma jagodičastog/bobičastog voća. Idealan za poslužiti na temperaturi od 10  ̊C uz hladne nareske, svježi sir, tjesteninu s laganijim umacima od povrća ili kuhanu ribu. Cijena mu je između 100 i 150 kuna.

Barun le rosé pinot noir brut

Pjenušac vinarije Barundić s Plešivice napravljen je od pinota crnog klasičnom metodom. Dobro izraženog je i trajnog, ali ne prekompleksnog mirisa na jagodičasto voće i note kruha. Poslužiti ga treba na temperaturi od 10  ̊C. Cijena mu je između 100 – 150 kuna.

 class=
Barun le rosé pinot noir brut
 class=
A Plešivicu s razlogom zovu „hrvatska Champagne“

Misal blanc de blancs brut nature

Pjenušac vinarije Misal iz 2013. godine porijeklom je iz Peršurića kod Višnjana. Proizveden je klasičnom metodom od sorte chardonnay. Ovaj pjenušac tijelom je vrlo dobar s dugačkim finišom u ustima. Mirisom je lijepo iskazan, pun i trajan, a podsjeća na bijelo koštićavo voće, koje se izvrsno isprepliće s nijansama brioša i maslaca te spojevima nastalim u tijeku dozrijevanja vina na kvascu u butelji nakon drugog vrenja. U ustima je kremast, izvrsne kiselosti. Pjenušac je vrlo živ i elegantan, a može se poslužiti kao aperitiv ili uz neko profinjeno jelo na bazi ribe ili plodova. Cijena mu je od 150 – 250 kuna.

Misal prestige extra brut

Još jedan pjenušac obitelji Peršurić iz Višnjana iz 2016. g. napravljen je od sorti chardonnay, malvazije istarske i pinota crnog klasičnom metodom. Ovaj pjenušac osvojio je zlatnu medalju u Londonu ove godine. Ovaj skladni i elegantni pjenušac mirisom pokazuje lijepu svježinu teupućuje na boravak baznog vina u bačvi, riječ je ovdje zapravo o dobitnoj kombinacii aroma zrelog bijelog domaćeg koštičavog voća (jabuka, kruška) te nijanse brioša i maslaca i ostaloga stečenog na višegodišnjem dozrijevanju na finom talogu u butelji nakon sekundarne fermentacije. Okusom je pun i slankast s dovoljno kiselosti, poslužuje se na temperaturi 8-10° C. Cijena mu je oko 100 kuna.

Misal blanc de noirs brut

Još jedan pjenušac Misal, berbe 2015., napravljen je od pinota crnog klasičnom metodom. Vrlo je ugodan, skladan, osvježavajući i ima kompleksnost. Dobro izraženog mirisa, u aromatskom smislu pjenušac blanc de noirs kao da isprva na čas koketira s nijansom cvjetnoga, a onda upućuje na fenolnu nit koja je ugodna i dopunjena s nešto orašastog. U ustima pjenušac je s lijepom kiselosti, u aromatskom smislu nastavlja kolosijekom osjeta upravo upoznatog preko mirisa. Vino je dobra do vrlo dobra tijela, finale je solidne trajnosti, cijena mu je od 150 do 250 kuna, poslužuje se na 10 ̊C.

Proizvodnju pjenušaca Misal na svom posjedu pokrenuo je prije dosta godina dr. Đordano Peršurić, koji je prerano i iznenada napustio ovaj svijet, tako da su s produkcijom tada već debelo afirmiranog Misala krenule kćerke nasljednice Ana i Katarina, koje su se vrlo brzo u poslu jako dobro snašle i eto dostojno nastavljaju putem što ga je zacrtao njihov otac.

 class=
Ana i Katarina Peršurić s pjenušcem Misal Prestige extra brut i sa zlatnim priznanjem dobivenim ove godine na velikom međunarodnom ocjenjivanju pjenušavih vina u Londonu  „Glass of Bubbly 2020“

