Sveti Vinko, đakon i mučenik iz vremena cara Dioklecijana, zaštitnik je vinogradara i vinara. Njegov spomendan već se dugi niz godina obilježava u vinogradima diljem kontinentalne Hrvatske kao početak nove vinogradarske godine. Novomarofska Udruga vinogradara i voćara „Pinta” u subotu 21. siječnja, tradicionalno je obilježila Vincekovo. Ovogodišnja proslava održala se u vinogradima Šafran u Radešiću, u općini Breznički Hum.

Udruga vinogradara i voćara Pinta Novi Marof, u suradnji s Vinarijom Šafran, općinama Breznički Hum i Breznica, LD „Lisac“, DVD-om Ščepanje i Udrugom „Starinski žmaki“ blagdan sv. Vinka obilježila je veselim druženjem uz vinski i lovački gulaš, kobasice, špek i jeger na ražnju, kuhano i svježe vino kojim Udruga „Pinta“, Vinarija Šafran i lovci tradicionalno časte svoje članove i goste, a za dobar „štimung“ pobrinuo se glazbeni sastav „Fiškali“.

Prije same veselice kod kapelice bl. Alojzija Stepinca i Nevine dječice u Radešiću velečasni Ivica Šestak, župnik župe Visoko, blagoslovio je vinograde i vinogradare. Uslijedila je prigodna ceremonija rezidbe trsa prema Križevačkim štatutima u vinogradu Stjepana Šafrana koju je predvodio mešter Krunoslav Čolo.

Počasni predsjednik Udruge Dragutin Košćak tom je prilikom rekao:

Ova manifestacija označava početak radova u vinogradima, a oni se odnose na rezidbu. Mi u Udruzi trudimo se tu tradiciju očuvati kao i sve ostale vinogradarske običaje poput podizanja klopoca ljeti u sklopu Lovrečeva, kao i u jesen kad su berbe gotove i kad mošt odvrije i prelazi u vino koje tada krstimo. To su glavni tradicijski blagdani koji su se u narodu udomaćili. Naša je zadaća da ih očuvamo, rekao je Košćak. Osvrnuo se i na neizvjesne vremenske prilike i potencijalne posljedice koje one mogu imati na vinovu lozu.

Polijevanje trsa

Prvo orezivanje trsa

Iznimno toplo vrijeme zaprijetilo, snijeg spasio vinograde

Nedavnih +15 stupnjeva usred zime nikako nije poželjno. Dobro je da se sada temperatura snizila kako sokovi ne bi krenuli prerano. Tu je i opasnost od mrazova do kojih kasnije može doći, a koji bi smrznuli već potjerale listiće i cvjetove što nikako ne priželjkujemo, objasnio je Košćak.

Na proslavu je došao i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Ovo je velik dan za svakog vinogradara, a i za stanovnike šireg novomarofskog područja kojima je ta tradicija vrlo važna. Stoga će u Gradu ovakve manifestacije imati podršku da tu tradiciju održavamo živom. Jer, dok žive običaji živjet ćemo i mi. Zato je važno takve stvari njegovati kako bi se one prenosile na buduće generacije, rekao je Jenkač.

Da je tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina duboko ukorijenjena na području Varaždinske županije potvrdio je i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

Varaždinska županija danas je izuzetno bogata vinska regija iz koje stižu neka od najkvalitetnijih i najnagrađivanijih vina u svijetu. Da su naša vina kvalitetna to smo znali. Potvrdu smo dobili na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanter održanom u Londonu gdje je Varaždinska županija, u rekordnoj konkurenciji s više od 18.000 uzoraka vina iz 54 države, osvojila ukupno 38 medalja. Po broju medalja i priznanja druga smo najuspješnija županija u Hrvatskoj, odmah iza Istarske, rekao je Križanić dodavši kako na takvim rezultatima treba zahvaliti domaćim vinogradarima i vinarima koji ulažu u sebe, u svoje znanje, opremu.

Brojni okupljeni
Blagoslov trsja je neizbježan običaj u vinogradu za Vincekovo

Podršku Udruzi vinogradara i voćara „Pinta“ daju i iz novomarofske Turističke zajednice, a Renata Horvatić čestitala im je na još jednoj uspješnoj organizaciji ove manifestacije kojom Udruga doprinosi pozitivnoj turističkoj slici Grada Novog Marofa. Program su dodatno obogatili i marofski kuburaši „Grebengradske haramije“ sa svojim glasnim pucanjem, Udruga „Potkalnički plemenitaši“, Limena glazba „Sv. Martin“ iz Brezničkog Huma i Udruga umirovljenika „Prigorčica“ iz Breznice.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje