Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu započinje s provedbom programa cjeloživotnog učenja, odnosno obrazovanja odraslih, pod imenom „Od vinograda do stola“. Program podrazumijeva stjecanje osnovnih znanja iz vinogradarstva i vinarstva, namijenjenih široj publici. Ciljana skupina su manji i srednji proizvođači grožđa i vina, kako za vlastite potrebe, tako i oni tržišni.

Također, pojedini dijelovi programa mogu biti interesantni trgovcima, ugostiteljima, novinarima, ali i običnim potrošačima, ljubiteljima vina, koji žele naučiti više. Program će se izvoditi kontinuirano tijekom cijele godine, u unaprijed planiranim terminima (blokovima predavanja), najčešće vikendom (petak popodne – subota ujutro). Blokovi teorijske/praktične nastave (tematske cjeline) bi se planirale u najprikladnijem razdoblju godine (kad i inače za nekim temama vlada interes), što bi dodatno doprinijelo atraktivnosti programa. Nastava bi se odvijala na Fakultetu, a praktični dio na pokušalištu Jazbina i na terenu (kod proizvođača grožđa i vina).

Završetkom programa stječe se kvalifikacija, „Uvjerenje o osposobljavanju za poslove vinogradara i vinara“, koja se upisuje u radnu knjižicu, što može biti vrlo poticajno za neke skupine potencijalnih polaznika.

Početak izvedbe programa je od 7. ožujka na Agronomskom fakultetu, pa se svi zainteresirani (proizvođači, udruge), trebaju što prije prijaviti, jer je broj polaznika ograničen.

Za prijavu i više informacija o ovom programu možete se javiti na adresu e-pošte: vitis@agr.hr

Prethodni članakU pripremi natječaj za male klaonice
Sljedeći članakAutohtone, izvorne, domaće…kako označavati „naše“ sorte vinove loze?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.