Misal millenium brut

I za kraj još jedan Misal, berbe 2016., napravljen klasičnom metodom od malvazije istarske, chardonnaya i pinota crnog. Mirisom podsjeća na bijelo koštičavo voće, a u ustima je skladan. Preporuča se poslužiti ga kao aperitiv, uz školjke, kuhanu ribu, tjesteninu s lakšim bijelim umacima  od povrća ili svježeg sira na temperaturi 8 -10  ̊C. Cijena mu je oko 100 kuna.

 class=
Misal pjenušci obitelji Peršurić

Mladi Pét nat pjenušci

Red je kazati nekoliko riječi i o mladim pjenušcima s nazivom Pét nat koji su još prije koju godinu našli brojne potrošače u zapadno-europskim zemljama, a ove godine postali su silno popularni i kod nas. Pét nat su pjenušci koji nastaju ne dvjema odvojenim alkoholnim fermentacijama nego jednom fermentacijom. Iako bi se i tako dobiveni pjenušci mogli nakon završetka vrenja radi razvoja duže čuvati na talogu u boci, uobičajeno je da se takvi pjenušci troše kao mladi, k tome čak još i mutni, s obzirom da je potražnja velika i maloprodajna cijena dobra. Među proizvođačima pet nata u nas su npr. obitelji Tomac, Šember, Kolarić, Braje s Plešivice, te u Slavoniji Sontacchi, Siber itd.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakProizvodnja pjenušavih vina
Sljedeći članakNa mladima debit ostaje!
Avatar
Rođen je u listopadu 1946. u Zagrebu. Za sebe voli reći kako je kasne berbe, ili Spätlese, Late Harvest, vendemmia tardiva, vendange tardive… Željko Suhadolnik rođen je u listopadu 1946. u Zagrebu. Za sebe voli reći kako je kasne berbe, ili Spätlese, Late Harvest, vendemmia tardiva, vendange tardive… Živi u Zagrebu, gdje je i pohađao školu. Nakon Gimnazije studirao je strane jezike (talijanski i francuski) na Filozofskom fakultetu. Služi se s četiri strana jezika – engleskim, talijanskim, francuskim i njemačkim. Po zanimanju je novinar. U novinarstvo ulazi krajem šezdesetih godina kao suradnik tadašnjeg časopisa Izbor u izdanju kuće Vjesnik. Potom surađuje s tjednikom Studio, slijedi godina dana rada u Vjesnikovoj Press Agenciji a onda, 1975. godine, zapošljava se u popularnom tjedniku Vikend, u kojemu između ostaloga prati segment turizma i vina. U Vikendu je bio urednik sve do kraja 1991., a 1992. s kolegom i prijateljem Mladenom Horićem osniva reviju za vino, gastronomiju i turizam Svijet u čaši, koju kao glavni urednik vodi i sada. Kao degustator i ocjenjivač vina sudjelovao je na nacionalnom ocjenjivanju Vina Croatia – Vina Mosaica u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, više je puta sudjelovao na ocjenjivanjima Dubrovnik FestiWine i Vinistra, pa i na ocjenjivanjima vina Zagrebačke županije, a u inozemstvu na ocjenjivanjima Vino Ljubljana u Ljubljani, Concours Mondial de Bruxelles u Bruxellesu i po raznim gradovima Europi a jednom i u Čileu, Mundus Vini u Neustadtu an der Weinstrasse u njemačkom Palatinatu, Vinitaly u Veroni, Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet insieme u Bergamu, Portugieser du Monde u mađarskome Pečuhu. Krajem 2017. za svoje višedesetljetno djelovanje na vinskoj pozornici primio je, na dodjeli nagrada za godišnja postignuća u organizaciji zagrebačke marketinške kuće u segmentu vina Vinart, priznanje s titulom Zaslužnik, a za zasluge u razvoju kulture vina, pokretanju trendova, čuvanju vinske tradicije, afirmaciji umjerenosti konzumacije, poticanju znanosti o vinu, promociji kvalitete vina i za ostalo što je zadužilo vinsku scenu u 2017. i ranije.