U svojem jubilarnom, 30. izdanju, “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom“, zabavno-edukativna interaktivna vinska radionica, prilagođena i znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, predstavila je vina Barun.

Vina Barun brend je iza kojeg stoji obitelj Barundić. Josip Barundić (punog imena Joseph-Stephane Špoljar Barundić) odrastao je u Francuskoj. Međutim, odlučio je obnoviti obiteljske vinograde te su on i njegova supruga Mara, uz puno truda i ljubavi, stvorili vinariju koja danas nudi tri mirna i tri pjenušava vina. U Dolini kardinala, u Krašiću, točnije u Brezariću imaju vinariju s lijepo uređenom kušaonicom u kojoj primaju goste uz najavu. Zanimljivo je istaknuti da su im vinogradi uvijek lijepo uređeni, uvijek ugodni oku, što nas zapravo ne čudi. Njegov pokojni otac se, naime, u Francuskoj bavio hortikulturom. Tako je, između ostaloga, uređivao i parkove koji su mnogima poznati sa snimaka utrka u Monte Carlu. Dio te ljubavi i osjećaja za lijepo u prirodi sigurno je prenio i na svojeg sina.

Kušala se paleta vina Barun: pjenušac Manzoni Elegance Extra brut, pjenušac Le Rosé od crnog pinota, Graševina, Manzoni, Marquis Pinot noir i za kraj slatki pjenušac Amoureux Muscat.

 class=
Tomislav Stiplošek i Josip Barundić – Vinski razgovori

Vino za svako doba dana

Svi su složili da su pjenušci i vina izuzetno dobri. Mnogima je posebno privlačan i zanimljiv bio muškatni pjenušac Amoureux Muscat Extra sec. Sve je oduševio crni pinot Marquis. Na “Vinskim razgovorima” se tradicionalno poslužuju plate sa sirevima i suhomesnatim proizvodima. Prate ih kruhovi iz omiljene zagrebačke pekare Bread Club koja radi kruh s prirodnim kvascem. Ovaj put su to bili kruh od pira, kruh od heljde i bijeli kruh Deda. Josip Barundić je trenutno još uvijek zaposlen, a vinariju uspijeva voditi zahvaljujući obitelji. Posebno supruzi Mari koja se brine o vinariji i o kući. Vrlo često je upravo ona ta koja vodi prezentacije, posebno na vinskim festivalima i sajmovima.

Najstariji sin, željan rada i znanja,  studira agronomiju. Tako je za očekivati da će za koju godinu, kad se Josip u potpunosti posveti vinariji, ona dobiti i enologa. Vinograde šire pomalo, a cilj je imati oko 10 hektara. Kad se sve to spoji i zaokruži, uzimajući u obzir da i kao mala obiteljska vinarija teži visokoj kvaliteti, možemo predvidjeti da će vinarija Barun postati snažan i prepoznatljiv brend. Kušatelji su imali samo riječi hvale za vina Barun. Između ostalog, komentirajući da je omjer cijene i kvalitete jako dobro pogođen i da su vina stilski prepoznatljiva; tj. iako su vrlo sortna, u svakom se osjeti potpis Josipa Barundića. Sve to odlika je pravih vinara, da se u vinima prepoznaje njihov rad.

Foto: Rene Karaman