U svojem jubilarnom, 30. izdanju, “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom“, zabavno-edukativna interaktivna vinska radionica, prilagođena i znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, predstavila je vina Barun.

Vina Barun brend je iza kojeg stoji obitelj Barundić. Josip Barundić (punog imena Joseph-Stephane Špoljar Barundić) odrastao je u Francuskoj. Međutim, odlučio je obnoviti obiteljske vinograde te su on i njegova supruga Mara, uz puno truda i ljubavi, stvorili vinariju koja danas nudi tri mirna i tri pjenušava vina. U Dolini kardinala, u Krašiću, točnije u Brezariću imaju vinariju s lijepo uređenom kušaonicom u kojoj primaju goste uz najavu. Zanimljivo je istaknuti da su im vinogradi uvijek lijepo uređeni, uvijek ugodni oku, što nas zapravo ne čudi. Njegov pokojni otac se, naime, u Francuskoj bavio hortikulturom. Tako je, između ostaloga, uređivao i parkove koji su mnogima poznati sa snimaka utrka u Monte Carlu. Dio te ljubavi i osjećaja za lijepo u prirodi sigurno je prenio i na svojeg sina.

Kušala se paleta vina Barun: pjenušac Manzoni Elegance Extra brut, pjenušac Le Rosé od crnog pinota, Graševina, Manzoni, Marquis Pinot noir i za kraj slatki pjenušac Amoureux Muscat.

Tomislav Stiplošek i Josip Barundić – Vinski razgovori

Vino za svako doba dana

Svi su složili da su pjenušci i vina izuzetno dobri. Mnogima je posebno privlačan i zanimljiv bio muškatni pjenušac Amoureux Muscat Extra sec. Sve je oduševio crni pinot Marquis. Na “Vinskim razgovorima” se tradicionalno poslužuju plate sa sirevima i suhomesnatim proizvodima. Prate ih kruhovi iz omiljene zagrebačke pekare Bread Club koja radi kruh s prirodnim kvascem. Ovaj put su to bili kruh od pira, kruh od heljde i bijeli kruh Deda. Josip Barundić je trenutno još uvijek zaposlen, a vinariju uspijeva voditi zahvaljujući obitelji. Posebno supruzi Mari koja se brine o vinariji i o kući. Vrlo često je upravo ona ta koja vodi prezentacije, posebno na vinskim festivalima i sajmovima.

Najstariji sin, željan rada i znanja,  studira agronomiju. Tako je za očekivati da će za koju godinu, kad se Josip u potpunosti posveti vinariji, ona dobiti i enologa. Vinograde šire pomalo, a cilj je imati oko 10 hektara. Kad se sve to spoji i zaokruži, uzimajući u obzir da i kao mala obiteljska vinarija teži visokoj kvaliteti, možemo predvidjeti da će vinarija Barun postati snažan i prepoznatljiv brend. Kušatelji su imali samo riječi hvale za vina Barun. Između ostalog, komentirajući da je omjer cijene i kvalitete jako dobro pogođen i da su vina stilski prepoznatljiva; tj. iako su vrlo sortna, u svakom se osjeti potpis Josipa Barundića. Sve to odlika je pravih vinara, da se u vinima prepoznaje njihov rad.

Foto: Rene Karaman

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje